Nr. 42 (2 iunie 2005)

 Investigatii

Moartea Vilgai — subiect al unui dosar penal
La 28 mai, Ministerul Apararii planifica sa organizeze, la Marculesti, un show aviatic cu ocazia marcarii celei de–a 13–a aniversari a Aviatiei Militare din R. Moldova. Continuare 

Escroaca milionara protejata de Paza presedintelui
Ce fel de structuri se hranesc din banii victimelor Larisei Focsa? Continuare 

Kalasnikov cu 320 de lei
In preajma alegerilor parlamentare din anul curent, MAI a atentionat opinia publica ca s–ar pune la cale atentate la securitatea statului si a presedintelui. Continuare 

Polonia produce banii Transnistriei
La sfarsitul anului trecut SIS a retinut un camion cu monede transnistrene, fabricate in Polonia Continuare 

Istoria integrata pe tava separatistilor
Zilele trecute, oficiali din cadrul METS de la Chisinau au lansat ipoteza introducerii cursului de istorie integrata in cele cateva scoli cu predare in grafie latina din stanga Nistrului Continuare 

Istoria integrata pe tava separatistilor

Zilele trecute, oficiali din cadrul Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului (METS) de la Chisinau au lansat ipoteza introducerii cursului de istorie integrata in cele cateva scoli cu predare in grafie latina din stanga Nistrului, drept conditie, care ar putea fi acceptata de autoproclamatele autoritati transnistrene pentru inregistrarea si functionarea ulterioara a acestor institutii de invatamant. Aceasta propunere a fost avansata in timpul tratativelor bilaterale Chisinau–Tiraspol, iar "Moldova Suverana" (24 mai a.c.) o cita pe Ecaterina Semcenco, "sefa delegatiei moldovenesti", care afirma ca "Tiraspolul nu mai insista ca scolile moldovenesti din stanga Nistrului sa fie inregistrate in baza asa–zisei legislatii transnistrene, astfel exista premise reale ca in timpul apropiat situatia acestor scoli sa fie rezolvata". Responsabilul de la METS sublinia ca "partea transnistreana a acceptat cursul de istorie integrata, propus de catre Chisinau, precum si studierea limbii romane in baza grafiei latine… Obiectiile Tiraspolului se refera in prezent doar la cursurile de literatura romana si geografie". Sedinta urmatoare a comisiei este programata pentru 3 iunie.

Ziarul de Garda a solicitat opinia catorva istorici si directori ai scolilor din stanga Nistrului. Interlocutorii nostri considera ca introducerea cursului de istorie integrata in scolile cu predare in limba romana din estul R. Moldova, supuse persecutiilor de atata timp, nu va rezolva aceasta problema.

Ion Negrei, vicepresedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova, redactor–sef al revistei "Cugetul":

"Este un targ rusinos. Noi dezaprobam aceasta initiativa de a inlocui cursul de istorie a romanilor cu cel de istorie integrata, drept conditie pentru inregistrarea scolilor cu predare in grafie latina din stanga Nistrului. Am ramas mirat ca initiativa vine de la Chisinau, de la Ministerul Educatiei din Chisinau.

Nu cred ca dupa introducerea cursului de istorie integrata, cele cateva scoli cu predare in grafie latina vor fi inregistrate. Elevii vor fi torturati in continuare.

Iar propunerea Ministerului Educatiei de la Chisinau este inca o dovada ca acesta cauta orice nisa, orice posibilitate pentru a implementa acest curs de istorie integrata in scolile din dreapta si din stanga Nistrului.

S–a luptat atat de mult pentru existenta si functionarea scolilor nationale in stanga Nistrului, inclusiv si pentru istoria romanilor. De ce fel de scoli nationale mai poate fi vorba, daca in acestea se va renunta la istoria nationala si se va introduce cursul de istorie integrata? Intai renuntam la istoria romanilor, apoi la limba romana, introducand orele de limba moldoveneasca si asa mai departe, pana cand se va lichida tot ce este national in aceste scoli."

Ion Varta, doctor in istorie, deputat PPCD:

"Daca se adevereste informatia difuzata de presa, lucrurile sunt triste. Sunt lovite din spate toate scolile cu predare in grafie latina din stanga Nistrului, care au rezistat unui razboi timp de cateva luni in anul trecut si au iesit invingatoare pana la urma din acest razboi inegal. Prin introducerea acestui curs se poate crea un precedent periculos. Incercarea de a imblanzi regimul smirnovist pe aceasta cale nu va rezolva problema scolilor din estul R. Moldova. E o naivitate sa crezi asta. Actiunea e una reprobabila. Nu e o cale care trebuie urmata. Dimpotriva, poftele ar putea creste, regimul smirnovist ar putea rupe si mai mult, daca Chisinaul cedeaza atat de usor. E o surpriza neplacuta. Cedarile unilaterale nu sunt o solutie. Eu sper, totusi, ca aceste informatii sa nu se adevereasca". (Dl Varta a tinut sa afle detalii despre discutiile purtate la Tiraspol de catre reprezentantii METS de la Chisinau, dar nu a reusit — nota noastra.)

Sergiu Tabuncic, doctor in istorie, colaborator stiintific la Institutul de Istorie al Academiei de Stiinte din Moldova:

"Daca se are in vedere implementarea cursului de istorie integrata, elaborat de Ministerul Educatiei de la Chisinau, si despre care am aflat din presa, atunci atitudinea mea este negativa. Asupra acestui curs mai trebuie sa se munceasca mult si el trebuie sa fie elaborat conform rigorilor stiintifice, incluzand istoria nationala, a romanilor, si istoria universala. Dar nu cred, totusi, ca acest curs va putea fi implementat in viitorul apropiat, in conditiile existente in regiunea de est a R. Moldova. Ceea ce s–a elaborat pana acum si ceea ce se numeste in prezent "curs de istorie integrata" inseamna, de fapt, discreditarea ideii de "istorie integrata".

Repet, nu cred ca o data cu introducerea cursului de istorie integrata, problema scolilor cu predare in grafie latina din stanga Nistrului va disparea."

Eleonora Cercavschi, directorul Liceului teoretic "Stefan cel Mare si Sfant" din or. Grigoriopol, cu sediul in s. Dorotcaia, r. Dubasari:

"Eu nu sustin introducerea cursului de "istorie integrata". Am invatat o istorie mincinoasa atata amar de ani! Oare moldovenii aflati in Rusia le dicteaza rusilor ce istorie sa invete? De ce atunci rusii sa ne dicteze? Sa stiti ca nici geografia nu le place! Ce, trebuie sa mutam muntii, raurile din loc? Noi, cei opt directori ai scolilor cu predare in grafie latina din stanga Nistrului, vom pleda pentru cursul de istorie a romanilor. Noi nu–l tradam pe Stefan cel Mare!"

Maria Roibu, directorul scolii nr. 19 din orasul Tighina:

"Nu cred ca acest curs va fi introdus. Doar in conditiile in care toate scolile din R. Moldova vor trece la cursul de istorie integrata, atunci vom trece si noi. Acest curs este experimentat acum, inclusiv in scoala noastra. Acesta a fost experimentat in doua clase.

Cei de la Tiraspol, insa, vor cauta orice pretext ca sa se ia de noi, astfel incat Chisinaul sa nu mai poata purta tratative cu ei. Nu cred ca Tiraspolul este gata sa solutioneze "problema scolilor", pentru ca existenta acestei probleme le da posibilitatea sa atraga atentia comunitatii internationale. Supunandu–ne presiunilor pe noi, ei isi rezolva problemele lor. Ei vor cauta clenciuri pentru a nu ne inregistra.

Noi avem valorile noastre si cred ca Ministerul Educatiei de la Chisinau nu ne va impune nimic ce e antinational, contrar vointei noastre."

Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol:

"Eu sunt pentru aceea ca scolile din stanga Nistrului sa activeze dupa aceleasi programe de studii, valabile pentru toate scolile din R. Moldova."

Maria PRAPORSCIC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com