Nr. 79 (6 aprilie 2006)

 Cultura

«Opera de trei parale»
La Teatrul "Luceafarul" este estimat pretul vietii in bani si pretul banului in sentimente Continuare 

Pictorii si diplomatii
pentru bolnavii oncologici
O seara de arta Continuare 

«Opera de trei parale»

Pe 1 aprilie, la Teatrul Republican «Luceafarul» a avut loc premiera spectacolului «Opera de trei parale» dupa Bertolt Brecht, in regia lui Boris Focsa. La 78 de ani dupa prima ei montare la Berlin, «Opera de trei parale» pare mai actuala decat altadata, lasandu–ne in incurcatura, de nu mai stim ce sa credem: se repeta istoria ori, mai degraba, sa inclinam a crede ca Bertolt Brecht, fiind un geniu al literaturii universale, ca orice geniu, avea capacitatea de a vedea in afara timpului.

"Opera de trei parale" este un spectacol despre oamenii dintotdeauna si despre cele ce constituie viata oamenilor. E un spectacol despre valori si devalorizarea acestora, despre pretul lor in bani si pretul lor in sentimente, despre lupta pentru existenta, despre dragoste si tradare, dar si despre iertare.

Petru realizarea spectacolului, regizorul Boris Focsa jongleaza cu textul si mesajul lui Brecht intr–un univers polisemantic de invidiat, fiecare miscare este bine gandita (regizorul semneaza si coregrafia spectacolului), combinata cu elementele scenografice (scenografie Adrian Suruceanu) si muzicale (compozitor Iurie Aleabov), regizorul deschizand cateva cai de receptare, ce se suprapun intr–un fascicol de emotie intensa. Nu putem trece aici cu vederea nici costumele realizate de Vitalie Vasilachi, costume care ilustreaza nu doar o realitate pestrita, ci desemneaza cu precizie aproape matematica stari de spirit si caractere.

"Opera de trei parale" este un spectacol de cotitura pentru tanara echipa a Teatrului Republican "Luceafarul". Daca pana acum Boris Focsa si–a protejat discipolii, suplinind anumite goluri prin plastica si imagine, lasandu–i pe actori sa se patrunda treptat de teatru, de data asta a fost necrutator, iar spectacolul brechtian poate fi considerat si un certificat de maturitate pentru actorii de la "Luceafarul". "Opera" este un spectacol bun, cu o viziune regizorala originala, un spectacol in care actorii isi interpreteaza ireprosabil rolurile, dar sa recunoastem, acestia poarta pe umeri o raspundere enorma, deoarece e vorba de un musichal in care actorii canta si danseaza, cele mai multe scene fiind plasate la inaltime, deasupra scenei.

Actiunea spectacolului se desfasoara pe un clavecin dezacordat care ocupa toata scena si care, totodata, imparte actiunea in scenele "de jos" si scenele "de sus", scenele de sus fiind cele care au loc pe asa–zisul capac al pianului. Notele sunt disonante si caricaturale, ca in final, o muzica armonioasa si un pian bijuterie sa readuca speranta si credinta in mai bine. Finalul spectacolului, felul in care este construit ne face sa ne simtim ca treziti dintr–un vis urat. Si sa aplaudam frenetic si pentru ca ne dam seama ca e doar un spectacol de teatru. Si sa constientizam ca, de fapt, asta e rasplata care ne asteapta pe toti, dar ca ne mai putem salva daca ne oprim la timp. Toate astea sunt accentuate de aparitia micului pian pe care il aduce in scena Mackie Sis (actorul Dumitru Acris) la finalul spectacolului.

Un spectacol de teatru este o munca colectiva. Orice spectacol isi imparte actiunea cu personaje principale si personaje secundare, dar felul in care este construita "Opera de trei parale", nu vine sa scoata in evidenta un personaj anume. Aici toate sunt principale. Si asta deoarece spectatorul poate observa cu ochiul liber cat de mult isi iubesc actorii personajele, se joaca cu ele de parca s–ar juca pe ei insisi. E un spectacol plenar, in care actorii isi poarta cu resemnare masca si mastile sunt atat de vii si expresive, incat nici una nu paleste, deoarece sunt la fel de deosebite cum deosebit este fiecare individ in parte, acestia reusind la un moment sa devina omogeni, in special in scenele de masa cand vin sa–i aminteasca lui Mackie Sis despre relatia sau tangentele pe care acesta personal le–a avut cu fiecare patura a societatii. Jocul actorilor este savuros, din distributie facand parte: Dumitru Acris (Mackie Sis), Petru Gaibu (Peachum), Stela Mierla (Celia Peachum), Victoria Botnar (Polly Peachum), Vitalia Grigoriu (Jenny), Viorica Darma (Lucy), Vlad Isac (Filch), Avelin Tabarcea (Brown), Sergiu Scanteian (Smith), Valentin Muntenau (Mathias), Arcadie Mustea (Jacob), Petru Gaibu (Walter), Sergiu Scanteian (Robert); cocotele: Ana Rusu, Irina Puscas, Mariana Moroi, Ecaterina Chircu, Ana Maria Oglinda, Alina Zugrav, Nina Doni; cersetorii: Sergiu Scanteian, Arcadie Mustea, Valentin Munteanu, Vlad Isac.

Saptamana aceasta spectacolul "Opera de trei parale" se joaca patru zile la rand, incepand cu ziua de azi. E un spectacol care merita a fi vazut.

Laura PROCA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com