Inainte de alegerile parlamentare din martie, curent, presa a preluat integral interviul acordat postului de televiziune "Pervii canal" de autoritatea criminala Grigore Karamalak, in care acesta dezvaluia ca a finantat campania electorala a PCRM la alegerile parlamentare din 1998. Drept reactie, presedintele Vladimir Voronin a declarat, in "Nezavisimaia Moldova", despre intervievat: "ato te cotoriie zacativali v asfalit jivih liudei…"
In ultimii zece ani, numerosi concetateni ai presedintelui Voronin, fiind estorcati de bani, decedau subit, altii, fiind determinati sa se sinucida. Autorii acestor crime erau membri ai gruparii criminale "Karamalak" dezvaluie persoane din "grupul de victime" al escroacei, Larisa Focsa, despre care, in 2003, mai multe ziare titrasera. Surse din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO) sustin ca partasii lui Karamalak se afla in prezent la Chisinau. Acestia, despre care presedintele a afirmat ca ingropau oamenii in asfalt, isi parcheaza, in fiecare dimineata, Lexusurile si Mercedesurile in fata hotelurilor Codru si Jolly Alon, declara surse avizate. Alexandru Jizdan, sef de sectie in cadrul DGCCO, a recunoscut ca, in prezent, acestia siau "cizelat" strategiile de organizare a crimelor, actionand altfel decat in 19961997, cand se ocupau de estorcarea banilor.
In 1993, cand Grigore Karamalak a cunoscuto pe Focsa, aceasta inselase deja cateva persoane. Printre pacaliti erau doi bulgari care apelasera la serviciile lui Karamalak, incercand sasi restituie banii. Se spune ca, atunci, Bulgaru nu a reusit din prima so struneasca pe Focsa, depistand insa capacitatile diabolice "de a invarti mintile oamenilor", acesta a racolato in gruparea sa. Astfel, Larisa Focsa atragea victimele, prezentanduse in calitate de patroana a diferitor firme ("Saturn", "Imagine", "AtlantFocsa"), specializate in comercializarea diferitor produse. Surse care au contactat cu Focsa afirma ca femeia are capacitati paranormale de asi supune oamenii. Chiar si cei mai experimentati oameni de afaceri nu rezistau atunci cand femeia ii implora fierbinte sai imprumute bani. In consecinta, in ultimii 10 ani, Larisei Focsa iau fost intentate zeci de dosare civile si penale, pentru sustrageri in proportii deosebit de mari din avutul proprietarului, pentru escrocherii, eschivare de la plata impozitelor, contrabanda, spalare de bani etc. Printre sutele de victime falimentate de Focsa figureaza fosti businessmeni, un fost viceministru si un exdirector al Combinatului de Sampanie, de la care aceasta a imprumutat cate o suta si ceva de mii de dolari. Anterior, in '97, escroaca a fost retinuta de colaboratorii DCCOC (pe atunci, al generalului Alexei), intrun dosar cu peste 70 de patimiti. Suma totala, estorcata de la acestia, depasea un milion de dolari. Generalul striga ca o va pune la inchisoare, pe ea si pe Karamalak. In cateva zile, insa, aceasta a fost eliberata din arestul preventiv, iar dosarul penal intentat pentru "sustrageri deosebit de mari din avutul proprietarului" a fost clasat de inspectorul Alexei Mereniuc. Se zice ca, fiind afectat de puterea magica a escroacei, insusi ofiterul Mereniuc, cel care instrumenta vulnerabilul dosar, ii imprumuta Larisei Focsa 16 mii de dolari, adunati de pe la prieteni si vecini. Relatia sa cu Focsa il determina pe acesta sa sustraga, in 1999, cele 30 de volume ale dosarului penal intentat lui Karamalak. Mereniuc a fost condamnat pentru furt de acte, in scurt timp, fiind eliberat prin amnistiere. In prezent, acesta munceste in Portugalia, spun fostii sai colegi.
O alta victima, Mihai T., devenit exbusinessman dupa ce, in 2003, a fost estorcat de Focsa de 170 mii de dolari, dezvaluie: "In 2003, aceasta mia fost prezentata de un cunoscut. Dupa ce ma inselat de o parte din suma, cautam, naucit, sa gasesc si restul banilor ceruti de ea." Mihai nea dezvaluit cum, in urma reclamatiilor sale la organele de drept si in massmedia, a fost amenintat de ea sa se dezica de marturii si de bani, prin semnarea unei recipise din care ar reiesi ca nu are pretentii financiare. In ultimii doi ani, membrii gruparii "Karamalak" incearca sa se razbune cu Mihai prin intermerdiul unui avocat deal lui Focsa si a unor inalti functionari din MAI si din Serviciul Paza si Protectie a Statului. Acesta dezvaluie ca, in 2003, a stat ascuns mai mult timp in Romania, dupa ce, doi cunoscuti din SIS si unul din politie lau avertizat ca detin date potrivit carora el urmeaza sa fie lichidat de oamenii Larisei Focsa. In scopul debarasarii de unul dintre cei mai galagiosi patimasi, Mihai T. urma sa fie lichidat la sfarsitul lui iulie, 2003. Intre timp, devenise publice decesele mai multor creditori, iar dosarele "Focsa" erau clasate, rand pe rand. "Inceteaza sami faci probleme, ori voopse o sa dispari ca Dimitrov sau vei putrezi in puscarie", ma amenintat, in 2003, in incinta Inspectoratului mun. Chisinau, colonelul Busuioc, caruia ii reprosasem faptul confirmat de Focsa, despre contributia acestuia la eliberarea ei din arestul preventiv (la 30 iunie 2003).
In anul 1997, seful Biroului de Inventariere Tehnica, Iacob Turcanu, caruia Focsa ii datora 28 mii de dolari, a fost gasit mort in propriul garaj la o zi dupa ce o avertizase pe Focsa ca a decis sa se adreseze organelor de drept. Rezultatele expertizei medicale, care, apropo, a durat patru luni, au devenit cunoscute atunci cand actiunea penala privind decesul subit a lui Turcanu fusese clasata. Expertiza stabilea existenta in sangele lui Turcanu a unei doze de clofilina (preparat medical antihipertensiv, care, administrat in doze mari, provoaca moartea). Initial, vaduva acestuia a insistat asupra tragerii ucigasilor la raspundere, cedand, insa, sub amenintarea casi va pierde copiii.
Sotii Ion si Natalia Gumeniuc, inselati si ei de Focsa de o suma fabuloasa, au fost gasiti morti. Din cauza impasului in care se pomenise, Natalia ajunsese la spital cu un atac de cord. Crezand ca socul cardiac este o "sansa" de a se debarasa de creditoare, Focsa ii solicita bolnavei, pe un ton prietenos, o intalnire la spital. Acolo, Focsa ia "oprit" inima cu cuvintele: nu vei ajunge sa vezi zorii, daca nu semnezi aceasta fisa ca nu ai pretentii financiare la mine… In aceeasi zi, pacienta a decedat in urma agravarii starii sale. Seara, sotul ei, Ion Gumeniuc, a fost gasit strangulat. In apartament lipseau documentele care confirmau relatiile contractuale ale familiei Gumeniuc cu Focsa. Vizavi de acest caz, Procuratura Generala a constatat ca "moartea nu a fost violenta". Totodata, anchetatorii nu au investigat o posibila implicare a escroacei.
Creditorul Alexei Covalev, caruia Focsa ii datora 170 mii de dolari, a fost aruncat de pe un pod, iar patimita Nina Plamadeala este batuta cu bestialitate de patru indivizi care dadusera buzna in apartament, cerand recipisele privind imprumutul.
In 2003, in instante existau 12 dosare penale in care figura Larisa Focsa. Ingrijorati de starea nesigura de lucruri din organele de urmarire penala si din justitie, regasinduse singuri in fata mafiei, reclamantii adreseaza o scrisoare presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin. Patimitii prezinta date exacte despre "metodele" de clasare a fiecarui dosar, a fiecarui anchetator, accentuand asupra celui privitor la eschivarea de la plata impozitului catre stat. In scrisoare este indicat numarul dosarelor, numele ofiterilor de politie si al procurorilor care au semnat ordonantele de clasare etc. Nici un raspuns, nici o reactie.
In 2003, in cadrul dosarului fundamental, nr. 2003480293, conform art. 123 (sustrageri deosebit de mari din avutul proprietarului), in care figurau 11 patimiti (7 persoane fizice si 4 juridice), suma prejudiciului fiind de 5 milioane lei, Focsa este arestata pe un termen provizoriu. Ulterior, Valeriu Stefanet, anchetatorul care instrumenta dosarul, adreseaza Procuraturii un demers de prelungire a mandatului de arest. Viceprocurorul municipal, Eugen Harunjen solicita contrariul eliberarea Larisei Focsa de sub straja argumentand ca aceasta este grav bolnava. La Judecatoria Centru, Nadejda Mazur, satisface demersul lui Harunjen si, la 30 iunie 2003, Focsa este eliberata, in pofida faptului confirmat ca aceasta detine cetatenia romana si ar putea disparea oricand. Aceasta a fost singura masura de reprimare aplicata (ultimativ!) Larisei Focsa, fiindui restituita libertatea de a provoca oricate victime isi doreste. Potrivit anchetatorului Stefanet, in 20042005, au fost initiate noi dosare penale. El spune ca invocatiile reclamantilor sau confirmat suta la suta. "Colaborarea ei cu membrii "Karamalak" nu raspunde cu probe directe, bune de a fi cusute la dosar, la intrebarea esentiala: unde se duc sumele estorcate?, a mai spus Stefanet. In 20042005 escroaca a provocat noi victime, chiar daca anterior avusese loc o campanie de presa despre inselaciunile ei. "Inseamna ca oamenii nu citesc…", se indigneaza Stefanet. Un singur dosar "Focsa" a fost deferit instantei de judecata (nr. 2003480293). Acesta se afla pe rol la Judecatoria Ciocana. "Instrumentam inca foarte multe dosare penale "Focsa"", a precizat Stefanet. "Intrun caz, unui viceministru care ia imprumutat 60 mii de dolari, ii este eliberata o recipisa cu cifra de 5 mii de dolari. Patimitul a marturisit anchetei ca recipisa a fost scrisa de o femeie din oficiul Larisei Focsa", dezvaluie anchetatorul. Gheorghe Martanov, fost director al Combinatului de Sampanie ia imprumutat peste 100 mii de dolari, tot el ia facut cunostinta cu viceministrul. Firmele "Liant" peste 2,5 milioane lei, SRL "Hulubas" 230 mii lei, doua firme de mobila din Romania sume de zeci de mii de dolari si inca multe alte firme si cetateni de rand.
Mihai T. sustine ca avocatul escroacei, Oleg Lozan, fost judecator, a reusit sa castige sustinerea unor demnitari din cadrul Serviciului Paza si Protectie a Statului si al MAI in favoarea rezolvarii problemelor clientei. Victimele si martorii sunt filati ilegal de un adevarat batalion din cadrul serviciilor operative ale MAI. Potrivit lui, executa filarea excolaboratorii Sectiei a 7ea a MAI, Ion Mogaldea (cu un WPassat CJE473); Nicolai Saenco (Ford CIK557) si Vladislav Nasecea. Alteori, la masinile respective sunt aplicate si numerele false: CHI168 si CUAE045. In legatura cu aceste intimidari, Procuratura Botanica a intentat dosarul penal nr. 2004428114, care, insa, este tergiversat, semnaleaza sursele. La 24.01.2005, patimitul Mihai T. a fost invitat la MAI unde iau retras arma. Ofiterul de politie, Andrei Moroi sia argumentat actiunea printro scrisoare semnata de A. Ursachi, seful SPPS, in care se mentiona ca "sunt o persoana periculoasa pentru societate". "Presupun ca din cauza ca alertasem presa in litigiul cu Focsa. In urma acestei scrisori, angajatii MAI au pretins sami perchezitioneze locul de trai, pentru ami face vreo diversiune…", presupune Mihai. Investigatiile politiei privind conditiile de pastrare a pistolului si starea sa psihica nu au demonstrat ca lui T. iar fi contraindicata pastrarea si purtarea armei. MAI, totusi, refuza sai restituie pistolul. Fiind avertizat de persoane din structurile MAI ca risca sa fie arestat ori lichidat, Mihai T. sa mutat sa locuiasca cu mama, "alaturi de care, imi astept mai in liniste ceasul!", vorbeste acesta, fara vreo indoiala.
Patimita Tatiana Cojuhar marturiseste ca Focsa a aparut in viata ei in anul 1993. "Era clienta firmei noastre. In 1996, mia spus ca are nevoie de o suma mare de bani pentru a mitui dobandirea unui credit bancar. Iam dat banii cu invoirea unei firme din Odesa, asociata noua. Afland ca datornica ezita sa intoarca banii, odesitii au chemato la o discutie. La intalnire, sosesc imediat si "spetele" ei. Erau doi, unul, foarte inalt, Nicolae Silvestru, din grupul "Karalmalak", si un oarecare Mahmed, care in prezent o insoteste prin instante." Fiind intrebata de ce ia invitat si pe acestia, Focsa a raspuns ca "lucreaza impreuna cu ei". Recent, din cauza amenintarilor Larisei Focsa, instanta de fond a satisfacut demersul patimitei Cojuhar si al procurorului, privind arestarea provizorie a cetatenei Focsa. Instanta de Apel, insa, a respins aceasta hotarare.
De 10 ani, patimitii lupta… Ei detin probe ca Larisa Focsa sia instrainat mai multe imobile, avand si copia contractelor de instrainare. "Mama lucreaza la o firma", nea spus, la telefon, fiica sa, Liliana, absolventa de liceu. Fiind contactata, Larisa Focsa nu a dat nici o umbra de regret, enuntand: "Am intors toate datoriile!" Focsa nu a putut da nici un raspuns la intrebarea: "Ce a facut cu banii?" La aceasta, avocatul Lozan a raspuns: "Banii au fost investiti in afaceri." Avocatul a confirmat existenta imprumuturilor banesti, adaugand ca ar fi "inapoiate". "Au mai ramas cateva, neinsemnate…", staruie apararea.
Aliona AVRAM