La 27 iunie, un comunicat de presa al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) a bulversat opinia publica. Informatia difuzata pe toate caile mediatice dezvaluia ca "ofiterii CCCEC lau retinut pe Mihail Ciobanu, director al Spitalului Clinic Municipal "Sfantul Arhanghel Mihail", cu antecedente penale, care a estorcat si a primit o recompensa ilicita in suma de 500 de dolari SUA, in schimbul angajarii unei persoane in functia de asistenta medicala".
Cei care au reactionat la aceasta informatie pot fi impartiti in cateva categorii: persoane care au crezut pe bune comunicatului, condamnandul, in sine, pe Ciobanu, altii care au trecut cu vederea peste el si cei care siau zis despre "scenariul" respectiv ca este cusut cu ata alba, deoarece tentativa de a plati o mita in valoare de 500 de dolari pentru un serviciu remunerat cu un salariu de 500600 de lei este una incredibila. Cine si in ce conditii ar plati, in R. Moldova, 500 de dolari in schimbul unui loc de munca atat de prost platit si care, suplimentar, implica numeroase eforturi si riscuri?
Ziarul de Garda a incercat sa depene firul evenimentelor din viata doctorului Ciobanu, dar si din activitatea CCCEC, vizavi de acest subiect.
Reconstituim pagini necunoscute ale unui dosar "in derulare".
13 iunie 2005. Larisa Popovici, originara din satul Blesteni, raionul Edinet, se adreseaza mediculuisef, Mihail Ciobanu, cu rugamintea de a fi angajata in calitate de asistenta medicala. Mediculsef, constatand ca Larisa Popovici are deja experienta de munca in domeniul respectiv, accepta angajarea acesteia. In aceeasi zi este pregatit proiectul ordinului de angajare, iar proaspata candidata este familiarizata cu obligatiile de serviciu din sectia terapie. Sorasefa ii sugereaza ca, la 8.00, in ziua imediat urmatoare, sa fie prezenta la munca, deoarece, pe de o parte, e perioada concediilor, iar, pe de alta parte, spitalul are circa 40 de locuri vacante de asistente medicale.
14 iunie 2005. 8.00. Larisa Popovici este asteptata la noul sau loc de munca. Ea nu se prezinta la prima ora, dar nici pe parcursul intregii zile. Administratia spitalului nu a fost informata despre motivele lipsei de la locul de munca a proaspetei angajate, Larisa Popovici. In ajun, aceasta refuzase sa lase la directia personal vreun telefon de contact, asigurand persoane responsabile de la spital ca, neintarziat, se va prezenta la serviciu.
15 iunie 2005. Dimineata, dupa ce a asteptat timp de o ora si jumatate in coridor, incercand sa intre la mediculsef, in pofida interdictiilor secretarei care motiva ca Ciobanu este ocupat, Popovici isi face drum in birou, unde, intre altele, pe o masuta de reviste, "uita" cateva ziare. Imediat cum Popovici a iesit din cabinetul lui Ciobanu, acolo au dat buzna ofiterii CCCEC care, printre ziarele "uitate" de Popovici, au "descoperit" 500 de dolari marcati. In urma "flagrantului", Ciobanu a fost escortat la CCCEC.
17 iunie 2005. Judecatoria Buiucani decide arestarea preventiva a medicului Mihail Ciobanu pe un termen de 10 zile.
21 iunie 2005. Curtea de Apel Chisinau suspenda decizia Judecatoriei Buiucani si hotaraste ca, pe parcursul anchetei, Mihail Ciobanu se poate afla in arest la domiciliu.
23 iunie 2005. Judecatoria Buiucani decide eliberarea lui Ciobanu din arest la domiciliu in schimbul obligativitatii de a nu parasi locul de trai.
Din ziua de 15 iunie si pana in prezent, Larisa Popovici nu a mai aparut la locul de munca. Ea nu a fost de gasit la bastina sa, satul Blesteni, raionul Edinet, nici la adresa de resedinta din orasul Balti, unde, de altfel, a fost angajata in calitate de asistenta medicala la policlinica, iar ulterior la spital, in sectia de pediatrie.
In urma socului suportat, doctorul Ciobanu este internat la spital. La 27 iunie 2005, dupa 12 zile de la "flagrant", CCCEC difuzeaza un comunicat de presa in care descrie cu lux de amanunte propriile activitati.
"Ofiterii CCCEC au reactionat cu promptitudine, documentand faradelegile cu caracter coruptibil ale mediculuisef, Mihail Ciobanu. Demascarea unor asemenea infractiuni de coruptie in sfera medicala denota ca functionarii acestui domeniu nu iau drept mita numai bani sau bunuri pentru asistenta medicala, ci si nemijlocit pentru angajarea unor specialisti ce intentioneaza sa activeze in acest domeniu, deosebit de important pentru societate", fragment din comunicatul de presa al CCCEC.
Lipsa "patimitei" Larisa Popovici, de la locul de munca mult ravnit, pentru care, potrivit colaboratorilor CCCEC, ar fi dat o mita de 500 de dolari, nea determinat sa continuam investigatia. Ce a determinato sa dea mita, in cazul in care, in acest spital, sunt circa 40 de locuri vacante de asistente medicale? De ce nu a mai aparut la locul de munca?
In satul Blesteni, raionul Edinet, bastina Larisei Popovici, cei care o cunosc neau spus ca aceasta lucreaza la Balti, acolo fiind si domiciliata. Tot in sat am aflat ca, la Chisinau, am putea so gasim, eventual, prin intermediul colegei sale de clasa, Carolina Croitoru, actualmente angajata in cadrul... CCCEC. La locul de munca al Carolinei Croitoru, aflam ca aceasta este lucrator operativ. Desi, potrivit colegilor sai, activitatea de ofiter operativ presupune numeroase deplasari pe teren, am reusit so gasim la telefon. Luni, 4 iulie, in jurul orei 16.00, la unul dintre telefoanele CCCEC am intrebato daca ne poate oferi adresa sau telefonul de contact al colegei sale de clasa Larisa Popovici, la care angajata CCCEC nea raspuns ca, deoarece nu ne cunoaste, nu poate sa ne dea numarul de telefon al colegei sale din Blesteni.
Sa fie intamplatoare aceasta coincidenta? Ce rol au cele doua colege de clasa, una angajata a CCCEC, alta, asistenta medicala aflata in "cautarea" unui loc de munca, la deteriorarea fizica si morala a doctorului Ciobanu? Cum va reactiona directorul CCCEC, Valeriu Mejinschii, la dezvaluirea acestui scenariu? Daca este o provocare, cine va raspunde pentru aceasta? Si, cine si din ce cauza a avut nevoie de inlaturarea lui Ciobanu din fruntea unei dintre cele mai prospere institutii medicale din republica?
La 16 iunie, pe adresa directorului CCCEC, Valeriu Mejinschii, este trimisa o scrisoare colectiva, semnata de angajatii Spitalului Clinic Municipal "Sfantul Arhanghel Mihail", din care citam:
"Suntem ingrijorati de actiunile colaboratorilor CCCEC in legatura cu provocarile inscenate in ziua de 15.06.2005. Va rugam sa luati masuri de urgenta." Scrisoarea contine cifre si date din activitatea mediculuisef care, din martie 2001, de cand a fost numit in aceasta functie, a transformat spitalul intro institutiemodel. Desi au trecut 15 zile, timp in care, in conformitate cu legislatia in vigoare, institutiile statului ar trebui sa raspunda petitionarilor, solicitarea angajatilor Spitalului "Sf. Arhanghel Mihail" nu a primit vreun raspuns de la directorul CCCEC.
In schimb, comunicatul de presa al CCCEC continea suficiente date menite sa deterioreze imaginea doctorului Ciobanu. Din aceasta categorie face parte si fragmentul care, sugestiv, ar putea fi intitulat VERDICTUL.
"...Anterior a fost judecat si condamnat la 14 ani de inchisoare pentru diverse infractiuni...
Pe numele lui Mihail Ciobanu a fost deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de coruptie pasiva, prevazuta in art.324, alin.(2) Cod penal... Daca va fi gasit vinovat, mediculsef risca o pedeapsa cu inchisoarea pe un termen de pana la 10 ani."
In comunicat nu se spune nici un cuvant despre faptul ca Ciobanu a fost condamnat in perioada sovietica, dupa care, reabilitat. Anume reabilitarea a determinat ulterior organele statului sal accepte la inalte functii in stat, inclusiv la functia de viceministru al Sanatatii.
Ce impact asupra vietii si carierei unui om poate avea un astfel de verdict?
Directorul Departamentului Sanatate al Primariei Municipiului Chisinau, Victor Savin, sustine ca "operatiunea" sa desfasurat cu foarte multa prudenta si ca nici pana in prezent conducerea departamentului nu a fost informata despre acest "flagrant". El a confirmat faptul ca in institutiile medicale din municipiu sunt suficiente locuri vacante de asistente medicale, astfel incat angajarea la munca nu constituie o problema.
Presedintele Sindicatului republican "Sanatatea", Victor Benu, califica drept ireal acest caz, dat fiind faptul ca, in institutiile medicale din R. Moldova, inclusiv in cele din Chisinau, necesitatile de asistente medicale sunt acoperite doar in proportie de 70 la suta. El nea spus ca a auzit despre cazul Ciobanu doar din buletinele de stiri, nefiind solicitat sau informat in aceasta problema.
Potrivit unor surse, in R. Moldova ia amploare valul provocarilor de mita (cititi Ziarul de Garda din 30 iunie, "CCCEC recruteaza agenti?"). Sunt stabilite si aplicate metode dure, prin intermediul carora sunt inlaturati din functie persoane incomode sau, pur si simplu, cei la locurile carora ravnesc apropiatii actualei puteri. Una dintre tinte a fost, acum cateva saptamani, dl Vasile Parasca, medicsef al Spitalul "Constructorul". Solicitat de noi, doctorul a spus ca, intradevar, sa confruntat cu o situatie similara in care o doamna il ruga sai angajeze la munca fiica, promitand, in schimb, marea si sarea. "Am rugato sa iasa... Am trimiso la Ministerul Sanatatii, sasi rezolve problema". Parasca a mai precizat ca a avut grija sasi informeze subalternii ca acestia sa nu accepte nici un fel de discutii cu persoane suspecte.
Am insistat in continuare asupra unui raspuns din partea CCCEC pe marginea unor posibile provocari de mita in contextul numeroaselor cazuri mediatizate zilnic. Cautata in mod repetat, Carolina Croitoru a refuzat sa mai raspunda la telefoanele Ziarului de Garda. Ofiterul de presa, Eugen Vitu, nea declarat ca exclude o astfel de posibila versiune. El a spus ca nu cunoaste cum poate fi gasita Larisa Popovici, precum nici faptul care a determinato sa nu se mai prezinte la locul de munca pentru care a platit atat de scump. Seful aparatului directorului CCCEC, Grigore Ciocanu, nea declarat ca institutia pe care o reprezinta lucreaza, in exclusivitate, in conformitate cu Legea cu privire la activitatea operativa de investigatii.
Nici unul dintre angajatii CCCEC, abordati de Ziarul de Garda, nu a recunoscut ca aceasta institutie de stat este implicata in numeroase scenarii de provocare a mitei, in scopul inlaturarii din functii sau chiar a condamnarii persoanelor incomode regimului sau a unor functionari de rang inalt.