Nr. 42 (2 iunie 2005)

 Investigatii

Moartea Vilgai — subiect al unui dosar penal
La 28 mai, Ministerul Apararii planifica sa organizeze, la Marculesti, un show aviatic cu ocazia marcarii celei de–a 13–a aniversari a Aviatiei Militare din R. Moldova. Continuare 

Escroaca milionara protejata de Paza presedintelui
Ce fel de structuri se hranesc din banii victimelor Larisei Focsa? Continuare 

Kalasnikov cu 320 de lei
In preajma alegerilor parlamentare din anul curent, MAI a atentionat opinia publica ca s–ar pune la cale atentate la securitatea statului si a presedintelui. Continuare 

Polonia produce banii Transnistriei
La sfarsitul anului trecut SIS a retinut un camion cu monede transnistrene, fabricate in Polonia Continuare 

Istoria integrata pe tava separatistilor
Zilele trecute, oficiali din cadrul METS de la Chisinau au lansat ipoteza introducerii cursului de istorie integrata in cele cateva scoli cu predare in grafie latina din stanga Nistrului Continuare 

Polonia produce banii Transnistriei

La sfarsitul anului trecut SIS a retinut un camion cu monede transnistrene, fabricate in Polonia. Ambasadorul Poloniei la Chisinau a declarat atunci ca autoritatile Moldovei nu fac bine, tensionand astfel relatiile moldo–polone. Recent o intreprindere din Polonia a anuntat ca vrea sa privatizeze uzina "Kirov" de la Tiraspol, despre care se spune ca fabrica si armament, iar in luna mai 2005 presedintele Voronin i–a conferit ambasadorului polonez "Ordinul de Onoare".

Sacii cu monede cu stema sovietica pentru Transnistria au facut multa "zanganeala" in culoarele politice moldo–polono–ucrainene la sfarsitul anului trecut. Kamaz–ul cu monede a fost arestat la Lvov, in rezultatul unei cooperari dintre serviciile secrete si autoritatile vamale ale Ucrainei si Moldovei. Atunci, seful bancii rmn, Iurii Safonov, a denuntat actiunile autoritatilor ucrainene, declarand ca in acest fel Ucraina a violat acordul semnat anterior cu Transnistria, adaugand ca deja de 5 ani aceste monede sunt produse in Polonia si tot de atatia ani ele sunt aduse la Tiraspol, traversand Ucraina. Oficialitatile transnistrene au mai declarat ca lotul de monede arestat in decembrie 2004, cu valoarea de 117.000 USD, nu constituie decat 0,5 la suta din circulatia monetara transnistreana, ceea ce inseamna ca restul de 99,5% a fost produs si transportat fara vreun deranj din partea SIS–ului moldovenesc de la 2001 incoace.

Presa a mai scris atunci ca Vladimir Voronin i–a solicitat un raspuns oficial presedintelui Poloniei, Aleksandr Kwasniewski, inca in 2001, dar nu l–a mai primit. Totodata, site–ul bancii transnistrene a facut public un comunicat al Ambasadei Poloniei in care se spune ca "unele publicatii cu o tonalitate neplacuta pentru Polonia nu contribuie la dezvoltarea relatiilor amicale intre Polonia si R. Moldova".

Apoi, peste acest caz s–a asternut tacerea. "SIS a preluat ancheta asupra acestui caz, cu toate materialele, si noi mai mult nu cunoastem nimic despre el", ne–a spus ieri Valentin Portas, purtatorul de cuvant al Departamentului Vamal. "Nu SIS–ul a dus ancheta, probabil, Departamentul Vamal sau Procuratura se ocupa de acest caz, nu stim nimic despre asta", ne–a spus tot ieri Vitalie Burzacovschi de la biroul de presa al SIS.

Businessmeni polonezi incurajeaza Transnistria

Intre timp relatiile moldo–polone au pornit pe un nou fagas. Presedintele Voronin a fost recent la Varsovia, la un summit al Consiliului Europei, unde a avut si o intrevedere oficiala cu presedintele Poloniei. Dar in zecile de comunicate despre intrevederile celor doi nu s–a pomenit nici un cuvant despre Monetaria Varsoviei care tipareste moneda transnistreana, de cand e Voronin presedinte, incurajand in acest fel regimul separatist nerecunoscut oficial de nimeni si descurajand pe presedintele Voronin care nicidecum nu poate rezolva problema transnistreana.

In timp ce Moldova oficiala a acceptat atat de criticatul Plan de reglementare a conflictului transnistrean al lui Iuscenko, Polonia, tara prietena a Ucrainei, a facut mai multe avansuri R. Moldova, uitand de notele severe din presa acordate interesului polon la Chisinau.

Intre timp, inca o intreprindere transnistreana urmeaza sa fie supusa privatizarii pana la sfarsitul acestei luni. Este vorba de vestita uzina "Litmas" de la Tiraspol care poarta numele lui Kirov si care a fost pomenita de zeci de ori in mass–media din toata lumea cu acuzatii ca ar fabrica armament. In special, presa internationala face referire la ziarul rusesc "Argumenti i Fakti" care publica intr–un articol ca uzina "Kirov" produce aruncatoare de grenade "Pcela" si "Gnom", aruncatoare de mine portabile "Katran" si "Vasiliok", precum si lansatoare de rachete mobile "Duga".

Deci, aceasta intreprindere urmeaza sa fie privatizata in cateva saptamani de corporatia polono–ucraineana "Ropcjitze". Respectiva corporatie are o reprezentanta si o filiala in Ucraina, la Krivoi Rog. Recent o delegatie compusa din specialisti polonezi si ucraineni a vizitat Tiraspolul si uzina "Kirov". Seful reprezentantei "Ropcjitze" de la Krivoi Rog, Vladimir Stanislavski, a declarat pentru presa locala ca aceasta uzina dispune de un mare potential care nu este valorificat si ca proiectul de investitii a fost deja inaintat si analizat de autoritatile rmn. Polonezii si ucrainenii mai sustin ca "profilul uzinei va fi pastrat, iar in doi ani volumul productiei va atinge nivelul de 9 milioane de dolari pe an." Ca sa fie mai siguri ca vor castiga asa–numitul tender pentru privatizarea intreprinderii, reprezentantii "Ropcjitze" au si facut acestei uzine o comanda de piese de rezerva pentru industria metalurgica in suma de 1 milion de dolari SUA, moment confirmat si de catre directorul uzinei, Vladimir Klimani, productia gata, urmand sa fie vanduta in Polonia, Ucraina, Kazahstan, Belarus, Rusia.

Intreprinderile transnistrene se declara "din Moldavia"

Corporatia "Ropcjitze" este liderul polonez ,dar si european, in domeniul turnatoriei metalelor. Pe lista clientilor uzinei sunt intreprinderi onorabile din Finlanda, Germania, SUA, Grecia. Dar si din Rusia si Ucraina. Curios este ca pe lista clientilor am gasit–o si pe Moldova. Dar in spatele acestui nume de tara recunoscuta oficial in lume se ascunde, de fapt, o alta intreprindere transnistreana, care isi face afacerile cu republica presedintelui Voronin — este vorba de uzina metalurgica de la Ribnita, care colaboreaza cu Rusia, Ucraina si Polonia, fara sa respecte tara sub a carui nume se ascunde si fara sa plateasca gram de impozit in bugetul nostru. Daca priviti site–ul intreprinderii de la Ribnita sau site–uri din Federatia Rusa, care prezinta nomenclaturi ale intreprinderilor producatoare de metale, veti gasi intotdeauna uzina de la Ribnita la capitolul "Moldovia".

Poate ca aceasta colaborare a intreprinderii din orasul polonez Ropcjitze cu uzina de la Ribnita a impulsionat interesul polonez pentru privatizari in Transnistria, poate monetaria de la Varsovia a dus la aparitia acestei relatii, dar poate ca Ucraina si–a jucat rolul de liant intre cele doua autoritati: Polonia cu aspiratii UE si republica nerecunoscuta si ilegala transnistreana. Se pare ca mai multe cooperari au condus la aceasta relatie, acum ghemul cooperarii fiind practic greu de stavilit. In martie 2005 in or. Zaporojie a avut loc prima conferinta internationala specializata "Turnatoria si prelucrarea metalelor", la care au participat mai multe tari, inclusiv Rusia, Belarus, Moldova, Polonia. Privind lista de participanti, aflam ca unicul reprezentant al Moldovei a fost firma "TEBOWA–MGP" SRL. Aceasta firma, de fapt, este inca una transnistreana, cu sediu pe strada Secrieru din Tiraspol. Reprezentantii acestei firme transnistrene au stat alaturi de cei ai concernului "Ropcjitze", trasand planuri pe viitor. Nici unul dintre partenerii intreprinderilor transnistrene din Polonia si Ucraina nu a acordat atentie regulamentelor anti–dumping impuse anterior de SUA pentru acestea.

Polonia saluta integritatea Moldovei, doar verbal

In paralel, relatiile moldo–ucraineano–polone au intrat pe fagasul culminant.

Presedintele Poloniei i–a trimis o felicitare lui Voronin cu ocazia inceperii celui de–al doilea mandat. "Polonia va aprofunda si va consolida relatiile bilaterale cu R. Moldova in toate domeniile — politic, economic si cultural. Cred ca anii apropiati vor constitui o perioada favorabila pentru continuarea dezvoltarii relatiilor traditional prietenesti care leaga statele si popoarele noastre", se spune in textul felicitarii.

La 15 mai Vladimir Voronin a avut intalniri de neuitat la Varsovia, o cina de lucru cu Alexandr Kwasniewski, a acordat interviuri postului TV "Polonia 1", in care a vorbit despre "edificarea statului de drept", "consolidarea securitatii regionale si europene, aspect foarte important pentru tara noastra, care se confrunta cu problema separatismului transnistrean", "precum si necesitatea intaririi controlului vamal si de frontiera pe segmentul transnistrean al hotarului moldo–ucrainean."

"Participantii la discutie au fost unanimi in opinia ca reintegrarea teritoriala a R. Moldova trebuie sa se produca in baza standardelor democratice europene si internationale, cu democratizarea raioanelor aflate in prezent sub controlul regimului autoritar separatist", se spune intr–un comunicat oficial al presedintelui Voronin despre intrevederile sale de la Varsovia. Iar reintors la Chisinau, Vladimir Voronin a participat la manifestarile culturale prilejuite de "Primavara poloneza".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com