Joia trecuta, dna Bulgaru si alti circa 100 de refugiati din Transnistria au iesit iarasi in strada, in fata Casei Guvernului, fiind suparati pe edilii capitalei de tergiversarea lucrarilor de constructie a blocurilor de locuit pentru refugiatii din stanga Nistrului. Actiunea de protest, de altfel neautorizata de Primaria mun. Chisinau, a fost organizata de Miscarea Refugiatilor Transnistreni.
Anatol Bazgu, presedintele MRT, sustine ca Primaria, Parlamentul si Guvernul refuza sa se conformeze deciziei Curtii Supreme de Justitie privind acordarea unui lot de pamant pentru constructia unui bloc locativ pentru persoanele refugiate din stanga Nistrului. "Desi banii necesari pentru inceperea constructiilor au fost deja alocate, nu avem un teren pentru cel deal doilea bloc locativ", a precizat Bazgu.
«Nu sta bine la imaginea tarii...»
In fata Guvernului, multimea a fost intampinata de politisti, condusi de vicecomisarul mun. Chisinau Petru Corduneanu. Acesta ia avertizat ca daca nu pleaca pe la casele lor, politia va fi nevoita sa aplice forta. Motiv incalcarea Hotararii nr. 560 "cu privire la desfasurarea actiunilor de protest".
Totusi, protestatarii nu au tinut cont de amenintari, desfacand pancarte pe care scria: "Vrem un trai decent!", "Voronin neam saturat de saracie, minciuni si promisiuni!", "Voronin, refugiatii transnistreni solicita indeplinirea hotararii Guvernului referitor la asigurarea cu spatiul locativ!". Iritat, vicecomisarul sa apropiat de grupul de refugiati, cerandule pe un ton ultimativ sa ascunda "chiar acum" pancartele. Cica in Chisinau e in vizita presedintele Lituaniei si "nu sta bine la imaginea tarii sa vada cum lumea protesteaza". Refugiatii nu sau conformat...
"Multi dintre noi sufera de boli cronice, altora inca nu li sau lecuit ranile din timpul razboiului de pe Nistru, cum sa nu ne revoltam de nedreptatea statului? Suntem nevoiti sa traim prin borti de parca am fi cei mai mari dusmani ai neamului. Noi suntem nu numai refugiati, multi dintre noi au luptat cot la cot cu acesti politisti. Sunt si persoane care au luptat pe Nistru nu numai din obligativitate pentru patrie, ci din proprie dorinta", spune Valentin Hangan, un reprezentant al Miscarii Refugiatilor Transnistreni.
Dreptatea din holul Guvernului
In scurt timp, de Anatol Bazgu sa apropiat un domn, care sa prezentat "consilierul primministrului". Barbatul ia spus ca Vasile Tarlev ar dori sa discute cu grupul de lucru al Miscarii. Zis si facut! In doi timpi si trei miscari cinci reprezentanti ai MRT au pornit spre cabinetul sefului Guvernului. Sa cerut ca si presa sa asiste la discutia dintre Tarlev si protestatari. Desi consilierul a zis ca massmedia poate veni, in holul Guvernului paza a cerut sa facem cale intoarsa pe motiv ca nu avem acreditari. "Fara presa nu intram. Noi cerem ca toate declaratiile sa fie facute publice, dar nu asa intre patru ochi ca sa fim mintiti din nou", lea cerut grupul de protestatari.
Agitat, functionarul a rugat multimea sa astepte cateva minute ca rezolva el problema, dar... dus a fost. Vazand ca nu mai vine nimeni, refugiatii au iesit iarasi in strada.
Nu suntem «inaplaniteani»
Abia peste o ora si jumatate de protestatari sa apropiat ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, care ia intrebat in limba rusa: "Cito vam nado?" (Ce va trebuie?). "Banii sunt alocati, constructiile au inceput, de ce sunteti nemultumiti? Adresativa la Primarie si intrebatii pe ei de ce se tergiverseaza constructiile", lea spus Sova.
Ca din senin, langa ministrul Reintegrarii aparu si viceprimarul Fiodor Negru. Edilul capitalei incerca din toate puterile sa convinga lumea ca blocurile vor fi construite. "A fost perioada rece a anului si nu sau putut continua constructiile, dar putintica rabdare", declara Fiodor Negru.
Dupa ce oficialii siau incheiat discursurile, o protestatara la intrebat pe Negru daca ar fi de acord sa ia la gazda cateva familii. Functionarul ia raspuns fara sa chibzuiasca: "Da ce credeti ca eu sunt inaplaniteanin si nu va inteleg?". Femeia a tacut, lasand ochii in jos...
Protestul de joia trecuta nu lea rezolvat problema, insa refugiatii sunt hotarati sa continue revoltele.
Irina CODREAN