Renumitul regizor georgian Nugzar Lortkipanidze si profesorul mai multor actori basarabeni a montat spectacolul "Mizantropul"
Nugzar Lortkipanidze |
In zilele de 3, 4 si 5 iunie, trupa Teatrului "Eugene Ionesco" (TEI) din Chisinau va prezenta, in premiera, spectacolul "Mizantropul", dupa vodevilul comediografului francez Eugene Labiche, in regia lui Nugzar Lortkipanidze (Georgia). Este a cincea premiera din stagiunea curenta a TEI.
In spectacolul "Mizantropul" sunt antrenati actorii: Valeriu Pahomi (in rolul principal), Ala Mensicov, Vitalie Drucec, Gheorghe Pietraru, Lucia Pogor s.a.
Regizorul georgian Nugzar Lortkipanidze a venit la Chisinau la invitatia directorului artistic al TEI, Petru Vutcarau. N. Lortkipanidze a fost profesorul mai multor tineri din R. Moldova, care au invatat in capitala georgiana, iar astazi sunt angajati ai teatrelor din Moldova si din Romania. Potrivit lui Petru Vutcarau, regizorul georgian este profesorul sau de regie.
Regizorul, dramaturgul si profesorul Nugzar Lortkipanidze este o personalitate marcanta a teatrului georgian. A montat peste 70 de spectacole in Georgia si in strainatate. A pus bazele unui nou curent teatral in tara sa, teatrul etnopoetic. In prezent, Nugzar Lortkipanidze este regizorsef la Teatrul Academic Dramatic "Lado Meshisvili" si Teatrul de Opera si Balet "Meliton Balancivadze" din Kutaisi. Este profesor la catedra "Arta actorului" a Universitatii de Teatru "Sota Rustaveli" din Tbilisi.
In opinia regizorului georgian, fiecare actor al Teatrului "Eugene Ionesco" este o personalitate complexa, cu un potential urias, actori cu care se lucreaza foarte bine.
De mentionat ca, in mai 2005, sau implinit 190 de ani de la nasterea regelui vodevilului Eugene Labiche, autorul a peste 100 de comedii si vodeviluri, care, timp de 40 de ani, sau jucat neintrerupt pe scenele pariziene, iar in prezent sunt incluse in repertoriul multor teatre din lume.
Dupa cum a declarat Petru Vutcarau, dupa aceasta premiera, TEI va mai juca o saptamana si apoi va intra in vacanta.
Maria PRAPORSCIC