Locuitorii satului Copanca, raionul Causeni, au recurs la blocarea traseului CremenciugChitcani, in semn de protest fata de actiunile autoritatilor separatiste.
Din cauza asaziselor posturi vamale ale separatistilor, instalate in Tighina, locuitorii din Chitcani, Copanca, Valea Verde si PlopStiubei nusi pot transporta productia agricola spre Chisinau sau spre alte localitati. Separatistii percep taxe enorme pentru tranzitarea marfurilor si pentru trecerea "frontierii" de catre cetatenii R.Moldova. Taxele percepute variaza intre 20 si 100% din valoarea productiei transportate. Au existat si situatii in care locuitorilor din regiune li sa confiscat marfa, impunandui sa achite amenzi sau obligandui sa plateasca diverse sume sub forma de mita.
Expertii "PromoLex" au vizitat aceste sate si au confirmat situatia. Autoritatile publice locale si locuitorii satelor mentionate au inaintat numeroase propuneri si demersuri pentru solutionarea problemei, insa pana la moment nici autoritatile constitutionale de la Chisinau, nici OSCE si nici reprezentantii statelorgarant nu au rezolvat nimic.
Astfel, locuitorii satului Copanca, la Adunarea Satului din 28 iunie 2005, au decis blocarea traseului CremenciugChitcani, pana cand li se va rezolva problema. Satul Cremenciug, potrivit hartilor teritorialadministrative ale R. Moldova se afla tot sub jurisdictia autoritatilor constitutionale, insa administratia locala apartine regimului separatist. Locuitorii din Cremenciug se pot deplasa spre Tighina, Tiraspol sau Chisinau, doar daca trec prin Copanca si Chitcani. Oamenii din Copanca nu mai vor sa fie supusi la proceduri umilitoare si discriminatorii in raport cu locuitorii din stanga Nistrului sau cu cetatenii Ucrainei si ai Federatiei Ruse. La asazisele posturi vamale, reprezentantii autoritatilor separatiste percep taxe doar de la ce cetatenii R. Moldova, iar prezenta a numeroase posturi de militari, graniceri, vamesi, militieni etc. pe traseul ChitcaniTighina creeaza o stare de spaima pentru locuitorii satelor din preajma.
Expertii "PromoLex" au confirmat prezenta la intrarea in or.Tighina a unui post vamal neregulamentar. Acest obiect are alura unei vami moderne, cu parcare, spatii special amenajate, sala de control. Aceasta este o incalcare flagranta a principiilor unui stat modern, or in interiorul unui stat nu pot exista posturi vamale si nu se pot percepe taxe si impozite doar de la cetatenii cu drepturi depline ai acestei tari. Mai mult, potrivit armistitiului din 21 iulie 1992, incheiat intre autoritatile Federatiei Ruse si R. Moldova, or.Tighina trebuie controlat de catre fortele organelor constitutionale de la Chisinau.