procedee animalice in sectoarele de politie
In unele cazuri persoanele erau suspendate de o bara metalica, cu mainile si picioarele intinse si cu capul dat pe spate (tratare interzisa, cunoscuta sub denumirea de Randunica) sau sufocarea prin masca antigaz, prin blocarea patrunderii aerului (tratare interzisa, cunoscuta sub denumirea de Elefant).
Comitetul Consiliului Europei cu privire la prevenirea torturii si a tratamentelor inumane si degradante a publicat recent un raport cu privire la vizita in Moldova, la care sunt alaturate comentariile autoritatilor moldovenesti. Comunicatul si comentariile au fost publicate pe siteul Consiliului Europei www.coe.int. Prezentam mai jos doar cateva fragmente din acest raport:
"Acest caz ni la relatat o persoana pe care am intalnito la 23 septembrie 2004 la Balti. In perioada in care se afla in arest administrativ la Chisinau, cetateanul respectiv a fost investigat de catre politie pentru o cauza penala. In incinta Inspectoratului General de Politie politistii lau batut cu pumnii peste urechi, a fost supus sufocarii cu masca antigaz blocata, procedeu numit Elefantul, apoi maltratat conform procedeului Randunica. In final, aceasta persoana a fost transferata la alt sector de politie fara permisiunea de a se vedea cu avocatul.
In aceasta perioada retinutului nu i sa oferit ajutor medical, iar avocatul nu a fost anuntat despre locul unde se afla arestatul. Doar prin cereri repetate in adresa diferitor instante si prin intermediul unei organizatii nonguvernamentale avocatul a reusit sa obtina o intrevedere cu detinutul."
"O alta persoana, fiind suspectata de o infractiune penala, intalnita la Balti, a marturisit ca doar cu o saptamana inaintea sosirii delegatiei de la Consiliul Europei, a fost interogata de un politist, a fost batuta cu niste chei metalice in cap, fiind ranita la gura. In timpul examenului medical, facut de membrii delegatiei, sa depistat o rana de aproximativ 4 cm."
"Un alt cetatean a declarat ca, fiind la Politia din Soroca, a fost batut cu pumnii de trei politisti chiar in incinta comisariatului. In timpul unui control medical au fost depistate leziuni corporale grave. E de remarcat faptul ca in dosarul personal al acestei victime nu era indicata nici chiar cea mai mica vanataie."
"O persoana aflata sub arest administrativ a relatat ca la Politia din Briceni a fost batut recent in unul dintre birourile institutiei, fiind lovit cu pumnii in zona rinichilor, peste gambe si in piept. Examenul medical ulterior a demonstrat leziuni exact in zonele descrise."
"Am primit multe plangeri de la persoane private de libertate care mentioneaza ca au fost lovite cu pumnii, cu picioarele, cu diferite obiecte (de la bate de baseball pana la sticle de plastic umplute cu apa); in unele cazuri cetatenii arestati erau suspendati de o bara metalica, cu mainile si picioarele intinse si cu capul dat pe spate (tratare interzisa, cunoscuta sub denumirea de Randunica) sau sufocarea prin masca antigaz, prin blocarea patrunderii aerului (tratare interzisa, cunoscuta sub denumirea de Elefant).
Jertfe ale acestor torturi sunt nu numai persoanele suspectate de infractiuni penale, ci si cele acuzate de infractiuni administrative.''
"Situatia stabilita la Comisariatul de politie Ciocana ilustreaza perfect
erorile sistemului moldovenesc care duc la agravarea situatiei. In timp
ce la comisariat sau facut reparatii in decembrie 2003, in celelalte
incaperi conditiile sunt dezastruoase. In cele trei celule de detentie
de acolo, care masoara nu mai mult de 2 metri patrati, nu ajunge nici
lumina zilei si nu exista nici iluminare artificiala, sunt neaerisite,
dezastruoase si murdare. In timpul vizitei, o femeie care fusese arestata,
a fost plasata in aceeasi camera cu doi barbati."
Sondaj |
Ce
stiti despre metoda de anchetare numita «Lastocika»?
Dar despre «Slonik»?
Vlad Gribincea, avocat in cadrul Organizatiei Juristii pentru Drepturile Omului: Evghenii Golosceapov, director executiv, Amnesty International
Moldova: Denis Toma, jurist in cadrul Comitetului Helsinki
pentru Drepturile Omului: |