Nr. 45 (23 iunie 2005)

 Politic

Rusia a nascut separatismul transnistrean
APCE a cerut Rusiei "rapid si concret" eliberarea detinutilor politici Continuare 

«Dosarul» Sterbet votat in Parlament
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, facand trimitere la regulament, a pus punct dezbaterilor.Continuare 

28 iunie — ocupatia Basarabiei
Ziua de 28 iunie 1940 le–a adus romanilor o veste tragica. Continuare 

O revedere peste 80 de ani
Armata sovietica, care a invadat Basarabia la 28 iunie 1940, l–a dus pe Ovidiu Creanga departe de locurile natale Continuare 

Fantoma KGB–lui la Facultate
Confesiunile unui fost student Continuare 

Rusia a nascut separatismul transnistrean

Pe parcursul zilelor de marti si miercuri la Strasbourg, in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a fost pusa in discutie problema respectarii obligatiilor de membra a CE a Federatiei Ruse. "Autoritatile Rusiei au contribuit atat militar, cat si politic la crearea regimului separatist in Transnistria, care este parte a R. Moldova", spun raportorii, cerand retragerea Armatei Ruse din Moldova si din Georgia, returnarea catre fostele state sovietice a arhivelor, a bunurilor bisericesti si a patrimoniului cultural, si eliberarea detinutilor de la Tiraspol au fost chestiuni votate de catre parlamentari din toate tarile membre ale CE.

Ultima misiune de monitorizare a Rusiei din partea APCE a avut loc in 2002, fiind constatate mai multe situatii de incalcari flagrante ale drepturilor omului. Misiunea recenta, condusa de parlamentarul britanic David Atkinson si deputatul german Rudolf Bindig, a stabilit ca un sir de probleme depistate atunci, asa si nu au mai fost rezolvate de catre Federatia Rusa. In raportul prezentat ieri in plen la APCE se specifica in special, lipsa de progres in cazul "retragerii trupelor rusesti din Moldova" si tragerea la raspundere a celor vinovati de violarea drepturilor omului.

Raportul readuce in atentie cele intamplate in 1991–1992 in Transnistria, criticand dur Federatia Rusa pentru cooperare cu separatistii din aceasta zona. David Atkinson a facut referinta la Decizia CEDO din 8 iulie 2004, din care citeaza "Curtea a decis ca in timpul conflictului din Moldova in 1991–1992, fortele Armatei a 14–a, stationate in Transnistria (care au apartinut succesiv URSS, CSI si Rusiei), au luptat pentru fortele separatiste. Cantitati importante de arme din arsenalul Armatei a 14–a au fost transferate separatistilor, care mai apoi au luat si alte arme fara nici un obstacol de la soldatii Rusiei. Deci, autoritatile Rusiei au contribuit atat militar, cat si politic la crearea regimului separatist in Transnistria, care este parte a R. Moldova".

Rusia e vinovata si trebuie sa elibereze detinutii

Un paragraf intreg al raportului este dedicat problemei trupelor ruse din Transnistria, in care sunt enumerate cele mai importante documente prin care Rusia se obliga sa isi retraga trupele. "La 21 octombrie, 1994, prim–ministrii din Moldova si Rusia au semnat o conventie cu privire la retragerea Armatei a 14–a de pe teritoriul Moldovei, timp de trei ani. Spre regret, pana azi acest document nu a fost ratificat de Duma de Stat" se spune in raport. Tot acolo se mentioneaza ca, la summit–ul OSCE de la Istanbul din 1999, Rusia si–a asumat din nou obligatia sa isi retraga trupele pana la sfarsitul lui 2002. Iar la sedinta Consiliului OSCE de la Porto din 2002 aceasta limita a fost prelungita pana in decembrie 2003, dar fara succes. Raportorii spun ca inca cateva mii de soldati, insotiti de armament si echipament militar, se mai afla in Transnistria pe teritoriul Moldovei. Pe langa aceasta, Rusia a determinat si insuccesul summit–ului OSCE din 7 decembrie de la Sofia, unde a fost pusa din nou problema retragerii trupelor din Moldova.

In raport se fac referinte in repetate randuri la materiale din dosarul Ilascu, care arata ilegalitatea prezentei militare a Rusiei in Moldova si implicarea acesteia in arestul si detentia ilegala a membrilor grupului Ilascu.

"Suntem ingrijorati ca Federatia Rusa nu a luat "masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a doi detinuti in Transnistria, asigurand eliberarea lor imediata", cum a dispus Curtea. Faptul ca autoritatile Rusiei considera aceasta decizie "gresita si foarte politizata" nu le absolva de obligatia sa o indeplineasca" se spune in raport, cu citate din Decizia CEDO din 8 iulie 2004.

O victorie incompleta, fara Andrei si Tudor

APCE a votat o rezolutie, in care sunt prevazute masurile pe care urmeaza sa le ia Rusia. In acest document se spune ca autoritatile ruse, "cooperand neconditionat cu CEDO, sa execute "rapid si complet" Hotararea cu privire la grupul Ilascu si sa retraga trupele din Moldova, "proces care trebuia incheiat in octombrie 1997 fara nici o intarziere".

Senatorul roman Ilie Ilascu ne–a spus ca, impreuna cu parlamentarii romani si cei din R. Moldova, aflati la Strasbourg in aceste zile, a depus cateva amendamente la proiectul de rezolutie, ce vizeaza retragerea trupelor si eliberarea detinutilor politici. "Decizia CEDO a insemnat o mare victorie in acest conflict ruso–moldovenesc, dar victoria nu e totala pana in momentul in care Andrei si Tudor nu vor fi liberi. Sper ca Rusia sa se conformeze legii si conventiilor europene, cu atat mai mult, cu cat o noua cerere din partea celor doi detinuti politici a fost depusa la CEDO, ceea ce aduce Rusia pe scaunul acuzatilor", a declarat Ilie Ilascu.

In rezolutie se mai vorbeste despre returnarea de catre Rusia a patrimoniului cultural si religios, precum si a arhivelor, si altor valori transferate din tarile URSS la Moscova in 1945. Totodata, Rusia este solicitata sa nu mai numeasca tari ca R. Moldova cu termenul "Blijneie zarubejie", prin care incearca sa isi indreptateasca interesele excesive si sa adopte o atitudine egala fata de toate tarile.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com