Potrivit unei legi adoptate acum cateva luni de Parlament, mamele care au copii mai mari de 7 ani nu mai au voie la concediu medical platit. Femeile din Moldova, care au copii de 815 ani, sunt fortate sa aleaga intre doua rele, atunci cand un copil are o stare acuta de sanatate: sa mearga cu el la medic, cheltuind bani si lipsind de la serviciu, sau sa lucreze pentru a primi salariu si a cumpara medicamente. Mamele zic ca e o lege "criminala", oficialii de la Ministerul Muncii spun ca astfel au fost respectate conventiile europene, iar expertii UNICEF sustin ca sunt incalcate drepturile fundamentale ale copilului.
Eugenia Crilov din Chisinau este vaduva si are 2 copii de 8 si 11 ani. Locuieste intrun demisol si are venituri foarte mici. Copiii ei se imbolnavesc destul de des. "Pneumoniile au devenit o norma pentru copiii mei care cresc in acest apartament umed si rece, alimentanduse doar cu paine si macaroane, asa ca batem pragurile clinicelor." Ea lucreaza in una din sectiile Termocomului si are un salariu net sub limita necesara pentru intretinerea celor doi copii, pentru plata chiriei, pentru scoala, dar mai ales pentru medicamente. Recent, ea a aflat ca nu mai are dreptul la concediu medical pentru ingrijirea copiilor.
"Sunt mama si tata pentru ei, intre timp am devenit si sora medicala, caci singura le fac si injectii si proceduri, caci nu mai am din ce plati si o sora medicala. Acum a iesit o lege conform careia nu am voie la concediu medical platit pentru copii nici pentru o zi! Acest stat este criminal si ma face si pe mine la fel, ma impune sa las copiii cu temperatura 40 singuri in casa si sa merg la serviciu ca sa castig de paine."
Initial Eugenia nu a stiut de aceasta lege. In ianuarie fiica ei de 11 ani a facut o infectie la rinichi si a fost nevoita sa faca mai multe investigatii si tratamente pe durata a trei saptamani. In final, a prezentat la serviciu buletinul de boala. Atunci i sa spus ca nu mai are dreptul la concediu medical platit, in baza Legii cu privire la plata indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Ea a ramas fara trei patrimi de salariu, cu doi copii la intretinere. Peste cateva saptamani fiul de 8 ani a contractat o viroza si a facut febra foarte inalta. "Am chemat salvarea, caci avea temperatura aproape de 40. A doua zi am lasat fiica de 11 ani sa ingrijeasca de el, caci nu mai puteam renunta la salariu. Deja aveam datorii pentru medicamentele pe care leam folosit la tratarea rinichilor."
"Este imposibil ca un copil de la 8 la 15 ani sa fie lasat singur in caz de stari acute. Pot aparea convulsii sau situatii care vor cauza complicatii ireversibile. Politicile din ultimii ani ne recomanda sa acordam o atentie tot mai mare copiilor, astfel incat se pare ca unele legi pot cauza contradictoriul, mai ales cand vine vorba de economii ale mijloacelor destinate asigurarilor sociale", nea declarat Ala Nemerenco de la Clinica Universitatii de Medicina din Moldova. Ea nea spus ca desi cunoaste aceasta lege, clinica nu a primit un ordin din partea Ministerului Sanatatii, care ar indica la noile normative de eliberare a buletinelor de boala, dar sar putea ca aceste buletine sa nu fie acceptate de angajatori, deoarece si la aceasta clinica vin femei care se revolta pe marginea noilor prevederi.
" Statul nu poate plati toti banii de pe lume, pentru cat ajung indemnizatiile atata si se plateste. Nu pot fi platite femeile ca sa stea cu copiii termene prea indelungate. Aceasta lege a fost promovata de Ministerul Muncii si corespunde conventiilor si codurilor europene cu privire la protectia sociala", nea spus Galina Cobitev, sefa Departamentului Asigurari sociale din cadrul Ministerului Muncii.
Carta Sociala Europeana, adoptata in 1965, contine mai multe prevederi care vin sa sustina femeile care ingrijesc de copii in stari acute de sanatate. Astfel, pe langa prevederile generale care se contin in Art. 8 "Dreptul la protectie sociala al femeilor angajate la munca", Art 11 "Dreptul la protectia Sanatatii", Art 12 "Dreptul la securitate sociala", Art. 13 "Dreptul la asistenta sociala si medicala in care se spune "fiecare persoana care nu are resurse adecvate sa primeasca asistenta adecvata si in caz de boala sa primeasca ingrijirile necesare". In acelasi context rasuna continutul Art. 16 "Dreptul familiei la protectie sociala, juridica si economica", precum si Art.17 "Dreptul mamelor si copiilor la protectie sociala si economica". In pofida acestor prevederi, Parlamentul Moldovei, prin recomandarile Guvernului a decis sa schimbe Legea anterioara, care asigura concediu medical platit pentru ingrijirea copiilor pana la 15 ani, cu concedii platite pentru copii doar pana la 7 ani.
Radu Danii, expert juridic in cadrul UNICEF Moldova, nea declarat ca limitarea drepturilor copiilor de a avea alaturi un ingrijitor in situatii de criza de sanatate contravine prevederilor Conventiei cu privire la drepturile copilului. "Articolul 6 al acestei conventii garanteaza dreptul la supravietuire si dezvoltare, iar un copil bolnav la 8 ani nu poate sa ia singur decizii cu privire la tratament, de aceea necesita un supraveghetor, care trebuie sa fie in primul rand mama. Faptul ca mamele sunt puse in situatia de a pierde salariul pentru zilele in care ingrijesc de copii bolnavi ii pune pe ambii si pe copil si pe mama in situatii dificile si degradante. UNICEF recomanda respectarea si garantarea drepturilor copilului", a mai spus Radu Danii pentru Ziarul de Garda.
Alina Radu