Nr. 45 (23 iunie 2005)

 Politic

Rusia a nascut separatismul transnistrean
APCE a cerut Rusiei "rapid si concret" eliberarea detinutilor politici Continuare 

«Dosarul» Sterbet votat in Parlament
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, facand trimitere la regulament, a pus punct dezbaterilor.Continuare 

28 iunie — ocupatia Basarabiei
Ziua de 28 iunie 1940 le–a adus romanilor o veste tragica. Continuare 

O revedere peste 80 de ani
Armata sovietica, care a invadat Basarabia la 28 iunie 1940, l–a dus pe Ovidiu Creanga departe de locurile natale Continuare 

Fantoma KGB–lui la Facultate
Confesiunile unui fost student Continuare 

«Dosarul» Sterbet votat in Parlament

Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, facand trimitere la regulament, a pus punct dezbaterilor.

Reprezentantul PPCD, Gheorghe Susarenco, i–a propus Valeriei Sterbet sa–si retraga candidatura din initiativa proprie.

Reprezentantul AMN, Veaceslav Untila, a declarat ca, pe timpul presedintiei Valeriei Sterbet, s–a redus considerabil calitatea deciziilor judecatoresti, amintind ca alegerea presedintelui R. Moldova a fost insotita de promisiunile comunistilor care se obligau sa efectueze o reforma judiciara veritabila.

Reprezentantul PCRM, Vadim Misin, i–a adus laude Valeriei Sterbet, determinand ca aceasta sa fie realeasa in functie cu 52 de voturi ale deputatilor comunisti.

Joi dimineata, abia trecut de 9.00, Valeria Sterbet se plimba singura prin fata Parlamentului. Venise mai devreme pentru ca mai avea niste discutii cu cineva dintre deputati. Confidentiale. Motiv din care a decis sa–si astepte afara confidentul.

Dupa ora 10.00, la expirarea a patru ani de presedintie a forului suprem judiciar, Valeria Sterbet a comparut in fata deputatilor, care urmau sa decida cine va fi urmatorul presedinte al Curtii Supreme de Justitie (CSJ). Conform procedurii in vigoare, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), al carui presedinte este tot Valeria Sterbet, propune candidatura urmatorului presedinte al CSJ. In Parlament, cei care cunosc aceste prevederi, faceau glume pe seama faptului ca Sterbet s–a propus pe sine, pentru cel de–al doilea mandat.

Chiar daca deputatii din fractiunile de opozitie au solicitat CSM sa inainteze alta candidatura pentru functia de presedinte al CSJ, motivand ca, pe parcursul celor patru ani de presedintie, Sterbet ar fi compromis independenta puterii judecatoresti, acest lucru nu s–a intamplat, or, dna Sterbet s–a preferat pe sine pentru aceasta functie. Desi, in Parlament, au fost facute dezvaluiri despre loialitatea pe care Sterbet o manifesta in raport cu puterea, chiar daca legile statului stipuleaza ca justitia ar fi independenta, cei care prefera ca CSJ sa aiba anume acest presedinte, au ramas neclintiti. In astfel de circumstante, deputatii au mai amintit ca Sterbet ar fi instituit un mecanism de promovare in functie a judecatorilor pe criterii de rudenie sau in schimbul unor sume. Intrebati ce ar fi facut respectiva cu sumele adunate in urma unor astfel de tranzactii, deputatii indicau cateva adrese ale unor apartamente de lux, proprietate a familiei respective, membrii careia sunt simpli bugetari, avand, deci, salarii bugetare.

Deputatul PPCD, Gheorghe Susarenco, ex–judecator: Valeria Sterbet este compromisa in fata corpului judecatoresc. Asupra sa planeaza suspiciuni grave de coruptie pentru promovari in functie. Pot proba aceste acuzatii in cadrul unor audieri parlamentare cu usile inchise, pana atunci, insa, ar fi adecvat ca Sterbet sa–si retraga candidatura la functia de presedinte al CSJ.

Deputatul AMN, Veaceslav Untila: De la prima numire a Valeriei Sterbet in functia de presedinte al CSJ, independenta sistemului judecatoresc mai exista doar la modul ipotetic, iar justitia se indeplineste nu in numele legii, ci din considerente politice. AMN a solicitat CSM sa inainteze o alta candidatura, care ar fi capabila sa promoveze reforma justitiei conform standardelor europene.

Deputatul PCRM, Vadim Misin: Reactia opozitiei demonstreaza ca am inaintat si sprijinim o candidatura perfecta.

Valeria Sterbet nu a comentat acuzatiile aduse de deputatii din opozitie, afirmand ca organele de control nu au depistat dovezi clare de coruptie in sistemul judecatoresc. Ea nu a precizat cat de neinsemnate sunt dovezile "neclare", depistate, totusi, de organele de control.

"Cand este vorba de un sac de bani sau de o persoana sus–pusa, judecatorul ramane in asteptarea indicatiilor de sus"

Amintim ca, in Parlamentul trecut, deputatul Alexandru Ciugureanu, a acuzat–o pe presedinta Curtii Supreme de Justitie, Valeria Sterbet, de practicarea coruptiei si protectionismului. El a nominalizat mai multe cazuri de incalcare, de catre Valeria Sterbet, a procedurii de examinare a cazurilor juridice si de presiune asupra judecatorilor, in vederea adoptarii unor decizii juridice ce contravin legislatiei.

Potrivit judecatorilor CSJ, in cadrul acestei institutii s–a constituit "o practica necunoscuta pana acum si absolut nelegitima, cand in ajunul reexaminarii dosarelor judiciare, presedinta CSJ invita membrii curtii, indicand concret modul de solutionare a acestora. Tot atunci au fost facute declaratii potrivit carora, presedintii curtilor de apel si loctiitorii acestora primesc indicatii referitoare la dosare concrete. "Cand este vorba de un sac de bani sau de o persoana sus–pusa, judecatorul ramane in asteptarea indicatiilor de sus", a subliniat Ciugureanu, precizand ca situatia este cunoscuta si de unii parlamentari. "Atat timp, cat judecatorii vor ramane ostaticii mendrelor si intereselor doamnei Sterbet, cand se impune solutionarea litigiilor prin concursul sotului acesteia, in justitie nu va fi regula", sublinia Ciugureanu, precizand ca a prezentat informatia pe care o detine organelor competente, care nu au tratat–o, insa, cu vreun raspuns. Desi in Legislativ a fost constituita o comisie de ancheta, pentru verificarea acuzatiilor aduse de Ciugureanu la adresa presedintei CSJ, situatia a ramas neschimbata. Tot atunci, surse confidentiale declarau pentru Ziarul de Garda: "Cazurile de luare a unor dosare de la unii judecatori si de transmitere a acestora, "peste noapte", spre examinare altor judecatori, comozi presedintei CSJ, au devenit o practica in cadrul acestei institutii. Putem admite ca astfel de "tranzactii" se fac pe gratis?"

Intr–un Apel adresat angajatilor organelor de drept din R. Moldova, semnat la 13.10.2004 de un grup de experti in probleme de drept, printre altele se spunea: "Ceea ce se intampla in ultimii ani in activitatea mai multor structuri ale organelor de drept denota o abatere serioasa si alarmanta... Dupa cum se constata de mai mult timp la diferite niveluri, inclusiv la nivel international, actuala guvernare a reusit sa–si supuna completamente toate organele de forta si cele judiciare. Cu ajutorul acestui instrument administrativ, transformandu–l in unul represiv, partidul de guvernamant incearca sa realizeze scopurile sale de grup. Ce nu reusesc prin convingere, o fac prin forta si intimidari."

Cu toate aceste avertismente, dosarul Sterbet a fost votat in Parlament. Cei care cunosc dedesubturile relatiilor generatiei respective, nu ascund numele celui care o protejeaza pe doamna in aceasta inalta functie. Ei spun ca nimeni mai bine decat ea nu executa indicatiile venite de sus in cazul anumitor dosare.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com