Nr. 74 (2 martie 2006)

 Politic

«Provocarile Mileniului»:
ajutoare de milioane sau coruptie?
Fara diminuarea coruptiei in politie, restabilirea credibilitatii administratiei publice in ochii cetatenilor, angajarea la munca in sistemul public in baza meritelor, imbunatatirea situatiei presei, Moldova nu poate primi acest grant. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

«Provocarile Mileniului»:
ajutoare de milioane sau coruptie?

Zilele trecute la Chisinau s–au aflat reprezentantii Corporatiei americane "Provocarile Mileniului", o institutie subventionata de Guvernul SUA, care acorda granturi pentru dezvoltare tarilor sarace. Sumele de bani oferite de aceasta organizatie sunt foarte mari si sunt propuse doar guvernelor. Pentru anul 2006 Congresul SUA a alocat 1,77 miliarde de dolari destinati statelor acceptate de programul "Provocarile Mileniului".

Acest program este impartit in doua etape, una preliminara, in care tara solicitanta primeste o suma mica pentru redresarea unor probleme de guvernare si democratie, dupa care, rezolvand cu succes aceste incoerente, statul respectiv trece in etapa a doua — cea principala, in care primeste si suma cea mare, de regula, evaluata in zeci si sute de milioane de dolari, pentru rezolvarea unor dificultati cum ar fi constructia de case, drumuri, edificarea unor sisteme de sanatate sau a altor structuri ce presupun dezvoltarea si cresterea economica a tarii in cauza. Un stat sarac nu poate gasi scuze pentru refuzarea acestui ajutor. Problema e daca acesta intruneste conditiile impuse.

In acest an Moldova a inaintat documentele pentru etapa preliminara. Reprezentantii organizatiei americane au analizat starea conducerii de la Chisinau in baza celor trei criterii regulamentare: calitatea guvernarii, investirea in capitalul uman si libertatile economice, stabilind ca in cadrul Executivului moldovenesc ar exista probleme la capitolul coruptie si de aici la alte capitole ce tin de libertatile economice si de transparenta guvernarii. Chisinaul a trebuit sa propuna niste solutii care ar duce la eliminarea acestor probleme de administrare si ar asigura calificarea Moldovei in etapa principala de finantare in baza programului "Provocarile Mileniului".

Cu aceasta ocazie la Chisinau a sosit o delegatie din partea acestei comisii care a avut intruniri cu factori guvernamentali pentru a identifica actiunile pe care intentioneaza sa le intreprinda Guvernul R. Moldova, ca sa se poata apreta conditiilor de receptionare a finantarii. La o conferinta de presa, reprezentantii partii americane au expus careva dintre problemele mentionate de Guvernul de la Chisinau, care fiind rezolvate, ar califica tara la receptionarea acestui ajutor financiar. Acestea ar fi: clarificarea declaratiilor pe venit de catre angajatii publici, diminuarea coruptiei in sistemul fiscal, limitarea coruptiei in politie, restabilirea credibilitatii administratiei publice, angajarea la munca in sistemul public in baza meritelor, restabilirea increderii cetatenilor in sistemul judiciar, imbunatatirea situatiei presei, ameliorarea sistemului achizitiilor publice si optimizarea legislatiei ce vizeaza activitatea agentilor economici. Mai multe puncte din cele enumerate aici tin de refacerea increderii cetatenilor in structurile statului. Insa nu se stie daca ea poate fi refacuta cu bani.

G. Kevin Saba, reprezentantul corporatiei "Provocarile Mileniului" a declarat ca Moldova este una dintre cele 5 tari acceptate pentru etapa preliminara in acest an, adaugand totusi ca nici o tara care are restante la coruptie nu poate trece la etapa a doua.

Oferta este fantastica si practic nu poate fi refuzata. Dar si coruptia aduce beneficii enorme, la care este greu sa renunti. La mijlocul lunii mai partea americana asteapta un raspuns ferm de la Guvernul Moldovei, atunci va trebuie sa fie clar cine sau ce va invinge.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
[email protected]