Nr. 79 (6 aprilie 2006)

 Social

Afaceri binecuvantate de Mitropolie
In plin Post mare, taraba firmei "Lansoia" din Piata Centrala din Chisinau atrage cumparatorii, in special pe cei evlaviosi, cu putere magnetica. De ce? Continuare 

O soarta de copil in schimbul unui bar «european»
"Ma consider unul dintre cei mai fericiti copiii din lume, deoarece am norocul de a avea parinti care au grija de mine si nu ma parasesc la greu... Continuare 

14 ani de pribegie in propria tara
Joia trecuta, dna Bulgaru si alti circa 100 de refugiati din Transnistria au iesit iarasi in strada, in fata Casei Guvernului, fiind suparati pe edilii capitalei de tergiversarea lucrarilor de constructie a blocurilor de locuit pentru refugiatii din stanga Nistrului Continuare 

Sergiu Cemartan sustine ca poate vindeca cancerul
Timp de treizeci de ani, Sergiu Cemartan pastreaza un mare si tamaduitor secret al vietii sale — sustine ca stie cum sa vindece cancerul Continuare 

Afaceri binecuvantate de Mitropolie

Pentru a colecta bani pentru constructia si restaurarea locasurilor sfinte, IPS Vladimir, Mitropolitul Chisinaului si a Intregii Moldove, "imparte" binecuvantari producatorilor de bauturi alcoolice si produse alimentare. Cine si cat plateste pentru preasfanta titulatura ramane o enigma. Cert e ca unii businessmeni incearca sa adune averi pe contul binecuvantarilor.

In plin Post mare, taraba firmei "Lansoia" din Piata Centrala din Chisinau atrage cumparatorii, in special pe cei evlaviosi, cu putere magnetica. De ce? Cum sa treci indiferent pe langa un butic "impodobit" cu afise pe care scrie cu litere de–o schioapa "Fabricarea produselor din soia ale societatii date este binecuvantata de IPS Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si al Intregii Moldove". Unde mai pui ca peretii tarabei sunt ticsiti cu icoane, iar vanzatoarele sunt amabile aidoma unor slujitoare monahale. Prima impresie — soia a fost crescuta pe "lanurile Domnului" si data pacatosilor pentru ispasire in Postul mare.

Vazandu–ma ca examinez cu atentie produsele din soia, "maica" mi–a propus sa gust din pateul din soia. "Daca postiti, atunci nu ezitati sa cumparati produsele noastre. Sunt delicioase, ecologic pure, iar calitatea lor e confirmata de binecuvantarea Mitropolitului Vladimir... Nu, nu e un truc publicitar, soia noastra chiar e binecuvantata de biserica. Daca nu ma credeti, puteti vorbi si cu sefii", ne–a spus vanzatoarea.

Pe eticheta pateului din soia cu gust de ciuperci producatorul isi informeaza consumatorul ca produsul "nu contine conservanti", insa examinand informatia cu privire la continutul acestuia am depistat urmatoarele: "tofu branza moale, potentiator de aroma (E–621)(!), aromatizator natural, extracte de condimente naturale, zahar, sare de uz alimentar". Este sau nu E–621 un conservant, la aceasta intrebare vanzatoarea nu a stiut ce sa ne raspunda.

«Nu am platit nimic...»

Solicitata telefonic de Ziarul de Garda, Tatiana Slebov, unul dintre fondatorii firmei, ne–a asigurat ca detine un document oficial care confirma ca "Fabricarea produselor din soia ale societatii date este binecuvantata de IPS Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si al Intregii Moldove". Am insistat sa ne intalnim pentru a discuta despre afacerea cu soia si pentru a vedea "certificatul" Mitropoliei. Fondatoarea ne–a refuzat amabil: "Suntem ocupati. Poate, dupa Post. Atunci vom fi mai relaxati. In plus, suntem la inceput de cale si nu avem cu ce ne lauda."

Intrebata cum a obtinut si cat a platit pentru binecuvantare, antreprenoarea ne–a spus ca a depus o cerere la Mitropolie, la care a anexat dosarul firmei, certificatul de calitate a produselor si chiar pateurile, branza etc. din soia. Insa, potrivit ei, a trecut mult timp pana a obtinut acceptul Mitropoliei. Tatiana Slebov ne–a asigurat ca nu a platit o para chioara pentru "preasfanta titulatura".

O practica raspandita

Vadim Cheibas, secretarul Mitropoliei Chisinaului si al Intregii Moldove, ne–a confirmat ca IPS Vladimir intr–adevar a binecuvantat fabricarea produselor din soia ale firmei "Lansoia". "Biserica in R. Moldova este separata de stat si nu este finantata din bugetul public, deci, Mitropolia cauta diferite cai de colectare a banilor pentru constructia si restaurarea locasurilor sfinte. Binecuvantarea produselor alimentare de post este o practica pe larg raspandita in tot spatiul ex–sovietic. Pana astazi, IPS Vladimir a binecuvantat apa minerala, produse din soia si vin", ne–a declarat secretarul Mitropoliei.

Vadim Cheibas ne–a mai spus ca pentru a obtine binecuvantarea Mitropolitului, agentul economic trebuie sa prezinte un set de documente care demonstreaza legalitatea activitatii sale in R. Moldova si calitatea produsului. Dupa examinarea dosarului intre Mitropolie si firma este incheiat un contract de colaborare, prin care "producatorul se obliga sa transfere o parte din venitul obtinut din comercializarea marfii binecuvantate pentru reconstructia sau constructia locasurilor sfinte". Secretarul Mitropoliei nu ne–a dat cifre, mentionand numai ca "marimea contributiei variaza". Faptul ca unii agenti economici incearca sa atraga clientii folosind ca momeala binecuvantarea nu este privita cu ochi buni de fetele bisericesti. Mitropolia considera ca producatorul ar trebui sa fie mai discret in acest sens.

«Nu e pacat...»

Si Mitropolia Basarabiei ar binecuvanta un produs alimentar, daca ar primi o asemenea cerere. Parintele Ioan Ciuntu, secretarul Mitropoliei, ne–a spus ca o astfel de binecuvantare nu este un pacat. "Biserica poate binecuvanta orice, un produs alimentar, un inceput de constructie sau chiar o afacere. Totusi, ne deranjeaza faptul ca unii agenti economici folosesc binecuvantarea ca pe un truc publicitar", sustine parintele Ioan Ciuntu.

VOCEA CONCURENTILOR

Am intrebat cativa agenti economici daca ar gasi oportuna binecuvantarea afacerii lor de catre Mitropolit.

Gheorghe Ciubinasvili, directorul SRL "Agromix–77", profilul — fabricarea produselor din soia:

"Nu ma deranjeaza faptul ca unii concurenti au obtinut binecuvantarea produselor de insusi IPS Vladimir. E businessul lor si e problema lor cum isi atrag clientii. Eu nu voi cere niciodata binecuvantarea Mitropoliei, deoarece consider ca nu este crestineste. Daca produsul e de calitate proasta sau daca este vandut alterat, atunci va avea de suferit si imaginea bisericii. Probabil, cumparatorul va blestema nu numai producatorul, ci si pe cel care l–a binecuvantat."

Claudia Negru, patroana gospodarii taranesti "Claudia Negru", profil — uscarea si ambalarea fructelor:

"Niciodata! Este un abuz... Afacerile si biserica nu au nimic in comun. Consider ca e pacat sa vorbesti in stanga si in dreapta ca produsul tau este binecuvantat de mitropolit."

Sergiu Sluhinschi, directorul SRL "Policom–prim", profil — prelucrarea si comercializarea produselor cerealiere:

"Nu as ezita sa tiparesc acest mesaj pe ambalaj. E si asta o modalitate de atragere a cumparatorilor..."

Irina CODREAN


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com