Nr. 78 (30 martie 2006)

Sclavi la părinți

Trei minori din raionul Causeni au fost vanduti in sclavie de propria mama contra sumei de 300 de lei
Mai bine de trei luni, picii din Moldova au fost siliti sa munceasca cate 15–18 ore pe zi pe ogoarele mosierilor din Ucraina. Numai printr–o intamplare fericita copiii au scapat din ghearele proprietarilor de sclavi.

Fratii Elena (14 ani), Marcel (16 ani) si Pavel (17 ani) indurau saracia intr–o casa batraneasca de la periferiile Causenilor. Tatal i–a parasit pe cand erau inca in scutece, iar mama nu–si mai revenea din betii. Pentru a supravietui, copiii munceau ca zilieri la proprietarii de pamanturi din zona. Banii abia de le ajungeau pentru paine si haine...

Strainii

In una din zile, in curtea lor au intrat doi barbati straini, propunandu–i stapanei casei un loc de munca bine platit pentru copiii ei. Femeia, ametita de alcool, i–a intrebat: "Cat platiti?" Necunoscutii au scos din buzunar un "butuc" de bancnote, spunandu–i: "3000 de lei pe luna..." Pentru a o convinge, ei i–au strecurat in buzunar 300 de lei, asigurand–o ca in Ucraina, unde vor munci picii, vor fi alimentati si cazati gratuit. Fara a ezita, mama le–a permis copiilor sa–i urmeze pe straini.

In numai doua–trei zile, barbatii au perfectat actele necesare pentru "calatorie". Femeia, fara a sta pe ganduri, a pus semnatura pe toate documentele...

Promisiuni desarte

Elena, Marcel si Pavel au fost angajati pe mosia unui proprietar de pamant din Ucraina. Insa, promisiunile de acasa s–au dovedit a fi vorbe goale. Minorii au fost "cazati" cu alti noua prizonieri, originari din alte republici ex–sovietice, intr–o bojdeuca de numai 7–8 metri patrati in care domnea mizeria si frigul. Dormeau pe niste paturi improvizate din scanduri.

Ziua de munca a tinerilor incepea la ora 4.00 si se sfarsea la ora 22.00. Muncitorii erau rasplatiti numai cu o bucata de paine si o cana cu apa. Salariul lor lunar era confiscat de traficanti, care le spuneau ca stapanul nu este multumit de lucru si nu vrea sa le plateasca.

Mama tacea

Timp de trei luni, mama minorilor nu a stiut nimic de soarta odraslelor ei, dar nu s–a gandit sa sesizeze organele de drept despre disparitia lor. Mai tarziu ea a recunoscut ca pur si simplu nu stia cum sa procedeze in astfel de cazuri.

Eliberarea

Picii au fost eliberati numai printr–o intamplare. In timp ce racolau in Moldova noi sclavi pentru mosierii din tara vecina, traficantii de copii au incaput pe mana politiei. In timpul interogatoriului, ei au recunoscut ca "angajau" la munci in Ucraina copii din familii defavorizate, inducandu–i in eroare pe parintii nestiutori si creduli. In scurt timp, gratie organizatiilor internationale specializate in combaterea traficului de persoane, Elena, Marcel si Pavel au fost readusi in republica.

O problema actuala

Potrivit lui Ion Oboroceanu, directorul Oficiului Regional Causeni al Centrului pentru Prevenirea Traficului de Femei, traficantii au obtinut zeci de mii de dolari din exploatarea in munca a copiilor din Moldova. Mama adolescentilor nu poate fi pedepsita pentru fapta sa, chiar daca si–a vandut copiii. Legislatia R. Moldova prevede ca daca parintele si–a dat acordul scris ca odrasla sa plece cu un strain peste hotare, atunci el este absolvit de orice pedeapsa.

"Exploatarea minorilor in munca este o problema actuala nu numai pentru raionul Causeni. Traficantii de copiii, cunoscand situatia din familiile sarace, reusesc fara mari eforturi sa obtina acordul parintilor pentru a–si "vinde" odraslele. Ei stiu ca daca va disparea un copil din astfel de familii, nimeni nu va bate alarma. De aceea si numarul victimelor e in crestere. Anul trecut, la Centrul nostru au fost adusi 9 minori–victime ale acestui fenomen", ne–a mai spus Ion Oboroceanu.

Directorul Oficiului Regional Causeni al Centrului pentru Prevenirea Traficului de Femei afirma ca pentru a castiga un ban parintii ii impun si pe copii sa munceasca pe deal ca argati la proprietari de pamanturi, nestiind ca de fapt aceasta este o incalcare flagranta a legii. "Din pacate, in R. Moldova legislatia cu privire la combaterea traficului de fiinte umane nu este corect aplicata. Autoritatile s–au obisnuit sa–si laude munca prin statistici "umflate". Insa, realitatea este mult mai grava. In combaterea traficului de fiinte umane lipseste parteneriatul dintre autoritatile statale, cele locale si organizatiile neguvernamentale. Daca aceste structuri si–ar uni eforturile, atunci R. Moldova nu ar mai fi cunoscuta ca tara de origine a traficului de femei si al altor crime", sustine Ion Oboroceanu.

Irina Codrean


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com