23 martie 2006, Chisinau, BC Victoriabank SA
Presedintelui Republicii Moldova
Domnului Vladimir Voronin
Parlamentul Republicii Moldova
Domnului Marian Lupu
Banca Nationala a Moldovei
Domnului Leonid Talmaci
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Domnului Ion Robu
Procuratura Generala a RM
Domnului Valeriu Balaban
Noi, majoritatea actionarilor BC Victoriabank SA, am stat la baza fondarii acestei banci incepand cu anul 1990. Am sustinut tot timpul banca in dezvoltarea si promovarea ei pe piata.
Datorita eforturilor depuse, banca a prosperat in toti acesti 16 ani de activitate, ocupand un loc de frunte in cadrul sistemului bancar al RM.
Din aceste considerente, nu putem fi indiferenti de faptul, ca in jurul bancii se petrec diferite evenimente negative care diminueaza imaginea ei, trezesc nemultumirea actionarilor, clientilor si partenerilor.
Aceasta situatie sa creat in rezultatul procurarii nelegitime a actiunilor Victoriabank de catre cinci companii: "Atrium" Ltd (Belize), "Victoria Invest" Ltd (Edinburgh, Regatul Unit), "Financial Investments Corporation" (Edinburgh, Regatul Unit), "RepcorCom" SRL si "Program Invest" SRL care a influentat negativ la buna dezvoltare a bancii si a afectat reputatia ei pe piata locala si internationala.
Transferurile efectuate in RM, incepand cu ianuarie 2005 din diferite zone offshore in valoare de 4.416.406 USD si din tara 13.9 mln. MDL de catre aceste companii, leau permis la 04 februarie si 10 martie 2005 procurarea a 916.294 actiuni (28,6%) BC Victoriabank SA, repartizate in 5 cote egale cate 5,7%. Pe parcurs au mai procurat inca 4,5% de actiuni.
In asa mod, au reusit sa legalizeze sume enorme de bani cu o provenienta suspecta si sasi asigure un pachet de blocare a deciziilor AGA.
Conform cerintelor Legii nr. 633XV din 15.11.2001 cu privire la prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, organul stabilit prin lege, CCCEC, era obligat sa verifice provenienta surselor financiare si firmele din numele carora au fost efectuate tranzactiile. Insa, dupa parerea noastra, au fost neglijate cerintele legale si cu participarea pasiva a organelor sa permis legalizarea nelegitima a surselor mari de bani suspecti.
Procurarea actiunilor bancii, de aceste firme, a dus in continuare si la alte consecinte grave si nerespectari ale legislatiei si actelor normative ale BNM si CNVM.
Companiile respective au incalcat flagrant Legea Institutiilor Financiare (art. 14), care prevede strict ca actiunile bancilor pot fi platite numai cu mijloace financiare din surse proprii. Pana in prezent nu sau adus dovezile, documentate prin acte oficiale, despre provenienta si proprietatea asupra acestor bani.
In aprilie 2005, la cererea acestor 4 actionari, Judecatoria Economica de Circumscriptie interzice nelegitim petrecerea Adunarii Generale a Actionarilor, numita conform legislatiei. In rezultat am fost nevoiti sa o desfasuram cu intarziere abia in luna mai. In asa mod, marea parte de actionari a fost lipsita de drepturile sale stabilite de Legea Societatilor pe Actiuni. Judecand cauza, fara prezenta reprezentatului bancii, Judecata a comis un grav abuz in exercitarea actului de justitie.
Necatand la faptul, ca noi actionarii (103 actionari), din numele Adunarii Generale din aprilie 2005, neam adresat conducerii Republicii, informand despre incalcarile admise de judecata, adresarea noastra a ramas fara raspuns. Au ramas fara atentie si examinare cuvenita si alte adresari la diferite instante si organe din Republica.
O asa manifestare indiferenta fata de cerintele legislatiei si neexecutarea ei, a permis noilor actionari sa profite de drepturi egale cu noi, actionarii, care pe parcurs de ani de zile, am respectat si am indeplinit cerintele legislatiei. Din numele reprezentantilor acestor firme au fost alese in organele de conducere persoane, care, apoi au fost confirmate de BNM.
"RepcorCom" SRL in august 2005 inregistreaza o noua firma, "AVBPrim" SRL, introduce actiunile sale in capitalul acestei firme, care in octombrie 2005 totalmente este vanduta altei companii din zona offshore "Investments&Business" Ltd (Edinburgh, Regatul Unit), prin ce sa demonstrat iarasi o incalcare nejustificata a legislatiei.
Noi ne exprimam indignarea si nedumerirea de o asa atitudine fata de respectarea legislatiei, fata de respectarea drepturilor noastre care sunt incalcate prin comportamentul negativ al acestor firme. Nelegiuirile care se admit fata de banca din partea organelor de drept afecteaza imaginea ei, influenteaza negativ asupra activitatii efective a organelor de conducere, stirbesc onoarea si demnitatea noastra de actionar, diminueaza valoarea proprietatii noastre private.
Despre faptele ca aceste firme activeaza in comun, sunt afiliate, sa dovedit pe tot parcursul prezentei lor in banca. Gestionarea lor de una si aceiasi persoana sa confirmat evident si la prezenta AGA din 23.03.2006. Blocarea unanima, de ei, a repartizarii profitului anului 2005 fara argumente obiective, dovedeste evident intentiile distructive si dusmanoase fata de banca si actionari.
Noi actionarii si Banca, nu o data neam adresat in organele de stat cu cerinta de a examina faptele si incalcarile legislatiei, dar pentru verificarea si combaterea lor nu sa intreprins nimic pana in prezent.
Reiesind din cele expuse, noi actionarii bancii, cerem:
1. Sa investigheze faptele expuse mai sus si sa verifice indeplinirea adecvata a obligatiunilor de serviciu ale colaboratorilor CCCEC care au omis si nu au verificat, respectiv, tranzactiile efectuate de firmele "Atrium" Ltd, "Victoria Invest" Ltd, "RepcorCom" SRL, "Program Invest" SRL, "Financial Investments Corporation" si ICS "AVBPrim", in rezultatul carora sau legiferat sume de bani in proportii mari si sau procurat nelegitim actiunile Victoriabank.
2. Sa se stabileasca responsabilitatea cuvenita pentru faptele incalcarilor Legii institutiilor financiare, valabilitatea actiunilor procurate nelegitim, cat si drepturile acestor actionari si alte incalcari admise in operatiunile efectuate cu valorile bancii.
Rugam sa se manifeste o atitudine responsabila in examinarea problemelor abordate.
Daca si in acest caz se va manifesta o atitudine indiferenta fata de adresarea noastra, noi ne rezervam dreptul, de a ne adresa in alte instante si organe internationale.
Despre rezultatele investigatiilor, rugam sa fim informati, in conformitate cu legislatia in vigoare pe adresa bancii: str. 31 August 1989, nr. 141, mun. Chisinau, BC Victoriabank SA.
Cu stima si sperante, grupul de actionari in total 86 semnaturi.
Comisia de inregistrare, desemnata de Consiliul de Administratie al BC Victoriabank SA la sedinta din 14.02.2006 (Proces verbal nr. 88), confirma semnaturile a 86(optzeci si sase) actionari si reprezentanti ai acestora prezenti la Adunarea Generala a Actionarilor BC Victoriabank SA din 23.03.2006.
Membrii comisiei: V. Stihii, N. Schitco, D. Lecari