Nr. 45 (23 iunie 2005)

 Editorial

Vreau sa ma judec cu presedintele
De fapt, nu vreau, dar trebuie, sunt nevoit. Ma obliga s–o fac insusi presedintele.    Continuare 

Alegeti Ziarul de Garda
Campania electorala coincide in acest an cu alta campanie, la fel de importanta si dura, campania de abonare, pentru cea de–a doua jumatate a anului, la ziare si reviste. Continuare 

Vreau sa ma judec cu presedintele

De fapt, nu vreau, dar trebuie, sunt nevoit. Ma obliga s–o fac insusi presedintele. Singura scuza valabila, care ar putea exclude incertitudinile, pot fi curtenii si alti trepadatori de pe la palat, din nesabuinta carora s–ar putea intampla ca vina sa cada nu tocmai pe cel mai vinovat. Asa sau altfel, in zilele de 3 si 6 iunie, presedintele Voronin semneaza, consecutiv, doua decrete (nr. 91 si 92), privind acordarea cetateniei R. Moldova, prin naturalizare. Nu stim cine sunt membrii comisiilor guvernamentale si prezidentiale pentru examinarea dreptului la cetatenie, dar, indiferent de componenta, calitatea sau proba lor morala de cetateni ai R. Moldova coboara sub orice limita. Din 10 pretendenti la cetatenia R. Moldova, veniti marti pentru depunerea juramantului la Primaria Chisinau, o treime au facut acest lucru, fara pic de jena, in limba rusa (priciom shodu), alti patru au chinuit romana, asemeni lui Iisus Hristos pe Golgota si doar trei s–au manifestat la modul decent. Si asta in conditiile in care legislatia nationala in domeniu spune clar ca orice aspirant la cetatenie trebuie sa cunoasca si sa inteleaga limba romana, in masura in care sa poata, elementar, "...discuta si raspunde la intrebari"...

Sa te declari, in rusa, dupa 10 ani de trai la Chisinau, "cetatean devotat" R. Moldova, sa–ti anunti "respectul" pentru Constitutie si alte legi nationale, sa saruti Tricolorul si sa nu constientizezi, pana la urma, esenta actului savarsit, e ca si cum ai fi un mut in corul "Madrigal". Cui si la ce bun pot servi acest soi de cetateni naufragiati? Incerc, prin asociere, sa–mi imaginez daca se poate intampla ca un moldovean, cu mai multi ani de trai la Moscova, sa se prezinte primarului Lujkov si sa depuna juramant de credinta Rusiei in limba romana? (sau oriunde in alta parte a lumii). Nu incape intr–o imaginatie sanatoasa o astfel de practica. Iata de ce "experientele" R. Moldova sunt o totala eroare. Stupida si grava. Pe masura celor ce reprezinta Moldova la nivelul celor doua comisii de stat. Si, intrucat cele doua decrete poarta semnatura presedintelui R. Moldova, acesta — nolens, volens — trebuie sa imparta cu ei acelasi merit. Oricat de mult convine sau nu convine acest lucru.

Cazul din 21 iunie nu este unul singular. Cel putin la Chisinau. Situatia se repeta cu regularitate. In R. Moldova, paranormalul, in loc sa devina exceptie se transforma tot mai mult in norma. Emiterea unui decret prezidential, cu incalcarea preconceputa si constanta a legii, este si un act de impertinenta, dar si un delict. Iata de ce, pornind de la premisa ca "toti cetatenii Republicii Moldova sunt egali in fata legii", fara nici un fel de exceptii, (art.16, Constitutia R.M), consider imperios de necesar ca Parlamentul sa ia atitudine si sa ceara explicatiile de rigoare Presedintiei si Guvernului. Lipsa de respect fata de limba oficiala, desconsiderarea legislatiei in domeniu de catre institutiile oficiale ale R. Moldova si perpetuarea acestei stari de fapt si de spirit, dezonoreaza pe fiecare cetatean cu demnitate al acestui stat (art.52). Or, limba oficiala este unul dintre elementele definitorii si una dintre valorile fundamentale ale oricarui stat. Nu ar fi deloc in plus, daca Parlamentul ar reveni cu anumite amendamente la Legea cetateniei. Faptul ca "cunoasterea limbii de stat de catre solicitantii cetateniei" este verificata "in modul stabilit de Guvern", adica lasata la discretia Guvernului, ridica mai multe semne de intrebare. In rezultat, deciziile comisiilor in problemele cetateniei si, urmare lor, decretele presedintelui R. Moldova nu fac decat sa substituie Constitutia si celelalte acte normative in aceasta problema.

La final — o sugestie: acum cateva saptamani, edilii Chisinaului lansau initiativa unor "vineri sanitare" in oras. Ce ar fi daca, urmand exemplul capitalei, premierul Tarlev si presedintele Voronin ar lansa initiativa unor "vineri culturale" in Guvern si la Presedintie: pentru curteni, trepadatori si alta cinovnicie versata in probleme de decizii si decrete. De ce nu? Fiecare, pe potriva nevoilor sale.

Petru AMARIEI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com