Nr. 47 (7 iulie 2005)

 Dosar

Fantoma KGB-ului la Facultate
Acesta era deci Vitalie Chicu, care tinea si acum in mana o carte invelita grijuliu in ziar, "pentru conspiratie". (Deseori se complacea, rostind aceasta expresie). Continuare 

Tortura ca o distractie
La Leova "tortura" este distractia, pe timp de noapte, a multor politisti care nu tin cont de consecintele acesteia. Continuare 

Tortura ca o distractie

La Leova "tortura" este distractia, pe timp de noapte, a multor politisti care nu tin cont de consecintele acesteia. Victime ale acestei "distractii" au fost si tinerii Liviu Armean si Dinu Vacarciuc, ambii de 20 de ani, proaspeti absolventi ai Facultatii de Drept (USM) si ai Facultatii Business si Administrarea Afacerilor (ASEM).

Cei doi nu vor uita niciodata cele intamplate cu ei la 28 iunie 2003. In toiul noptii, in drum spre casele lor, Dinu si Liviu au fost opriti de doi barbati care coborau dintr–o masina. Acestia s–au apropiat de tineri si au inceput sa–i batjocoreasca. "Ne–au zis sa urcam in masina, la care Dinu le–a cerut sa se prezinte. Cei doi, infuriindu–se, au scos din automobil o bata de baseball si au inceput sa ne loveasca", ne relateaza tinerii, amintindu–si ca au fost urcati in masina si dusi la Comisariatul de politie Leova, unde au fost imbranciti fara crutare. Acolo, la comisariat, tinerii au aflat ca unul dintre cei doi era ofiterul Alexandru Lupu, o ruda apropiata a comisarului de politie. Cerand catuse de la politistul de garda, Dinu si Liviu au fost incatusati in holul comisariatului. Tot acolo i–au chinuit, pana le–au cedat puterile, fiind intrebati de mai multe ori: "Unde vii bratvaua"... Baietii spun ca nu intelegeau ce vroiau politistii de la ei. Intre timp, Dinu isi pierdu–se cunostinta, in mod repetat, iar Liviu, din cauza presiunilor psihologice, nu mai rationaliza nimic. Au fost tinuti o ora si jumatate, fara a li se da vreo explicatie. Supliciul tinerilor nu luase sfarsit, caci, spre dimineata, victimele au fost duse in biroul ofiterului Lilian Mititelu. Aici, ca si in holul comisariatului, tinerii au fost iarasi torturati si umiliti. Slabiti, dezorientati, vatamati, ei credeau ca acest calvar nu va mai sfarsi. Dinu era grav ranit si nu mai simtea loviturile, iar Liviu, fara rost, ii ruga sa cheme salvarea. In sfarsit, o asistenta medicala intra in biroul lui Mititelu, intervenind cu proceduri de urgenta, pentru a–l recupera pe Dinu din socul provocat de durere.

Dimineata, pe la 10.00, fiind incatusati, ei au fost dusi cate unul la clinica, pentru efectuarea expertizei medicale. In timp ce Dinu era la expertiza, Liviu era in celula. Conform concluziilor medicului legist, lui Liviu i–au fost depistate leziuni usoare, iar lui Dinu — leziuni de grad mediu. Dupa ce au fost facute analizele, ei au fost dusi la procuratura, unde ofiterii Alexandru Lupu si Lilian Mititelu, intentionand sa iasa cu mainile curate din toata povestea, au declarat ca tinerii au "atentat la viata colaboratorilor de politie" (conform art. 350), care prevede pedeapsa cu inchisoarea pe un termen de 7–20 de ani.

In ziua de 29 iunie 2003, Dinu, in stare grava, a fost transportat la Spitalul de urgenta din Chisinau, apoi la Centrul de medicina legala, pentru calificarea leziunilor corporale. Probele repetate i–au determinat pe medici sa–l interneze pe Dinu la spital, unde s–a aflat timp de 9 zile, continuandu–si ulterior, timp de doua luni, tratamentul la domiciliu.

La cererea victimelor macelului politienesc din 28 iunie, impotriva celor doi politisti a fost intentat un dosar penal conform art.328, in care se indica "excesul de putere sau depasirea atributiilor de serviciu". Articolul respectiv presupune o pedeapsa echivalenta cu o amenda in valoare de 150 — 400 de unitati conventionale sau privatiune de libertate pe un termen de pana la 3 ani.

Dupa doi ani de zile, abia anul acesta, dosarul penal, intentat la cererea celor doi tineri impotriva celor doi politisti, se afla in prima instanta, la Judecatoria raionala Leova. Deznodamantul cazului, insa, e foarte departe.

Potrivit directorului executiv al Centrului medical de reabilitare a victimelor torturii "Memoria", Ludmila Popovici, desi astfel de cazuri sunt inregistrate frecvent in R. Moldova, nimeni nu poate oferi niste statistici concrete in acest sens. Numeroase cazuri raman neelucidate pe motiv ca victimele torturii au frica de angajatii organelor de politie si de drept. Ei declara ca au pierdut increderea si nu mai spera ca ar putea ajunge la un deznodamant echitabil. Cat priveste statisticile recente, din luna ianuarie si pana in prezent au fost inregistrate 4–5 cazuri. Potrivit Ludmilei Popovici, doar 2 cazuri de aplicare a torturii au fost solutionate in justitie.

Natalia VASILACHE


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com