Anual, mii de tineri absolvesc institutiile de invatamant superior din R. Moldova. In 2005, bunaoara, Universitatea Agrara a fost absolvita de 784 de tineri; ASEM de 2520, iar USM de 3500 de tineri... Numerosi proaspeti absolventi spera sa se poata angaja in campul muncii, dar cati dintre ei isi pot gasi un loc de munca in Moldova? Aurelia Crivoi, prorector pentru studii la USM nea declarat ca: "…numarul tinerilor angajati este foarte mic si aceasta se datoreaza, in primul rand, faptului ca ei sunt lipsiti de experienta. Mai conteaza si calitatea cunostintelor de care da dovada persoana. Deseori si profilul facultatii conteaza. Dat fiind faptul ca e destul de dificil sa intrunesti toate cele trei conditii, foarte multi dintre ei pleaca peste hotare, neavand de lucru in Moldova."
Pentru a se incadra in campul muncii, orice persoana are nevoie de cunostinte, dar si ca sa fie bine informata referitor la domeniul ales. In Moldova, doar rareori tinerii absolventi se angajeaza conform specialitatii. Cei mai multi prefera sasi ia zborul spre Europa. Cei care nu reusesc sa plece, fiind motivati de situatia financiara precara, ajung sa vanda la tarabele din piete. Prostitutia si narcomania sunt si ele optiuni ale tinerilor absolventi.
Cine poarta vina de aceasta stare de fapt? Iata ce spun tinerii:
"Am absolvit specialitatea contabilitate industriala, dar nu am unde sa lucrez. La toamna voi incerca sa plec in Italia, la parintii mei. Vinovat de situatia cu care se confrunta tinerii dupa absolvirea universitatii se face, desigur, statul", nea spus Oleg Gusev, absolvent al Colegiului Financiar Bancar din Chisinau. O alta studenta, Stela Cornea, de la UCCM, nea relatat ca se va angaja temporar undeva, pana isi va gasi un post stabil de munca. Cat priveste o eventuala plecare peste hotare, dansa nea mai spus ca ar pleca sasi faca bani, pentru a putea trai decent in Moldova, caci :" …aici nu dispui de surse de existenta, pentru ca Guvernul nu vrea sa investeasca in puterile tinerei generatii."
Pe de alta parte, un numar considerabil de tineri absolvesc facultatile de drept, stiintele economice sau limbile straine, fara a analiza in prealabil cat este de greu, din punct de vedere economic, sa pregatesti un specialist in acest domeniu, asigurandui si un loc de munca. Acestia intampina cele mai multe bariere atunci cand ajung sa se angajeze. In acest sens si Agentiile pentru Ocupare a Fortei de Munca nu dispun de astfel de oferte, reprezentantii acestora argumentand ca R. Moldova este o tara agrara si are nevoie de specialisti in domeniul agriculturii, viticulturii sau ingineriei.
In astfel de conditii, Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca le propun persoanelor cu studii superioare urmatoarele specialitati: manager, inginer, lacatusmecanic, electromecanic, frizer, bucatar, cofetar, agent comercial. Numarul candidatilor la astfel de posturi fiind destul de redus. La intrebarea: cum trebuie sa procedeze un tanar in cazul in care nu este angajat din lipsa de experienta, lucratorii agentiilor au raspuns ca este o problema actuala si este real ca cel ce urmeaza a fi angajat sa aiba si experienta. Acestia mai spun, insa, ca unele meserii nu necesita, totusi, experienta. Printre aceste oferte ar fi: manager, bucatar, taxator sau cofetar.
Astfel, sansele unui proaspat absolvent de a se angaja acasa, in campul muncii, sunt minime. Acest fenomen se intampla pe fundalul tentatiei de a pleca din Moldova in Europa, acolo unde cei care muncesc sunt si bine platiti.
Expertii spun, si au dreptate, ca societatea noastra are nevoie de experiente si forte noi. Anume datorita acestor elemente, sistemul economic, politic, social si cel cultural ar putea functiona intrun mod transparent si echidistant. Cine, insa, tine cont de aceste concluzii ale specialistilor?
Vitalie Gutu
Drama televizata "Sex Traffic" continua sa atraga atentia publicului din intreaga Europa. Amintim ca este vorba de istoria a doua surori din Moldova care au fost traficate in Marea Britanie. "Aceasta istorie intruneste cazuri din intreaga lume, concentrandule intro maniera exploziva, aratand cat de masiv este businessul cu femei. Aceasta privire in interiorul sclaviei sexuale, arata cooperarea dintre proxeneti, politisti si politicieni in cele mai mari orase ale Europei. Filmul este puternic, deoarece se bazeaza pe fapte adevarate", scrie un ziar nouzeelandez, de zilele trecute.
Autorul filmului, Abi Morgan, a mai declarat pentru acest ziar ca "din 1991, de cand Moldova a devenit independenta, se estimeaza ca 25 la suta din populatie, peste un milion de cetateni, au fost traficati in strainatate. Casetele video cu tinerele pe care leam vazut erau strigatoare la cer si vocea lor trebuia auzita. Cand faptele sunt socante, drama nu trebuie prezentata, aceste istorii se reprezinta pe ele insesi".
Un cetatean rus, de 49 de ani, in cooperare cu o tanara din Moldova, au pus la cale rapirea unei banci. Saptamana aceasta Judecatoria din Nicosia a prezentat acuzatiile la adresa cetateanului rus.
Vinerea trecuta Anatolii Mitkii a intrat in sediul unei filiale a bancii "Bank of Cyprus", din strada Kyriacos Matsis din Nicosia, si a pus pistolul in fata casieritei, strigand "Banii tai!" . El a intins si o sacosa in care casierita ia pus o parte din bani. In momentul iesirii, Mitkii a fost observat de un tanar curier de 19 ani. Acesta sa napustit asupra lui si desi a fost amenintat cu un pistol, a reusit sal deposedeze de arma, lovindul peste maini si peste fata si cauzandui mai multe leziuni. Mai tarziu a aparut si politia, constatand ca pistolul era neadevarat. Mitkii a declarat la judecata ca, desi era casatorit, cu doi copii, si locuia cu familia de 5 ani in Limassol, avea o intelegere cu o tanara din Moldova sa se retraga in nordul Ciprului, in partea turcica, unde aceasta il astepta intrun hotel din orasul Kirenia.
"Aproximativ 33 la suta dintre somerii inregistrati in R. Moldova sunt tineri in varsta de 1524 de ani. Numarul acestora a crescut mai mult de 20 de ori in perioada 19922000. Rata reala a somajului, care este cu mult mai mare, nu poate fi practic estimata. Somajul este factorul principal care determina nivelul fara precedent al migratiei, in special al emigratiei la munca. Conform calculelor neoficiale, numarul cetatenilor R. Moldova, care lucreaza peste hotare, este de aproximativ 600 0001 000 000. Cea mai mare parte a emigrantilor ilegali din Turcia si Europa Centrala si de Sud sunt din Moldova. In majoritatea cazurilor, migratia se asociaza cu riscurile de comportament sexual si de folosire a drogurilor, in special printre tineri", se spune intrun studiu amplu de evaluare a cunostintelor, atitudinilor si practicilor tinerilor din Moldova, efectuat cu suportul UNICEF si prezentat zilele trecute la Chisinau. La prezentarea studiului au participat si reprezentantii Guvernului.