Nr. 47 (7 iulie 2005)

 Politic

Cazul Ilascu — 13 ani de minciuna si un an de adevar
Maine, 8 iulie, se implineste un an din momentul in care CEDO a pronuntat Hotararea cu privire la grupul Ilascu. Tiraspolul i–a condamnat pe cei patru detinuti pentru "propaganda antisovietica si nerecunoasterea rmn" Continuare 

Judecatorii Valeriei Sterbet
La 26 mai, presedinta CSJ si a CSM, Valeria Sterbet, a semnat Hotararea pentru anuntarea concursului de numire in functiile vacante de judecator in curtile de apel, de judecator si judecator de instructie in judecatoriile republicii. Continuare 

Tata, iarta–ma ca stau sub cruce…
Din anul 2000, de cand au adunat primele pungi cu oase, iesite la suprafata cimitirului Ostasilor Romani, cazuti in cel de–al II–lea razboi mondial la Tiganca Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Judecatorii Valeriei Sterbet

La 26 mai, presedinta Curtii Supreme de Justitie (CSJ) si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Valeria Sterbet, a semnat Hotararea pentru anuntarea concursului de numire in functiile vacante de judecator in curtile de apel, de judecator si judecator de instructie in judecatoriile republicii. In document se arata ca, in prezent, in curtile de apel sunt vacante 20 de unitati de judecator, iar in judecatorii — 12 unitati de judecator si 13 unitati de judecator de instructie.

Deci, CSM, conform art. 4, 20 si 24 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, a anuntat un concurs pentru promovarea judecatorilor la curtile de apel: Curtea de Apel Chisinau — 4, Curtea de Apel Balti — 7, Curtea de Apel Bender (n.r.: de ce nu Tighina?) — 7 si Curtea de Apel Comrat — 2 judecatori.

Acelasi concurs urmeaza sa stabileasca persoanele pentru suplinirea functiilor vacante in cadrul judecatoriilor din Cantemir, Ceadir– Lunga, Edinet, Floresti, Hancesti, Nisporeni, Ocnita, Ribnita, Rascani, Slobozia, Taraclia si Vulcanesti.

Judecatori de instructie, 13 la numar, lipsesc in cadrul judecatoriilor din Rascani, Chisinau, Basarabeasca, Cantemir, Ceadir–Lunga, Criuleni, Floresti, Leova, Nisporeni, Ocnita, Rezina, Sangerei, Taraclia si Ungheni.

La 24 iunie, Hotararea CSM a fost publicata in Monitorul Oficial, iar la 15 iulie, potrivit anuntului, concursul se incheie.

Potrivit Hotararii, candidatii trebuie sa intruneasca un sir de conditii, prevazute de Legea cu privire la statutul judecatorului. Printre acestea sunt: varsta de peste 30 de ani, capacitatea de exercitiu, obligativitatea de a fi licentiat in drept, vechime in specialitate juridica de cel putin 5 ani si sustinerea cu succes a examenului de capacitate. Conditiile mai presupun ca aspirantii la functiile de judecator nu vor avea antecedente penale. Este importanta buna reputatie a candidatului, cunoasterea limbii de stat si un certificat care ar confirma ca acesta este apt, din punct de vedere medical, pentru executarea functiei. Obligatorii sunt si recomandarile a doi judecatori, preponderent din judecatoria in care solicita sa candideze si o caracteristica ce cuprinde analiza calitatilor profesionale si morale. La dosar se anexeaza si recomandarea presedintelui judecatoriei in care activeaza aspirantul la functia de judecator.

Cererile urmeaza a fi depuse la Aparatul CSM pana la 15 iulie. Hotararea, potrivit informatiei oficiale, se publica in Monitor si se remite instantelor judecatoresti pentru informarea judecatorilor.

Semnata la 26 mai, de Valeria Sterbet, aceasta Hotarare apare in Monitor peste o luna, la 24 iunie, zi din care raman doar trei saptamani pentru completarea si prezentarea dosarelor.

La 6 iulie, la CSM, am aflat ca, pana in acea zi fusesera depuse cateva dosare, functionara asigurandu–ne ca mai e suficient timp pentru ca acest concurs sa ia amploare, astfel incat sa poata fi suplinite toate cele 45 de functii libere de judecatori. Am insistat sa aflam cum poate fi asigurata obiectivitatea si echidistanta concursului prin care urmeaza a fi selectati oamenii dreptatii. "Cei 9 membri ai CSM sunt si membrii comisiei de selectare. Candidatii vor sustine probe in scris, prima zi, si oral, in cea de–a doua zi. Sigur ca va fi un concurs obiectiv", ne–a spus functionara CSM, la unul dintre telefoanele indicate in Hotararea publicata in Monitorul Oficial.

"Nici vorba de echidistanta si obiectivitate in selectarea judecatorilor pentru functiile libere", sustine Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei Juristi pentru Drepturile Omului. Dupa ce, cu sprijinul presedintelui Voronin, Valeria Sterbet a fost reconfirmata in functie pentru un nou mandat, nu avem nici un motiv sa speram ca vreun dosar cu interese sau vreun concurs pentru suplinirea functiilor de judecatori s–ar putea desfasura intr–un mod corect. Daca, pana la urma, CSM ar dori sa convinga opinia publica de obiectivitatea acestei selectari a judecatorilor, ar trebui sa organizeze examene doar in scris, iar lucrarile sa le inserteze pe site–ul CSJ, facandu–le publice.

Am solicitat si opinia ex–procurorului municipal, actualmente avocat, Petru Bobu, despre sansele acestui concurs de a deveni unul obiectiv si echidistant. "Intr–o societate in care dreptatea se cumpara, nu este loc pentru obiectivitate", ne–a spus Bobu.

La 15 iulie va demara selectarea unui impunator grup de judecatori, 45 la numar, care urmeaza sa suplineasca functiile vacante din judecatoriile si curtile de apel din R. Moldova. "E un eveniment care intereseaza intreaga societate", sustin experti in drept. Sa ne demonstreze presedinta CSJ si a CSM, Valeria Sterbet, ca temerile interlocutorilor nostri sunt neintemeiate, facand publice lucrarile scrise ale candidatilor la suplinirea celor 45 locuri vacante de judecatori.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com