Nr. 45 (23 iunie 2005)

EXOD

Fetele, oprite acasa, cu profesii si locuri de munca

Fetele din scolile internat cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani vor beneficia de suport pentru educatie profesionala si achizitionarea deprinderilor de viata. Un proiect in sustinerea tinerelor fara sanse materiale va fi implementat din aceasta toamna de catre OIM Moldova, cu suportul financiar al organizatiei norvegiene "Fokus". Zilele trecute o delegatie de femei–membre ale Uniunii Soroptimistelor din Norvegia, initiatoarele acestui proiect, au vizitat scolile–internat de la Vascauti, Napadova si Falesti. "Ajutandu–le sa aiba o profesie si un loc de trai, le ajutam sa nu accepte orice oferta din partea traficantilor. Caci majoritatea tinerelor pleaca din cauza lipsei de oportunitati", ne–au spus soroptimistele. In baza acestui proiect, care va dura 3 ani si are valoarea de 4,2 mln lei, fetele care absolvesc scoala–internat si au parinti care nu le pot asigura oportunitati de viata, vor avea posibilitatea sa faca studii profesionale, avand asigurat si un loc de trai alaturi de alte tinere, in apartamente inchiriate de gestionarii proiectului. Dupa cele trei zile de vizite prin orfelinatele din moldove, norvegiencele aratau destul de impresionate. Iata ce au declarat ele pentru Ziarul de Garda:

Merete Jendal:

Dupa ce am vizitat aceste scoli, am devenit si mai sigure ca vrem sa ajutam acesti copii. Ne–a fost foarte clar ca ele nu au conditiile adecvate nici in copilarie, nici atunci cand absolvesc scoala. Fara o sustinere materiala si profesionala ele nu au de ales si devin fara sa fi vrut victime ale saraciei, exodului, traficului.

Gro Goistdal:

Este complicat sa descriu ceea ce am vazut. Noi venim dintr–o tara bogata, unde copiii sunt asigurati cu toate cele necesare pentru sanatate si dezvoltare. Aici am ramas descurajata, vazand copiii de la orfelinate: sunt nefiresc de tacuti si retrasi. Ochii lor sunt tristi. M–am tot gandit mereu la viata lor — ce se ascunde in aceste suflete abandonate, la ce se gandesc ei atunci cand stau inghesuiti in dormitoarele aglomerate, fara jucarii, fara distractii, fara copilarie. Nu punem la indoiala ca merita ajutorul nostru.

Galina Guran:

Ceea ce am inteles vizitand aceste scoli, este ca ajutorul nostru e infim pe langa necesitatile copiilor din Moldova. Nu doar fetele din aceste trei orfelinate au nevoie de ajutor. Deocamdata vom face ceea ce putem pentru trei institutii, iar pe urma vom mai vedea, speram la mai mult si speram sa convingem comunitatea norvegiana de faptul ca investind in copiii din Moldova, investesc in fericirea celor defavorizati.

Liv Handeland:

Nu am cuvinte, tristetea copiilor nu poate fi descrisa in cateva propozitii. Cel mai rau e ca putea sa nu fie atat de rau, ca ar fi trebuit cu mult inainte sa se faca ceva pentru acesti copii. Ei au fost abandonati prea de timpuri. Acum incercam sa ii convingem ca viata poate oferi si lucruri pozitive si ca viitorul poate fi si mai frumos.

Brit Fusdahl:

Mi–au dat lacrimile cand am vazut cum intampina ei oaspetii. Se vede cat de mult duc lipsa de comunicare, cat de mult le lipseste o persoana apropiata, care i–ar mangaia si i–ar incuraja. Nu exista indreptatire pentru tristetea unui copil si noi vrem sa facem orice pentru incurajarea lor si pentru ca ei sa devina mai siguri in viata de sansele lor.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com