Nr. 45 (23 iunie 2005)

 Social

De peste patru ani in instanta, cerand lumina
Vergil Levinta, un pensionar de 67 de ani, din satul Ivancea, raionul Orhei, a fost lipsit de energie electrica cu peste patru ani in urma. Continuare 

Oamenii din Haragas se zbat ca pestele pe uscat
Am fost la ei cu cadouri de la Iu. Bors si A. Josanu Continuare 

De peste patru ani in instanta, cerand lumina

Vergil Levinta, un pensionar de 67 de ani, din satul Ivancea, raionul Orhei, a fost lipsit de energie electrica cu peste patru ani in urma. A fost deconectat de la retea la sfarsit de februarie 2000 de catre controlori, dupa ce acestia au constatat ca contorul nu functioneaza. Pana in prezent, Vergil Levinta a batut pragurile instantelor de judecata de toate nivelurile, incepand cu Judecatoria Orhei si terminand cu Curtea Suprema de Justitie (CSJ), deoarece considera ca nu este vinovat si a fost lipsit de energie electrica pe nedrept.

"Controlorii SA "RED–Centru" mi–au intocmit un proces–verbal, desi eu le–am spus sa verifice ca nu am deranjat sigurantele, adica nu am umblat la contor, sa fur energie electrica. Am semnat acel proces–verbal. Contorul a fost luat, urmand sa vin la 1 martie la comisie", ne–a spus Vergil Levinta. "La 1 martie 2000, m–am dus, asa cum mi–au cerut. Mi–au spus ca s–a stabilit ca am lucrat cu aparatul de sudat, de aceea contorul s–a defectat si trebuie sa platesc 900 de lei", continua Levinta.

Ne–a prezentat facturile pentru mai multe luni, demonstrandu–ne ca nu a "furat energie electrica", asa cum a fost invinuit.

Mingea de tenis a justitiei moldovenesti

Judecatoria Orhei i–a dat dreptate lui Levinta, hotarand sa–l oblige pe furnizor sa–l conecteze la retea si sa restituie prejudiciul moral in marime de 3600 de lei. SA "RED–Centru", insa, a atacat decizia instantei. Tribunalul Chisinau si Curtea de Apel a decis, in iunie si in octombrie 2001, respectiv, in favoarea furnizorului de energie. Levinta nu s–a dat batut si a depus o petitie la Procuratura Generala (PG). Adjunctul procurorului general, Nicolae Oprea, solicita casarea deciziilor Tribunalului Chisinau si a Curtii de Apel, dar in aprilie 2003, CSJ a anulat recursul PG. "Pe parcursul anului 2004, am fost de nenumarate ori la CSJ, dar n–am fost primit de Valeria Sterbet. Abia nu demult mi s–a stabilit o zi pentru audienta (13 iulie) la doamna Sterbet. Mi s–a spus ca pot merge la ea ca la presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca in calitate de presedinte al CSJ, ea nu ma poate audia", ne–a spus Levinta.

Autodidact in ale dreptului

Intre timp, a acumulat destule cunostinte de drept, confruntandu–se cu aceasta problema personala si fiind chemat in instanta de mai multe ori pe parcursul ultimilor patru ani. Si–a spus pasul mai multor functionari publici, printre care fostul si actualul presedinte al Comisiei juridice pentru numiri si imunitati a Parlamentului (Maria Postoico si Vladimir Turcanu). In scrisoarea primita de la Postoico, la 17.06.2003, se constata ca "nu a fost dovedit ca echipamentul de masurare a energiei electrice a fost deteriorat din neglijenta consumatorului, ci invers, conform expertizei, echipamentul este defectat din vina exploatarii indelungate si uzarii mecanismului. "Union Fenosa" trebuie sa–l repare ori sa–l inlocuiasca, ceea ce nu s–a facut, ci din contra, au fost stabilite alte sanctiuni".

Levinta a mai fost la: Departamentul Standardizare si Metrologie, Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica (ANRE), Presedintie, Ministerul Justitiei, Centrul pentru Drepturile Omului, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului, Juristii pentru Drepturile Omului etc.

"La ANRE mi s–a spus ca "Union Fenosa" trebuie sa–mi schimbe contorul vechi, ceea ce nu s–a facut pana astazi", afirma V. Levinta.

"Nu comentez acest caz"

Solicitat de Ziarul de Garda, seful Serviciului de presa al Companiei "Union Fenosa", Vasile Gribincea, a declarat urmatoarele: "Eu nu comentez acest caz, pentru ca nu–l cunosc."

"Energia electrica e livrata de "Union Fenosa" (UF) si de alti furnizori in baza Regulamentului ANRE pentru furnizarea energiei electrice. Ultima redactie a acestui document public a fost publicata in "Monitorul Oficial" in 2002. Aici sunt indicate toate obligatiile furnizorului si consumatorului. Divergentele dintre parti se solutioneaza in baza documentului mentionat, iar consumatorul, daca nu e de acord cu Regulamentul, se poate adresa la ANRE", a spus Gribincea.

Potrivit acestuia, orice persoana care a comis neregularitati si e sanctionata, urmeaza sa achite prejudiciul adus companiei "Union Fenosa" si taxa de reconectare, dupa care "revine la relatia normala cu compania care livreaza energia electrica".

L–am intrebat pe Gribincea cine trebuie sa schimbe contoarele invechite. Acesta a declarat ca "UF, in baza aprobarii ANRE, instaleaza contoare in localitatile, unde se inregistreaza pierderi mari de energie sau furturi". In cazul aparitiei unui nou consumator (spre exemplu, darea in exploatare a unei case noi), se precizeaza ca noii clienti ai "Union Fenosa" trebuie sa–si procure singuri contoarele, a mai spus Gribincea.

"Nu pot comenta rezultatele acestui caz, pentru ca instanta s–a pronuntat deja… Eu nu am asemenea atributii", a mai adaugat Vasile Gribincea, sugerandu–ne sa depunem la Departamentul juridic al UF o solicitare de obtinere a informatiei, in care sa indicam, obligatoriu, "numele persoanei, adresa si numarul locului de consum".

De mentionat ca, pentru a putea avea energie electrica, familia Levinta trebuie sa achite aproximativ 4000 de lei. "Dar de ce sa platesc acesti bani, daca eu am dreptate", sustine omul.

Maria PRAPORSCIC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com