Nr. 42 (2 iunie 2005)

Copilaria in coruptie
copii si parlamentari despre coruptie

Valeriu Cemartan: Sunt mandru: la Liceul "Prometeu" nu exista nici un strop de coruptie

Au fost presedinti corupti, care luau diferite decizii nepotrivite pentru destinele tarii. Bunaoara, pe timpul lui Ceausescu, Romania s–a confruntat cu o tiranie. El traia in palate, iar romanii erau asupriti, terorizati si traiau, practic, in cocioabe.

Am auzit, bineinteles, ca sunt politicieni corupti, care se gandesc nu la tara, ci doar la interesele proprii. Consider ca, aducand elogii unor persoane remarcabile, am putea intoarce politicienii corupti cu fata spre deciziile tarii. Ar trebui sa amintim mai des despre Alexandru Ioan Cuza, care punea nevoile tarii mai presus decat cele proprii. Ca sa evitam impactul coruptiei asupra copiilor, ar trebui sa donam niste bani pentru cei mai saraci, care duc lipsa de mijloace si, din aceasta cauza, multi dintre ei nu pot invata sau nu pot realiza multe lucruri importante, pe care ar trebui sa le faca un copil normal. Deocamdata, eu, personal, cred ca nu am nici o problema din cauza coruptiei, deoarece invat la un liceu in care limba rusa nu va fi niciodata pusa mai presus decat cea romana. Eu cred ca nu exista nici macar un strop de coruptie la liceu, de asta sunt mandru.

E.T., politist: Politistii se hranesc cu mita luata de la cei mai saraci

Stiu, si nu e un secret pentru nimeni, ca noi, politistii, suntem considerati printre cei mai corupti, din principalele categorii de profesii. Sunt si bancuri despre felul in care unii colegi de–ai mei estorcheaza mita de la soferi, de la cei banuiti de comiterea unor infractiuni, de la parintii sau nevestele unor persoane, retinute in arest preventiv. Eu nu practic asa ceva pentru ca sunt credincios, dar stiu ca tot ce se vorbeste sau se scrie in presa despre politisti corupti, in mare parte, este adevarat. Sunt printre noi destui oameni nesimtiti. Mai stiu ca pestele de la cap se strica, de aceea cred ca daca cei de sus ar fi cinstiti, cei de jos ar avea frica. Acum, insa, fiecare este corupt in felul si in masura pe care i–o permite functia. Cei care au functii neinsemnate se multumesc cu vreun pahar de rasarita prajita sau cu vreo 10 lei, luati de la vreo batrana venita de la tara la oras sa–si vanda ceapa sau ciresele din gradina sa. Cei mai barosani lucreaza cu barosani corupti, de aceea ei au si case, si masini, si afaceri. Noi, cu salarii mici, cu cei cativa lei agonisiti de la batranele care vand marar in locuri interzise sau de la soferi cascati, nu ajungem prea departe. Ramanem saraci, iar, pe multi dintre noi, saracia ii indraceste.
 

Ei sunt asa, pentru ca vor ca totul sa fie al lor

Andrei Bacu, 9 ani:

Eu cred ca coruptie este atunci cand niste oameni rai incurca sau nu dau voie sa li se faca vreun bine la alti oameni, mai buni. Deputati corupti? Cred ca sunt. Mie mi se pare ca si Voronin poate fi… Deseori parintii mei vorbesc despre coruptia din stat. Deseori ii aud, vorbind ca multi oameni nu permit sa se deschida o biserica, un magazin... Cei care nu dau voie, sunt de la primarii sau din alte locuri. Ei sunt asa, pentru ca vor ca totul sa fie al lor. Ei nu ne permit sa facem noi inaintea lor ceva.

Oameni rai sunt parlamentarii si alti demnitari

Victor Bercu, 10 ani:

Dupa parerea mea, coruptie inseamna oameni rai si oameni mincinosi. La noi in tara oameni rai sunt parlamentarii si alti demnitari. Mi–am facut singur aceste concluzii, dupa ce am facut mai multe observari in jur. Am vazut cum oamenii au venituri mari, fara a munci. Daca nu muncesti, cum poti sa–ti ridici un palat? Parintii mei cred ca este foarte multa coruptie in Moldova. Ei spun ca acest rau se intalneste peste tot. Tot ei mai spun ca, din cauza coruptiei, la noi in tara nu–i liniste si nu–i prosperitate. Oamenii corupti beau vin, mananca diferite mancaruri pe care le fura

Alexandru Catana, 9 ani:

Unde am vazut coruptie la noi? Prin Parlament, prin sate si prin orase... Unde anume? Mai mult prin Parlament. Asa cred eu… Sa va spun cum mi–am dat seama ca persoanele acestea pot fi corupte. Atunci cand vor sa se imbogateasca, ei numaidecat fura ceva. Unii chiar omoara oameni care vor sa traiasca. Altii fura intreprinderi sau alte obiecte importante. Si copiii acestor oameni sunt rai, pentru ca ii copie pe parintii lor. Oamenii acestia corupti beau vin, mananca diferite mancaruri pe care le fura.

Ei iau mita…

Vlad Doni, 12 ani:

Oamenii corupti sunt rai, deoarece ei fac fapte rele, iar facerea de rau este un lucru urat, nedemn. Semnul principal care–i deosebeste pe cei corupti de cei cinstiti e ca ei iau mita… Am auzit ca se intampla chiar ca cei corupti sa ia mita si de la copii, si de la bolnavi, si de la saraci. Sunt tare multi corupti la noi. Cine sunt cei mai corupti, nu va pot spune acum, caci nu prea am timp de pierdut la televizor. Am auzit de la cineva ca pe multi ii arata la televizor, chiar daca nu spun clar ca ei sunt corupti.

Am ganduri rele despre ei

Gleb, 10 ani, Liceul "Nicolae Milescu Spataru", Chisinau:

Nu am auzit prea multe despre coruptia celor maturi, nici nu prea inteleg sensul acestui cuvant complicat. Stiu doar ca in randul celor maturi sunt mai multe persoane nu prea cinstite, care fura tot ce le sta in cale: bani, produse alimentare, masini, case, copii. Eu am ganduri rele despre ei. In viata nu–i vad prea des, in schimb, destul de frecvent, ii arata la televizor. Ei seamana cu diferiti hoti. Nu stiu cu ce eroi de poveste i–as putea asocia, dar cred ca seamana cu niste personaje uracioase.

Multi corupti arata ca toti oamenii

Nastea, Cimislia:

Inca nu am cunoscut astfel de oameni. La televizor si la radio am vazut si am auzit ca se spune cate ceva despre ei, dar, in realitate, multi corupti arata ca toti oamenii. Cred ca poti merge pe drum alaturi de ei, fara a–ti da seama ca sunt deprinsi cu coruptia. Nu stiu unde sunt mai multi: in Parlament sau Guvern, in scoli, la spitale sau la gradinite de copii... Nu stiu. Acum prima data sunt intrebata despre aceasta. Dupa aceasta voi incerca sa ma gandesc mai mult la intrebarea ziarului.

...sunt parfumati tare si mananca mai mult

Veaceslav Ciobanu, elev la scoala nr. 3 din Cimislia:

Am auzit despre coruptie. Mi se pare ca ei conduc ceva, dar nu stiu ce anume. De obicei, oamenii corupti sunt bogati, sunt imbracati frumos, in hainele cele mai scumpe, sunt parfumati tare si mananca mai mult. Ei sunt mai hapsani decat cei necorupti. Cat ma priveste, nu cred ca eu am vreo problema din cauza lor sau din cauza faptului ca ei fura. De fapt, chiar daca–mi place viata mea si a familiei mele, ma gandesc ca, daca ei nu ar fura, noi am trai mai bine. Poate ar trai mai bine si cei mai saraci decat noi.
 

Nu cunosc functionari corupti

Anatol Dubrovschi, ex–ministru al Educatiei, acum — "in vacanta" (l–am intalnit in Parlament):

Daca sufera intreaga societate, patimesc si copiii, ca parte componenta. Ei se confrunta cu acele neajunsuri pe care ei nu le obtin, deoarece coruptia ii lipseste de multe: poate de o viata mai buna, poate de o educatie adecvata, poate de o atentie mai sporita din partea parintilor, fiindca parintii sunt nevoiti, din cauza pierderilor pe care le au, sa–si compenseze aceste pierderi in alta directie.

Nu cunosc functionari corupti, pentru ca exista prezumtia nevinovatiei si doar judecata poate decide asupra vinovatiei. Stiu ca statul lupta cu acest fenomen.

Sursele de finantare sunt indreptate acolo, unde nu trebuie sa se duca

Victor Mandru, deputat PCRM:

In orice stat exista coruptie, de aceea nu poti sa spui sigur daca la noi exista sau nu coruptie, dar nu cred ca suntem o exceptie. Cum sufera copiii de la noi din aceasta cauza? Sursele de finante care trebuie acordate copiilor sunt indreptate acolo, unde nu trebuie sa se duca. Acum se intreprind pasi concreti in contracararea coruptiei. Exista, cred ca stiti si Dvs., un Centru anticoruptie, la noi, la Chisinau... Stiu ca printre deputatii comunisti nu sunt persoane corupte. Despre alte fractiuni nu pot sa va spun.

Cand dai cuiva mita, rupi o bucata de la gura copiilor

Mihail Mocanu, deputat PCRM:

Avem coruptie in stat si ea trebuie dezradacinata. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Cum se reflecta ea asupra copiilor? Se reflecta, probabil, si asupra lor, pentru ca, atunci cand trebuie sa dai cuiva mita, rupi o bucata de la gura copiilor. Eu nu am dat niciodata mita. Sunt jurist de profesie. Am lucrat in organele de urmarire penala. Nu am dat si nu am primit mita. Nu cred ca printre deputatii nostri sunt corupti. Despre cei din alte fractiuni — nu pot sa le dau o apreciere. Daca cineva e corupt — sa fie asta pe propria lui constiinta

Averile ascunse afecteaza copiii

Alexandru Lipcan, deputat AMN:

Sigur ca exista coruptie si daca prin coruptie intelegem a ascunde niste venituri, niste averi, astfel incat, intr–un mod oarecare niste sume de bani nu ajung la buget, situatia se rasfrange, bineinteles, si asupra copiilor. Sunt pedagog, de bastina din Sipoteni, Calarasi, chiar daca, in ultimii ani, sunt plecat din sat, stiu ca copiii sufera: nu au ce manca, nu sunt instruiti dupa metode moderne, nu au locuri de odihna, de tratament. Parintii fiind plecati la munca peste hotare, copiii raman de izbeliste. E o tragedie.

Copiii din sate sunt lasati pe seama strainilor

Dumitru Ivanov, deputat PD:

As pune altfel intrebarea: exista stat in care nu este coruptie? Personal, nu am studiat nici un caz de coruptie, dar cred ca nu exista paduri fara uscaturi. Am cunoscut, cu ceva timp in urma, o clasa de copii, intr–un sat, in care doar un sigur elev era sub supravegherea bunicii sale, ceilalti fiind lasati de parinti pe seama vecinilor. E un viciu pentru societate. Cred ca si scolile sunt bantuite de acest fenomen. Se aud vorbe. Acolo unde administratia se implica in procese de estorcare de bani de la parinti — nu e bine.

Cred ca exista deputati corupti in Legislativ...

Valeriu Cosarciuc, deputat AMN:

Coruptia ii afecteaza pe copii in mod direct. Din cauza ei, o mare parte din veniturile care ar trebui acumulate la buget sunt ratate, iar sistemul de educatie al R. Moldova sufera de lipsuri. Noi stim in ce stare se afla astazi scolile, stim cat de mizere sunt salariile profesorilor. Aceasta influenteaza direct copiii care nu au acces garantat si calitativ, la cunostinte si la medicina. A califica pe cineva drept corupt, nu este prerogativa unor persoane fizice, de aceea nu pot da nume concrete, dar cred ca in Legislativ exista deputati corupti...

Coruptie exista, indiscutabil

Dumitru Braghis, deputat AMN:

Coruptie exista, indiscutabil. Nu cred ca cineva poate spune ca acest fenomen a evitat cumva R. Moldova. Conform datelor organismelor internationale, in ultimii ani, acest fenomen nu numai ca nu a fost redus, dar a capatat mai multa amploare. Cu parere de rau, toate generatiile, inclusiv cele mai tinere, intr–un fel sau altul, sunt afectati de coruptie, pentru ca aceasta exista in diferite sectoare ale economiei, ale vietii sociale... Ma refer aici la toate formele de coruptie care nu depind de varsta, sex sau nationalitate.

Exista coruptie. Si in stat, si in presa

Oleg Serebrian, deputat PSL:

Exista coruptie. Si in stat, si in presa. Si–i afecteaza, din pacate, cel mai mult pe copii. Exista o coruptie masiva in sistemul de invatamant. Stim cu totii: de la examenele de bacalaureat si pana la examenele de admitere pentru locurile cu burse, oferite de stat. Asta este o traditie pe care, din pacate, am mostenit–o inca din perioada sovietica si care a fost amplificata in perioada Independentei. Din nefericire, cred ca o buna parte a deputatilor din Parlamentul R. Moldova sunt corupti.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com