«Cate case
de locuit, pentru combatantii razboiului de pe Nistru, ar putea fi construite
cu cele 30 de milioane de lei, prevazute din buget pentru reconstructia
Memorialului Slavei Militare. Sau, poate, combatantii sunt asigurati
cu locuri de trai, iar noi nu stim?»
O intrebare adresata de Alecsandrina Gutu, cititoare a Ziarului de Garda, presedintelui Vladimir Voronin.
De doua saptamani, prin Parlament circula un proiect de lege privind importul articolelor din granit, utilizate pentru reconstructia Memorialului Slavei Militare din Chisinau. Proiectul este inaintat cu titlu de initiativa legislativa, iar autorii acestuia fac trimitere la art. 73 al Constitutiei R. Moldova. Autorii proiectului sunt deputatii comunisti Nicolae Gutul, Vasile Iovv si Alexandr Ceaikovschi.
Proiectul contine un singur articol, intitulat "articol unic" si presupune, prin derogare de la prevederile Codului Fiscal, a Codului Vamal si a Legii cu privire la tariful vamal, neaplicarea drepturilor de import la importul articolelor de granit in cantitate de 1613 metri patrati de catre Organizatia pentru Apararea Drepturilor Slavilor din R. Moldova "VECE". Aceste prevederi sunt stipulate in baza contractului de vanzarecumparare nr. TG030206, din 10 februarie 2006, semnat cu SA "Torgovii Dom MKK" din or. Dolgoprudnii din Rusia, pentru reconstructia Memorialului Militar al Slavei din Chisinau.
Proiectul de lege este insotit de o Nota Informativa in care se spune ca, la 10 februarie 2006, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Slavilor "VECE" a semnat un contract cu SA de tip inchis "Torgovii dom MMK" din or. Dolgoprudnii, regiunea Moscova, Federetia Rusa, privind fabricarea articolelor din granit in volum de 1113 metri patrati, la pret redus, pentru reconstructia Memorialului Gloriei Militare din municipiul Chisinau. Realizarea comenzii se infaptuieste intrun timp util, la SRL "Karelischii granit", din or. Kondopaga, Republica Karelia, din contul sustinerii sociale a agentilor economici din R. Moldova si Federatia Rusa.
Pentru comparare, sunt aduse cifre, potrivit carora, fabricarea acestei productii din granit la intreprinderea SA "Azurit" din Chisinau, in acelasi volum, ar fi de trei ori mai scumpa, cheltuielile totale constituind 11 milioane de lei.
In Nota Informativa se mai spune ca, in legatura cu faptul ca, pe parcursul reconstructiei Memorialului se planifica efectuarea lucrarilor de constructie necesare pentru amenajarea cimitirului civil, se prevede completarea contractului cu fabricarea a inca 500 metri patrati de articole din granit. Adica, "dva v odnom", dupa cum suna o cunoscuta vorba ruseasca. Ultima fraza a Notei Informative este si mai concisa: "Luand in consideratie situatia, ca articolele din granit sunt destinate pentru reconstructia Memorialului Gloriei Militare si faptul ca organizatia "VECE" nu este o structura obsteasca comerciala, se propune scutirea de drepturile de import a productiei din granit importata din Federatia Rusa".
Retineti faptul ca, printre autorii proiectului este si deputatul comunist Nicolae Gutul, membru al Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana. Prin ce se deosebeste acesta de ceilalti colegi ai sai, Iovv si Ceaikovschi, care contrasemneaza proiectul? In primul rand, prin faptul ca anume el este presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Slavilor din R. Moldova, "VECE".
Deci, unul dintre cei trei autori ai proiectului nui nimeni altul decat presedintele asociatiei "VECE" care, si pe aceasta cale, incearca sa favorizeze niste tranzactii financiare, in favoarea unei organizatii despre care, in proiect, se spune ca ar fi "necomerciala".
Presedintele de la "VECE", deputatul comunist Nicolae Gutul, sustine ca el a fost rugat de conducere sasi asume, pe baze obstesti, aceste activitati. "Am ajutat la Serpeni, acum si la Manastirea Curchi. Cunosc mai multi guvernatori din Rusia si pot stabili niste tranzactii mai favorabile. Daca nu credeti, calculati si singuri. De cateva ori mai ieftin ne va costa granitul adus pe aceasta cale, decat daca am fi colaborat cu "Azurit"", spune deputatul, afirmand ca nu ar trebui sal acuzam ca, in Parlament, face lobby pentru propria sa organizatie. "Sunt cativa autori ai proiectului, nu sunt singurul", spune Gutul.
Am incercat sa aflam ce atitudine au si alti deputati in raport cu acest proiect si cu o atare "tranzactie". Parlamentarul comunist, Mihail Mocanu, presedintele Uniunii veteranilor de razboi din Afganistan, afirma ca nu stie nimic despre facilitatile solicitate de colegii sai pentru "VECE", dar recunoaste ca, in cazul unei oportunitati, chiar el ar solicita inlesniri similare pentru organizatia sa.
Deputatul PSL, Igor Clipii, spune ca, intradevar, prin comisiile parlamentare circula un atare proiect. Clipii afirma, insa, ca facilitatile vamale, solicitate pentru "VECE", nu ar fi atat de importante in raport cu alte aspecte, legate de acelasi subiect. "Nu este atat de principiala acordarea unor inlesniri vamale la import. De remarcat ca, astazi, pe nimeni nu deranjeaza cei 30 milioane de lei, bani publici, alocati pentru reconstructia complexului. Astfel, asociatia "VECE", condusa de un deputat comunist, gestioneaza banii publici desi nu este in drept sa o faca. Mai e ceva. Astazi, de fapt, se incearca deturnarea opiniei publice de la niste probleme de principiu, la niste detalii. Important ar fi sa cerem raspuns la intrebarea: "Trebuia sau nu reconstruit Memorialul? A carei Slave este acest complex? Si cum ajung banii publici pe mainile unui deputat comunist?".
Potrivit unor specialisti in constructie, suma de 30 de milioane de lei constituie doar valoarea cheltuielilor "directe". Astazi nimeni nu poate estima cat vor constitui si celelalte cheltuieli, adica cele "indirecte".
Aneta GROSU