Nr. 79 (6 aprilie 2006)

De ce ar trebui sa revina cei plecati peste hotare in R. Moldova?

Ana Revenco,
presedinta Centrului International pentru Protectia si Promovarea Drepturilor Femeii "La Strada":

Niciodata nu am sustinut ca cei plecati trebuie sa revina in R. Moldova. Este dreptul fiecaruia sa aleaga locul de trai temporar sau permanent. S–au facut publice niste date din care reiese ca circa 100 000 de copii au ramas fara ingrijire parinteasca. Deci cel putin, pentru ca au ramas copii aici, cei plecati ar trebui sa revina acasa. Copiii reprezinta viitorul. Cei plecati au lasat casa, proprietatea. Este in favoarea nu numai a statului, ci si a individului sa investeasca in aceste bunuri pentru a–si putea asigura viitorul. De aceea este promovata ideea investitiilor remitentelor si nu doar al consumului curent.

Jana Costache,
Coordonator National al ILO Migrant (Organizatia Internationala a Muncii):

Este normal sa–ti doresti sa revii in patrie. Este un sentiment "logic" dintre un cetatean si tara in care s–a nascut. Moldova este un stat in formare. Daca in statele dezvoltate rolurile sunt impartite, businessul este deja format si concurenta este mai mare, Moldova este totusi la etapa in care sectorul afacerilor abia se formeaza. Si s–ar parea ca exista o perspectiva mai clara cand ai bani sa stii ce vrei sa faci cu acestia, sa poti sa–ti creezi un viitor la noi. Cunosc multe persoane care au spus ca nu vor sa plece din tara lor. Am intalnit tineri exceptionali care au facut facultatea chiar si la Oxford sau facultati de exceptie in SUA si s–au intors, pentru ca au considerat ca pozitia pe care o pot optine la ei acasa si valorificarea profesionala este mai promitatoare. Aici este un teren fertil si este incomparabil cu cel pe care il ofera strainatatea. Dar, sa vrei sa pleci sau sa ramai este o optiune personala. La ora actuala este in voga sa ne dorim sa plecam si ne dorim rezultate imediate pentru eforturi mici. Vrem imediat acces si la case, si la mase. Este logic. Problema este ca cetatenii nu se vor intoarce atat timp cat nu se vor simti aici utili si nu vor exista posibilitati de aplicare a cunostintelor lor. Nu putem spune ca orice cetatean este asteptat la el acasa. Atat timp cat nu te poti organiza intr–un mod cuvenit, este de inteles ca iti vei dori sa traiesti peste hotare.

Olga Poalelungi,
director general al Biroului Migratiune al R. Moldova:

Trebuie sa revenim, pentru ca Moldova este cea mai frumoasa tara. Am avut posibilitatea sa vad si alte tari si va asigur ca mai bine decat acasa nu e nicaieri. Avem nevoie de un pic de capacitati, un pic sa ne punem mintea in miscare pentru a depasi situatia de astazi.

Veaceslav Balan,
coordonator de informatii, Winrok International "Noi perspective pentru femei":

Pentru ca si acasa putem gasi un loc de munca pe care il cauta in strainatate. Sunt sigur, deoarece exista multe proiecte realizate in colaborare cu institutii internationale, proiecte sustinute financiar. Institutiile straine sunt pregatite pentru a sustine tinerele, care sunt si tinta proiectului nostru, "Noi perspective pentru femei". Fetele care au dorinta de a dezvolta ceva acasa sunt sprijinite financiar prin granturi mici si prin informatie pentru cautarea unui serviciu. In Causeni, de exemplu, au avut loc niste cursuri pentru pregatirea tinerelor care isi doresc deschiderea unei afaceri si respectiv in urma obtinerii informatiei apare decizia finala transpusa intr–un business–plan bine conceput cu ajutorul formatorilor, juristilor. Aceasta consta in deschiderea unor afaceri la sat, fie frizerie, fie cofetarie sau brutarie. Fetele manifesta interes. Desigur, nu putem convinge pe cineva sa se intoarca acasa, putem sa–i demonstram doar ca aici sunt posibilitati si oameni dragi lui. Iar persoanele care se gandesc sa plece pot sa apeleze la oficiile Winrok regionale care se afla la Cahul, Comrat, Balti, Edinet sau la oficiul central din Chisinau.

Anastasia NANI


Migrantii din Moldova — ilegali, fara drepturi si bolnavi

Aproape jumatate dintre migrantii moldoveni plecati peste hotare au recunoscut ca au muncit in conditii nefavorabile pentru sanatate, arata rezultatele unui sondaj de opinie cu privire la remitente realizat in anul trecut cu concursul OIM. Alte date arata ca migrantii din Moldova, nu isi pot gasi un loc legal de munca si din aceasta cauza accepta orice conditii, deseori nocive, iar atunci cand se imbolnavesc — nu pot beneficia de asigurare medicala si de ingrijiri adecvate din aceeasi cauza a statutului lor precar.

Marti, 4 aprilie, OIM a lansat un nou proiect care are drept scop anume monitorizarea starii de sanatate a cetatenilor R.Moldova aflati peste hotare. Simion Terzioglo, coordonator de programe al OIM, a declarat ca sanatatea migrantilor este foarte importanta, dat fiind faptul ca acestia sunt in majoritate oameni tineri, care pleaca cu scopul ca sa revina pentru a–si sustine familiile si copiii. Gabriela Ionascu de la UNFPA a declarat ca emigrantii, prin statutul lor ilegal, sunt supusi riscurilor de a contracta cu usurinta SIDA si alte boli de transmisie sexuala, sau a tuberculozei, intamplari care implica consecinte serioase pentru familie si copii atunci cand revin. "Sunt cetatenii Moldovei, sunt vecinii sau cunoscutii nostri si ei merita sa aiba conditii sanatoase de munca, oriunde ar fi," a spus Ionascu.

Acest proiect prevede efectuarea unui studiu asupra starii de sanatate a imigrantilor, precum si activitati de prevenire a infectiei cu HIV in Italia si Rusia — tari de destinatie majora pentru cetatenii Moldovei, precum si o campanie de informare asupra riscurilor ce afecteaza sanatatea pentru populatia mobila.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com