Nr. 78 (30 martie 2006)

Ce fac politistii in Biserica?

Vineri, 24 martie, pe la orele 18, politistii au baricadat intrarea credinciosilor in biserica cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din Floresti, incercuind biserica pe toata noaptea. O parte din oameni a ramas inauntru, iar o parte — afara. O persoana a fost dusa la spital, iar altele doua — arestate.


Asedierea «Acoperamantului Maicii Domnului»

Vineri, pe la amiaza, biserica era inconjurata de politisti. Lazar Tigai, un crestin care a iesit afara in acel moment, spune ca a fost atacat de oamenii legii. Acestia, baricadand usa, i–au interzis sa intre inapoi in biserica. Anterior, Tigai a suferit doua interventii chirurgicale la inima si este invalid de gradul I. Dupa confruntarea cu politistii s–a simtit rau. A venit ambulanta si barbatul a fost transportat la spital. Inainte de asta, am reusit sa discutam putin.

"Ma iertati, dar am fost la veceu. Cand am incercat sa ma intorc, uite acest politist (n.r., arata spre unul dintre oamenii in uniforme negre) imi spune ca nu am dreptul sa intru in biserica. Il intreb daca are vreun act care sa confirme acest fapt. El imi raspunde ca va avea in curand... Cand va avea, atunci nu voi intra", povesteste indignat Lazar Tigai, tinand in mana corvalol, medicamentul sau de dureri de inima.

Am incercat sa aflam de ce stau, totusi, politistii in pragul locasului sfant. "Fara intrebari si fara comentarii. Sa comenteze cei care au incalcat legislatia. Fara permisiune nu comentez. Nu mi–e frica de nimeni", "braveaza" ferm un politist, in timp ce unul dintre colegii sai si–a aprins indiferent o tigara in pragul bisericii.

"Noi stim legile noastre, iar voi pe ale voastre", a incercat sa ne explice unul dintre ei. Rugat sa concretizeze despre ce legi ne vorbeste, acesta a dat a lehamite din mana.

Mai tarziu, politistul, despre care Lazar Tigai spune ca l–a agresat, mi–a marturisit ca a fost provocat si, de fapt, nu l–a batut, ci doar nu i–a permis sa intre in biserica. El spune ca Tigai a simulat faptul ca se simtea rau. "Mi–a spus cuvinte urate. Am fost numit idiot si antihrist. Seaman eu a fi asa?" Un alt politist spune ca, de fapt, el nu cunoaste situatia, dar "pazeste" biserica, pentru ca a primit ordin.

Decizia Curtii Supreme de Justitie, ignorata de omul nr. 1 din raion

Aceasta problema a enoriasilor din Floresti a aparut acum cativa ani. In 1999, ideea de a adera canonic la Mitropolia Basarabiei, prin constructia unei biserici cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", a fost sustinuta de peste 500 de crestini. Insa pentru inaltarea cladirii era nevoie de un teren, care putea fi obtinut numai dupa inregistrarea comunitatii religioase la Serviciul de stat pentru problemele cultelor pe langa Guvernul R. Moldova. Deoarece Mitropolia Basarabiei inca nu era inregistrata oficial, comunitatea a fost inscrisa in cadrul Mitropoliei Moldovei. Constructia bisericii a inceput in 2000, iar in 2002 aceasta a fost finisata. In acelasi an, Mitropolia Basarabiei l–a confirmat oficial pe parintele Petru Botezatu paroh al Bisericii "Acoperamantul Maicii Domnului" din Floresti. In calitate de epitrop a fost numita Natalia Morosanu. In decembrie 2002, existenta in orasul Floresti a Parohiei ortodoxe cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" in cadrul Mitropoliei Basarabiei a fost recunoscuta si de catre primarul acestei localitati, Iurie Tap.

"In 1999 m–au chemat crestinii de aici. Desi am primit semnale ca, in cazul in care accept propunerea, cazacii se vor rafui cu mine, totusi am venit. La inceput mi–a fost repartizata temporar o incapere in scoala polivalenta. Si iata ca la sfarsitul anului 2000, oamenii adunand ban cu ban, au inceput ridicarea bisericii. Desigur, o mare parte a materialelor de constructie si anume piatra a venit de la Mitropolia Basarabiei. A fost bine pana in vara anului 2002, atunci cand Mitropolia Basarabiei a fost recunoscuta", isi aminteste preotul Petru Botezatu.

In scurt timp au fost depuse toate actele necesare pentru ca biserica sa adere oficial la Mitropolia Basarabiei. Totodata, la inceputul anului 2004, crestinii spun ca au depistat afaceri necinstite din partea epitropului Natalia Morosanu. Dupa ce Petru Botezatu a insistat sa fie verificat modul de gestionare a patrimoniului bisericesc, Morosanu a plecat in taina la Mitropolia Moldovei solicitand un alt preot–paroh. In consecinta, Mitropolia Moldovei l–a numit paroh pe Andrei Sestovschi, care pana la acel moment oficia slujbele in satul Tepordei, r. Floresti.

"La inceputul anului 2003 ne–am adresat la Departamentul Cultelor care ne duceau pe o cale mincinoasa. Ne–au pus cateva conditii pe care le–am indeplinit. Ultima conditie, insa, era ca, in afara de avizul primarului orasului, mai trebuia si avizul presedintelui Consiliului raional. De aici a si inceput conflictul. Sunt aproximativ trei ani de cand ne judecam. Presedintele raionului, Mihai Rusu, a spus ca in raion niciodata nu a fost inregistrata o biserica care sa apartina Mitropoliei Basarabiei si nici nu va fi", spune parintele Petru.

Cu toate acestea, la 30 martie 2005, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a emis o decizie irevocabila prin care obliga Consiliul raional Floresti sa elibereze avizul de recunoastere a existentei in oras a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". De la emiterea acestei hotarari a trecut deja un an, iar presedintele Consiliului raional, Mihai Rusu, nu accepta sa indeplineasca decizia CSJ.

Solicitat de Ziarul de Garda, Mihai Rusu a refuzat sa ne spuna de ce nu se supune deciziei CSJ. "Cati ani ai mata?", s–a rastit Rusu, trantind receptorul. Dupa ce am mai revenit cu un apel, acesta a inchis din nou. A treia oara, Mihai Rusu ne–a amenintat telefonic: "Ocupa–te de treaba matale! Ca daca vin la Chisinau iti arat eu legile dupa care lucrez", a strigat el in receptor, indicandu–ne sa nu mai umblam cu "nunta tiganeasca".

Epitropul a fost agresat si amenintat

Un caz similar celui de vinerea trecuta a avut loc la 25 noiembrie 2005. In locas se afla doar epitropul Petru Chiriac, cand in biserica au intrat vreo zece persoane. L–au fortat luandu–i cheile de la usa bisericii. "Eram singur in biserica, pregateam cele necesare pentru vecernie. Am vazut ca se apropie parintele Sestovschi, avocatul lui si un grup de enoriasi care il sustin. Au intrat si m–au fortat sa ies. Ma tineam cu mainile si picioarele de pereti, dar nu am mai rezistat. Mi–au luat cheile si indata au schimbat lacatul. Poate m–as fi opus daca ar fi fost mai multi impreuna cu mine", isi aminteste cu regret Petru Chiriac, care spune ca a fost printre cei care a pus prima piatra la temelia bisericii.

"Din noiembrie 2005 am facut vreo cateva slujbe pe pragul bisericii, dupa care in curte am pus un cort. Acolo ne–am rugat. Au incercat si din cort sa ne alunge motivand ca nu avem permisiune. Lumea a rezistat la cel mai mare ger. Dar cand au vazut ca demnitarii nu au nici o responsabilitate, au deschis usile bisericii chiar daca acestea au fost sigilate. Am primit amenintari anonime prin telefon. M–a sunat aceeasi voce de doua ori si s–a prezentat ca fiind de la securitate, avertizandu–ma ca se vor rafui cu mine. Mi–au spus ca pe parcursul a 24 de ore sa nu ma mai gaseasca in Floresti. Cu toate ca am incercat sa aflu al cui este numarul de telefon, cei responsabili au refuzat sa ma ajute", continua sa–mi explice parintele Petru.

Liturghie in cort la minus 30 de grade

"Duminica trecuta (n.r., 19 martie), oamenii au asaltat biserica. Indata au venit autoritatile locale: procurorul, colonelul, mai multi politisti... O adevarata mafie. Aceasta biserica a fost inchisa, dar cine a dat comanda? Ca Rusu, ca altcineva... isi bat joc de noi. Cei care spun ca nu este Mitropolia Basarabiei nu au carte. Am absolvit liceul, 7 clase, pe timpul romanilor. Aici e Basarabia!", spune Mihai Chelari, un enorias de 76 de ani.

"Timp de trei luni, iarna, sotul meu venea la liturghie. Eu insa sunt bolnava si nu rezistam. Cand se intorcea asteptam sa aud "Ne–au permis sa intram in biserica", dar nu spunea... Duminica trecuta, Dumnezeu a facut o minune. Va spun sincer, am peste 70 de ani, dar o asa putere sufleteasca fata de Dumnezeu ca in momentul in care s–au deschis usile nu am mai avut in viata. Sunt o pacatoasa si vreau ca aceste vreo doua zile care mi–au mai ramas sa ma rog in tihna. Vine insa politia. De ce? Doar nu se bate nimeni. Nu se cearta. E pace. Ei vin si striga pe aici. Inainte se spunea ca bisericile au fost inchise de catre pagani, dar cine ne inchide noua acum biserica? Voronin se tot lauda ca da ajutoare manastirilor," adauga cu lacrimi in ochi Valentina Chelari.

La biserica l–am intalnit si pe unul dintre consilierii locali din Floresti, Mihai Tudose. El spune ca nici el, nici colegii sai democrati nu pot pune in discutie problema bisericii cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului". In Floresti sunt 14 consilieri comunisti si alti 9 democrati. "Consilierii comunisti se consulta cu Mihai Rusu si cum le indica acesta asa si voteaza. Este o adevarata dictatura. Ei distrug nu numai biserica, ci si orasul", afirma Mihai Tudose.

De la 19 martie, de cand credinciosii care il sustin pe parintele Petru au asediat biserica, acestia stateau de veghe pe rand chiar si noaptea. "Joi spre vineri am stat si eu toata noaptea in locas. Nu am dormit, mai atipeam cateva minute pe scaune. "Asteptam" politia. Nu–mi era frica. Doar de Dumnezeu ma tem. E Postul mare, dar atatea pacate...", spune Maria Guzun, avand ochii rosii de oboseala.

"Am fost cu parintele Petru chiar de la inceput. Acum parintele Andrei vine cu niste documente si spune ca el este proprietarul bisericii. L–am intrebat unde a fost atunci cand se zidea biserica pentru care am muncit cu totii. S–a intors si a plecat. Au format o adevarata gasca politica impreuna cu Mihai Rusu", sar cu vorba ceilalti crestini.

"Noi nu suntem implicati in politica. Ca e Mitropolia Basarabiei, ca e Mitropolia Moldovei... noi avem un Dumnezeu. Parintele Petru nu este un preot care tinde sa se imbogateasca si sa–si faca burta mare. In ziare sunt scrise atatea prostii despre el... Si totul a pornit de la o femeie, Natalia Morosanu", sustine Veronica Vremea.

Epitropul Petru Chiriac afirma ca la inceput Natalia Morosanu (fostul epitrop) il lauda. Ea ducea contul cine si cu cat a contribuit la ridicarea acestei biserici. "Dar cand i s–a spus sa dea darea de seama, ea a pornit impotriva preotului Petru Botezatu. Lumea era indiferenta carei mitropolii apartine acest locas. Fiecare a contribuit cu ceva, mancare sau bani", spune Chiriac, mentionand ca Natalia Morosanu a intocmit chiar si acte false.

Politistii s–au confruntat cu enoriasii

Vineri seara, pe la orele 18, in timpul vecerniei, un grup mai mare de politisti a venit la biserica "Acoperamantul Maicii Domnului". In acelasi moment si–a facut aparitia si preotul Andrei Sestovschi impreuna cu enoriasii sai. Acestia au incercat sa intre cu forta in biserica. In consecinta, a fost rupta usa locasului, iar in urma confruntarilor violente dintre credinciosi, au fost arestate doua persoane, Mihai Sochirca si Ghenadie Ciobanu, sustinatori ai preotului Botezatu. Politistii au baricadat intrarea in biserica, astfel cei ramasi afara nu au mai putut intra, iar cei ramasi in biserica nu au mai iesit.

Ioan Ciuntu, consilierul cultural al Mitropoliei Basarabiei si parohul bisericii "Sfanta Teodora de la Sihla", impreuna cu alti preoti de la aceasta Mitropolie, a venit in aceeasi zi la Floresti la solicitarea crestinilor. In timp ce parintele Ioan incerca sa initieze un dialog cu partile implicate in conflict, Adrian Ciuntu filma biserica, oamenii, politistii. Astfel, el a fost atacat de cativa politisti, i–au fost rasucite mainele la spate si a fost dus in masina politiei. Din fericire, a reusit sa transmita camera lui Ioan Ciuntu. Desi politistii au incercat sa ii smulga camera, au cedat, totusi, in fata preotului. De asemenea, nemultumit de faptul ca era adesea surprins de obiectivul aparatului de fotografiat, un superior al politistilor a insistat sa i–l dam sau sa mergem la politie.

Parintele Ioan a continuat sa dialogheze cu crestinii sustinatori ai celor doua mitropolii, ramanand in fata bisericii toata noaptea. Parintele Ioan a declarat pentru Ziarul de Garda ca politistii au fost instigati. "Autoritatile din Floresti sustin fatis Mitropolia Moldovei. Chiar presedintele Consiliului raional a spus ca in Floresti nu a fost si nici nu va fi o biserica care va apartine Mitropoliei Basarabiei", spune preotul.

La politia municipala din Floresti am incercat sa aflam cauza retinerii celor doua persoane. "Oamenii nu au fost arestati pentru ochi frumosi. Desigur, acestia au depus forta", a declarat politistul de serviciu care a refuzat sa isi spuna numele, prezentandu–se drept politist anonim. Sambata dimineata, Mihai Sochirca a fost eliberat, iar Ghenadie Ciobanu este inca in arest, fiind condamnat la cateva zile de detentie de catre Judecatoria Floresti. Enoriasii spun ca el a fost judecat fara martori, fara avocat si fara sa aiba vreo vina.

Politistii au "aparat" biserica de credinciosi toata noaptea dinspre vineri spre sambata. Totusi parintele Petru sustine ca oamenii in uniforme nu sunt de vina, pentru ca acestia primesc indicatii de la sefi. "Vreau totusi sa se stie ca biserica este despartita de stat. Nu au dreptul sa imi ordone ce trebuie sa fac in biserica", zice preotul.

«Opozitia» afirma ca preotul Botezatu face masaj

"De la un dezacord stupid a pornit o adevarata confruntare politica. Noi am construit aceasta biserica. Pentru ca nu se clarifica situatia, am hotarat sa ramanem la Mitropolia Moldovei. Acestia, insa, vazand ca situatia este si mai grea, au spus ca cei care au inchis biserica sunt comunistii", afirma una dintre enoriasele preotului Andrei Sestovschi.

Natalia Morosanu sustine la randul ei ca parintele Petru nu are dreptul sa slujeasca aici, deoarece s–ar ocupa de vraji . "Am muncit aici sase ani, zi de zi. Toate actele sunt autentificate la Mitropolia Moldovei. Scopul nostru a fost sa construim aici o biserica. De ce nu acceptam ca acest locas sa apartina Mitropoliei Basarabiei? Pentru ca aici se ocupa cu ce nu trebuie! Ati mai vazut in decembrie oua rosii si pamant de la cimitir in biserica? Dar oare ce fel de apa a fost varsata acum peste oameni? Ce fel de apa era oare in caldare? Agheasma? Ei se ocupa cu lucruri necurate", spune indignata Natalia Morosanu. Ea zice ca parintele Petru se da drept un om cu putere de a vindeca... "Oare care preot mai face masaj? Mitropolia Basarabiei stie ca aici se fac astfel de lucruri. Ei nu pot sa afirme despre noi acelasi fapt", continua femeia. Morosanu afirma ca parintele Petru nu avea prea mari responsabilitati, "doar ea isi batea capul", specificand ca Petru Botezatu venea in fiecare vineri seara si pleca duminica.

"Niciodata aici nu a fost o buna intelegere. Am incercat sa clarificam conflictul pe cale juridica, dar vedeti ca nu am reusit. Ei au spus ca vor merge pana la varsare de sange. Va dati seama!", precizeaza parintele Andrei Sestovschi care privea sceptic reportofonul. El a refuzat de cateva ori sa–i inregistram vocea. Parintele Andrei afirma totusi ca are tot setul de acte care demonstreaza faptul ca el are dreptate.

Parintele Petru Botezatu marturiseste ca nu Mitropolia Moldovei a contribuit la ctitorirea acestei biserici. "Enoriasii care frecventeaza si care au construit acest locas sfant sunt stapani aici. Si vreau sa se auda faptul ca minciuna nu vine de la Dumnezeu, ci de la Satana. Sa se teama fetele bisericesti care raspandesc neadevarul. Exista un singur Dumnezeu. Bisericile nu trebuie impartite ca este romana, rusa, bulgara sau greaca", explica preotul. "Dar avem scopul sa luptam mai departe si sa demonstram adevarul. As vrea ca preotul Andrei Sestovschi sa stie ca trebuie sa–si construiasca o biserica si mai apoi, daca lumea il va sustine, sa o stapaneasca."

Sambata, Ioan Ciuntu a fost solicitat de reprezentantii organelor de drept la Procuratura din Floresti. El ne–a relatat ca acolo a fost "rugat" sa convinga enoriasii sa paraseasca locasul, preotul raspunzand ca nu are pentru ce le propune unor credinciosi sa renunte la locas. Revenind la biserica, Ioan Ciuntu a continuat dialogul cu cei prezenti — credinciosi si politisti. Intre timp, de la Chisinau au sosit parlamentarii Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu. Dupa cateva ore de dispute, reprezentantii autoritatilor din Floresti nu au reusit sa motiveze decizia de a bloca intrarea in locas cu ajutorul politistilor, astfel incat acestia au deblocat intrarea. In aceeasi seara la biserica "Acoperamantul Maicii Domnului" a avut loc vecernia, iar in dimineata urmatoare, de Ziua Crucii, a fost oficiat un serviciu divin si a avut loc impartasania. Politistii plecasera, usile acestui locas nu s–au mai inchis pana azi, dar nici pentru o clipa de zi sau noapte, crestinii nu au parasit biserica.

Anastasia Nani

Sondaj    
Cat de legala a fost
descinderea politistilor la biserica din Floresti?

Vlad Cubreacov, parlamentar:
De ce erau politistii la biserica din Floresti? Intrebati–i pe ei. Eu nu pot sti daca sunteti de la Ziarul de Garda sau nu, pentru ca nu va pot vedea prin telefon. Jurnalistii harnici merg la fata locului pentru a se documenta.

Stefan Secareanu, presedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului:
Politistii nu au nici un drept sa interzica intrarea unui enorias in biserica. A fost o provocare din partea conducerii raionului. Am facut tot posibilul pentru a aplana situatia. In consecinta, lucrurile s–au detensionat. Din cate cunosc, pana in prezent s–au facut multe ilegalitati pentru ca aceasta biserica sa nu ramana in posesia Mitropoliei Basarabiei, oficial inregistrata.

Cornel Martiniuc, Comitetul Helsinki:
Nu cunosc foarte bine cazul, dar din cate am aflat, din punct de vedere legal, politistii au avut dreptul sa se implice in acest caz. Biserica se afla in litigiu si era sub sigiliu.

Viorel Furdui, expert juridic, IDIS "Viitorul":
Totul incepe de la presedintele Consiliului raional Floresti, probabil. Daca el refuza sa indeplineasca o decizie a Curtii Supreme de Justitie, el incalca legea si poate fi tras la raspundere in baza mai multor norme juridice: art. 32 din Legea contenciosului administrativ, al. 3, Codul Administrativ, art 200/11 si Codul Penal art. 320. In aceasta situatie, persoanele carora le sunt lezate drepturile ar trebui sa faca un apel in instanta de judecata. De fapt, o parghie ar fi daca acest caz ar ajunge la CEDO, pentru ca reprezinta un bun exemplu caracteristic pentru R. Moldova.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com