apara calaii razboiului de la Nistru
La 13 martie 2006, autoritatile autoproclamate ale Transnistriei lau retinut la Ismail pe cetateanul Vladimir Gorbov, cel care, in 1992, era viceministru al Securitatii transnistrene, participand la arestarea membrilor Grupului Ilascu, la anchetarea si maltratarea lor. Dupa condamnarea lui Ilascu, PetrovPopa, Ivantoc si Lesco, Gorbov sa stabilit cu traiul la Chisinau, avand cetatenia R. Moldova. Unele surse sustin ca el a primit si pensie de la SIS, iar acum Procuratura Generala solicita organismelor internationale sa contribuie prin toate metodele la eliberarea lui Gorbov, nu si a celor doi detinuti politici care stau de 14 ani in inchisorile din Transnistria.
Mihail Bergman,
|
Eu atunci pentru prima data miam sarit de pe fix. Mam repezit si lam pocnit. Au sarit si au dat toti in mine, au lovit pana mau deconectat. Mam trezit ud leoarca, pe semne mau stropit cu apa. Peste o zi, pentru o suma frumusica, am scos un biletel si am primit raspuns de la un vecin. Miau spus ca Nina era acasa, iar fetele la bunici, si nu fusese nici un cazac acasa. Acestea erau presiuni psihologice. Iar avocatul a fost admis la mine doar peste vreo patru luni."
Si ceilalti membri ai Grupului Ilascu au povestit despre chinurile pe care leau suportat in timpul detentiei preventive, "multumita" anume lui Vladimir Gorbov. CEDO a solicitat mai multi martori in timpul examinarii cauzei "Ilascu si altii impotriva F. Ruse si a R. Moldova", care sau referit anume la acest personaj.
"CEDO: A mentionat vreodata sotul Dvs. numele lui Vladimir Gorbov?
Tatiana Lesco: Da, am spus deja cele doua nume Antiufeev si Gorbov. Ei lau interogat. Aproape in fiecare noapte ii scoteau, anume noaptea ii interogau, si Gorbov cu Antiufeev erau in permanenta, si inca vreo 56 oameni, care nu se prezentau.
CEDO: Puteti sa descrieti circumstantele arestarii Dvs. in iunie 1992?
Alexandru Lesco: La 2 iunie 1992 am fost trezit din somn, la ora doua noaptea. Au intrat patru oameni inarmati, mau luat si mau dus la izolatorul preventiv din orasul Tiraspol. Acolo, am avut o discutie de vreo trei ore cu unul care se numea atunci Sevtov Antiufeev. Stiu asta, fiindca mi sa prezentat. In afara de el acolo era un oarecare domn Gorbov, care de asemenea, sa prezentat.
CEDO: Dl Gorbov?
Alexandru Lesco: Pe domnul Gorbov lam vazut doar in seara cand sa prezentat ca el e domnul Gorbov. Cand mau arestat.
Vitalie Parlog (agentul Guvernului R. Moldova la CEDO): Stimate domnule Ivantoc, spunetimi va rog, atunci cand dumneavoastra ati fost retinut, fie interogat, fie judecat, fie condamnat, fie detinut, au participat careva reprezentanti ai autoritatilor constitutionale ale R. Moldova?
Andrei Ivantoc: Domnule, eu nu stiu cum sa va spun, ca a participat, a fost un domn locotenent sau colonel, locotenentcolonel sau colonel, Gorbov. Eu nu pot sa va spun al cui joc la facut el, dar el a participat. Si la retinerea lui Ilascu si pe mine cand ma apucat de par si ma dadea cu capul de pereti, a fost si el."
Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, a fost si el unul dintre martorii CEDO, dar si una dintre persoanele maltratate de Vladimir Gorbov. "El ma interogat o data. A fost deosebit de agresiv, turna injuraturi nemaiauzite, fortanduma sa semnez niste documente pregatite de ei. Racnea atat de violent, incat simteam ca nu scap cu bine. Pentru ca refuzam sa semnez acele documente, la un moment a luat un scaun si sa napustit asupra mea. Atunci anchetatorul Starojuk la convins sa iasa. Ulterior sa tot auzit ca e pe la Chisinau, pe la Balti, pe la Rostov. Nu stiu exact ce a facut el mai departe", nea declarat ieri Stefan Uratu.
Alte detalii despre Vladimir Gorbov au fost enuntate de catre exministrul Securitatii Nationale din Moldova, Anatol Plugaru, in fata judecatorilor CEDO.
"Nu lam cunoscut niciodata pe acest Gorbov. Din cate stiu eu, a activat mai inainte in cadrul MAI. Cu mult mai inainte de conflict sa concediat de acolo, a fost profesor la Scoala de Politie sau la Academie, ulterior, cand a izbucnit acest conflict, dansul a gasit de cuviinta sasi propuna serviciile administratiei de la Tiraspol. Pentru ca nu era de acord cu politica promovata de Chisinau. Din cate stiu eu, va spun din auzite si din ceea ce imi aduc aminte, sa adresat acolo. Mai intai nu lau primit, pe urma lau acceptat, ca intro, nu tocmai buna, zi sa ii fie pusa in fata sarcina de a se ocupa cu asazisul "Grup Ilascu".
El a asigurat pregatirea operativa si ancheta mai departe. El, impreuna cu Comandamentul si cu comandantul Armatei a 14a, cu cunoscutul colonel, pe atunci, Bergman, lau interogat, lau detinut, inclusiv si in cadrul edificiilor controlate, stapanite de Armata a 14a. Iata cam ce stiu eu despre Gorbov. Da, dupa asta, el sa certat cu aceste autoritati de la Tiraspol si a plecat, nu stiu unde."
Ilie Ilascu a declarat tot atunci in fata judecatorilor ca a auzit ca Gorbov a fost angajat din nou de organele de securitate de la Chisinau: "Este colonel al securitatii din R. Moldova si in 1996 este trecut la pensie, si se afla in Chisinau, primeste pensie de la Securitatea Nationala a R. Moldova. Deci, niste jocuri politice, da, au existat intre Chisinau, poate si mai exista, si asazisele autoritati din Transnistria, mai bine zis, au fost doi actori in aceasta inscenare a Moscovei. Unul se afla la Tiraspol si altul la Chisinau. Cu o singura miza. De a nimici, lichida, miscarea de eliberare nationala, a impiedica reunificarea Basarabiei cu Romania si de a pastra acest teritoriu in sfera de influenta a Federatiei Ruse."
Alti martori au mai declarat ca lau vazut pe Gorbov prin Chisinau. "O cunostinta a mea la vazut la policlinica nr. 6 de pe str. Dimo. Isi refacea sanatatea, ca probabil sia deteriorato maltratandul pe Andrei si pe ceilalti in subsolurile de la Tiraspol", nea spus Eudochia Ivantoc. In sfarsit, chiar Procuratura Generala a confirmat faptul ca Vladimir Gorbov este cetatean al R. Moldova. La 22 martie, Procuratura a semnalat despre initierea unui dosar de urmarire penala a unui "grup de persoane necunoscute din cadrul asanumitului minister al securitatii al autoproclamatei republici nistrene, condus de Antiufeev (Sevtov)" sub acuzatia ca a efectuat la Ismail rapirea cetateanului Vladimir Gorbov.
Ruslan Toma, procuror in sectia urmarire penala si cauze exceptionale, a declarat pentru Ziarul de Garda ca Vladimir Gorbov a indeplinit mai multe functii in R. Moldova, fiind angajat al MAI. Toma a confirmat si faptul ca dupa razboiul din Transnistria acesta a locuit la Chisinau, "probabil in perioada 19992004", apoi sa mutat cu traiul la Ismail, avand in continuare cetatenia R. Moldova. Acolo, la casa lui privata, ar fi fost arestat, sustine Toma, procurorul care este responsabil de acuzare si in cazul Pasat.
Mentionam aici ca Gorbov a fost solicitat de CEDO sa depuna marturii in cazul Ilascu, dar el nu sa prezentat. Vitalie Parlog, reprezentantul R. Moldova la CEDO, a declarat judecatorilor ca nu il poate gasi, fara ca sa nege ca acesta ar avea cetatenia Moldovei. Vlad Gribincea, unul dintre avocatii Grupului Ilascu, nea spus ca in cadrul audierilor martorilor, numele lui Gorbov a fost mentionat de nenumarate ori, fiindui aduse acuzatii despre maltratari fizice si psihice asupra celor patru, "si de fapt nimeni nu a negat acuzatiile aduse lui Gorbov". Totusi, mai multi oficiali ai R. Moldova, audiati in acelasi caz au declarat ca nu au auzit niciodata de acest personaj.
«CEDO: Numele lui Vladimir Gorbov va este cunoscut?»
Victor Catana: Nu. Nam vazut.
CEDO: Ilascu a trimis o scrisoare la Parlament in care a explicat implicarea lui Gorbov in detinerea si interogarea lui in Transnistria. Aceasta scrisoare a fost de asemenea trimisa si la Procuratura in martie 1999, atunci cand conduceati aceasta institutie.
Victor Catana: In primul rand, dar, sa precizam Garbu ori Gorbov ori Gorbovo, cum familiai corect. Gorbov.
CEDO: Ilascu a trimis la Parlament o scrisoare in care spune ca Gorbov a participat la interogarea lui, apoi din 1994 Gorbov a lucrat in serviciile secrete din Moldova. Cunoasteti aceste lucruri?
Victor Catana: Nu mie cunoscuta indeobste aceasta familie si asa petitie despre anume acest cetatean nu tin minte sa fi fost la Procuratura Generala. Nu sa discutat niciodata chestiunea aceasta, nu pot spune nimic pe acest caz. Insa, precis ca asa petitie in Procuratura Generala nu tin minte, na fost in perioada aceasta parca, prin martie 1999. Depinde de unde sunt aceste date ca in martie a fost transmisa. Se poate verifica, iata, se poate de cerut de la Procuratura Generala, inca o data de vazut au fost asa petitii in 1999, ori nu. Eu personal, nu tin minte.
CEDO: Aceasta scrisoare a fost transmisa la Procuratura.
Victor Catana: Am inteles.
CEDO: Ati fost ingrijorat de asta?
Victor Catana: Nu. In primul rand, toate petitiile care parvin la Parlament nu ni se aduce la cunostinta Procuraturii ca iata a parveni ori na parvenit. Daca apar niste intrebari, ele sunt expediate spre examinare Procuraturii, ori daca sunt, eu stiu, niste probleme globale, poate sa formeze o comisie, sa zicem si un lucrator al Procuraturii putea sa fie inclus in comisia parlamentara. Insa, eu repet inca o data, niciodata nam discutat pe aceasta tema despre asa familie Gorbov. Nici in Parlament. Nici nam auzit daca este asa petitie in Parlament. Prima data aud acum."
Si procurorul Ruslan Toma, care ancheteaza in prezent cauza sechestrarii lui Gorbov, nea spus ca pe numele acestuia nu a fost deschis niciodata un dosar penal, deoarece a fost verificat cazierul lui juridic si sa stabilit ca Gorbov este acuzat doar de comiterea a doua omoruri pe teritoriul Transnistriei. "Am auzit ca Gorbov a participat la arestarea membrilor Grupului Ilascu, dar vedeti in ce consta faza, noi avem un singur obiect acum in fata si nu ne putem referi la toate. Noi ne ocupam de cei care lau rapit pe Gorbov, si in acest context neam adresat si la OSCE sa contribuie la eliberarea lui, caci Gorbov are probleme de sanatate", a mai specificat Ruslan Toma, adaugand ca sar putea ca pe numele unor impostori de la Tiraspol, in special a lui SevtovAntiufeev, ministrul securitatii de acolo, sa fie deschis vreun dosar penal la Procuratura Generala, dar el nu detine date despre aceasta. Totusi, procurorul Toma considera ca pe numele fostului adjunct al lui Sevtov Vladimir Gorbov, nu e nici un dosar.
Dumitru Postovan este exprocuror al R. Moldova si a activat in perioada in care sau incercat niste tentative de urmarire penala a liderilor de la Tiraspol. "Au fost clasate toate dosarele in anii 19941995, a fost o amnistiere, si atunci sau intrecut presedintele Moldovei cu parlamentarii, la initiative de clasare a acestor cazuri. Totusi, nu tin minte sa fi existat un dosar penal impotriva lui Vladimir Gorbov", a mai declarat Dumitru Postovan pentru Ziarul de Garda.
"Este un criminal! Sia batut joc de Andrei si de baieti, care stau de 14 ani inchisi ilegal", sa revoltat Eudochia Ivantoc, referinduse la Vladimir Gorbov. "Va trebui sa o supravietuiesc si pe asta, sa vad cum Procuratura Generala il transforma in victima pe Gorbov si cere organismelor internationale eliberarea lui imediata. Isi mai amintesc oare cei de la Procuratura ce au facut cu mine atunci cand ii rugam plangand sa se implice in eliberarea lui Andrei in 1992? Le amintesc eu. Miau zis sa caut un prizonier la schimb. Am gasit numele unui prizonier de razboi arestat de autoritatile Moldovei. Am cautat de unde este, am gasit familia lui in Ucraina, am mers acolo, desi eram sub cele mai mari riscuri, am stabilit cu ei relatia, ca sa cerem impreuna acest schimb. Dupa saptamani de cautari disperate, cand am reusit totul, am revenit la Procuratura, dar mi sa spus ca prizonierul pe care am contat a fost eliberat. Asta a facut Procuratura pentru Andrei Ivantoc, mobilizat in 1992 pentru apararea Patriei", a marturisit Eudochia Ivantoc.
"CEDO: Ati spus ca ati fost batut in permanenta in subsolurile Armatei a 14a. Care alte forme de tortura vau fost aplicate?
Ilie Ilascu: Am fost supus executiei simulate, de patru ori. Prima data, sa intamplat in primele zile ale lunii iulie 1992. Dormeam, era in jurul orei 5 dimineata. La ora 5.30 se ridica patul. Au intrat cativa insi. Mau intors cu fata in jos si miau pus catusele la maini. Mau legat la ochi si nu miau dat voie nici sami pun pantofii, descult mau scos in coridor. Atunci, am strigat la baieti ca pe mine ma scot nu stiu unde. Nu cunosteam unde ma duc. Si mau scos afara, am mers, poate, o suta de metri, nu stiu ca eram cu ochii legati, ma duceau doi de maini si eram cu mainile legate. Miau dat de inteles ca in urma mea se afla un zid. Mau lasat acolo. Atunci, iam auzit vocea lui Vladimir Gorbov. Nul vedeam, dar vocea io cunosteam, de acum. Mia zis ca sa ma mai gandesc, ca ai ultima sansa de a coopera cu noi, altfel, pentru acte de terorism, vei fi executat, dupa legile de razboi care sunt acum introduse. Eu nam zis nimic, nici da, nici nu, am tacut si ei au asteptat in jur de 5 minute si atunci am auzit un ordin in limba rusa, spunand sa se pregateasca si sa ocheasca, si sa tras in mine. Dar, nu stiu, ori au tras cu gloante oarbe, ori au tras in sus. Au impuscat cu trei ori patru arme automate, in rafale. Si eu mam rezemat de perete, si sau apropiat vreo doi care mau lovit, am cazut si mau tarat inapoi in celula. Asta a fost prima executie...."
Vinerea trecuta, Procuratura Generala a emis un nou comunicat de presa in cazul lui Gorbov, in care se spune: "Luand in considerare faptul ca Vladimir Gorbov este in etate si sufera de maladie oncologica, ce necesita tratament permanent intro institutie medicala specializata, astazi, Procuratura Generala a intervenit catre dl William Hill, sef al Misiunii Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa, Misiunea din Moldova, cu rugamintea de a contribui la eliberarea de catre organele neconstitutionale ale autoproclamatei republici nistrene a numitului Vladimir Gorbov".
Claus Neuckirch, purtatorul de cuvant al OSCE, a afirmat ca la OSCE a parvenit aceasta solicitare vinerea trecuta si "investigam cazul". Lam mai intrebat daca sunt careva date noi despre cei doi detinuti politici de la Tiraspol si Hlinaia, Andrei Ivantoc si Tudor PetrovPopa.
"Din pacate, ceva miscare pentru eliberarea lui Ivantoc si Petrov nu se vede", a conchis purtatorul de cuvant al OSCE la Chisinau.
Alina RADU