Nr. 35 (7 aprilie 2005)

 Investigatii

Monstruosii Generali de Armata
Conducatorii Ministerelor de Forta indraciti de atatea onoruri — departe de grijile subalternilor. In fruntea cortegiului funerar al lui Sergiu Coipan lipsea zambitorul general de armata Victor Gaiciuc Continuare 

Contrabanda "legala" cu petrol
Fiecare Un sir de agenti economici importa nestingherit produse petroliere fara a dispune de licente. Continuare 

Intre Capriana si Dumnezeu ramane Moscova
Presedintele comunist, Vladimir Voronin, patroneaza si ctitoreste manastirea Capriana. Banii pentru reconstructie provin din donatii particulare si sunt pastrati pe contul Cancelariei de Stat a Guvernului. Continuare 

Un Parlament comunist si sanatos impotriva mamelor cu copii bolnavi
Din cauza unei legi "criminale", copiii bolnavi nu mai au dreptul la mama Continuare 

Comisia Electorala Centrala acuzata de Justitie
La cererea unui ziarist, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) acuza Comisia Electorala Centrala (CEC) Continuare 

Contrabanda "legala" cu petrol

Un sir de agenti economici importa nestingherit produse petroliere fara a dispune de licente.

In anul 2004, in Republica Moldova, conform datelor Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica, s–a importat circa 241,8 mii tone de benzina, 298,6 mii tone de motorina si doar 52,6 mii tone de gaze lichefiate. Daca in cazul benzinei, potrivit datelor ANRE, s–a inregistrat o crestere de 19,3% a volumului importurilor, comparativ cu anul 2003, iar in cazul motorinei s–a inregistrat o crestere de doar 5,6 la suta, apoi in cazul gazelor lichefiate, importurile practic au stagnat.

Contrabanda de 800 de milioane de lei

Cifrele difuzate de ANRE, singura autoritate care acorda licenta pentru importul de produse petroliere, difera insa de cele inregistrate la vama si la Departamentul Statistica si Sociologie. In cazul benzinei diferenta este de circa 500 de tone, insa la motorina si gaze lichefiate este vorba de 4800 de tone si, respectiv, 5000 de tone. Aceasta stare de lucruri este explicata de specialistii ANRE prin faptul ca un sir de firme importa produse petroliere fara a dispune de licenta pentru acest gen de activitate. Daca doar la o comparare a datelor oficiale poti depista cateva mii de tone de produse petroliere aduse ilegal in tara, apoi proportiile reale ale contrabandei cu produse petroliere pot fi doar deduse. Experti independenti afirma ca 30 la suta din produsele petroliere comercializate pe piata Republicii Moldova sunt aduse pe cai ilegale. Acest lucru este confirmat si de un studiu realizat in anul 2004 de Business Consulting Institute, potrivit caruia 20% din produsele petroliere comercializate pe piata moldoveneasca au fost aduse prin contrabanda. Iacob Mogoreanu, ex–director al Terminalului din Giurgiulesti, estimeaza valoarea contrabandei cu produse petroliere la circa 800 de milioane de lei anual. Aceasta reprezinta o treime din valoarea produselor petroliere importate legal in Republica Moldova, care, in anul 2004, a fost estimata la circa 2,5 miliarde de lei.

Protectie la nivel inalt

Centrul de Investigatii Jurnalistice a dezvaluit, in septembrie 2003, niste scheme de import a gazului lichefiat de catre firma "Tat–Gaz–Grup" SRL, care nu dispunea de licenta pentru acest gen de activitate, insa avea protectie la Departamentul Vamal, in persoana prim–vicedirectorului Vitalie Slipenchi (vezi "Mafia gazului lichefiat — protejata la nivel inalt", www.investigatii.md). Desi, dupa investigatia noastra, organele de drept au demarat o ancheta penala, promitand sa dezvaluie si alte cazuri de contrabanda cu produse petroliere, peste un timp, dosarul respectiv a fost clasat, iar functionarii demisi – repusi in functie. In consecinta, unele firme au continuat sa importe produse petroliere fara a dispune de licenta si fara a varsa in bugetul statului impozitele necesare. Aceasta practica, dupa cum vedem, s–a mentinut si pe parcursul anului 2004. Se vede ca, daca dispui de protectie la nivel inalt, nu mai este nevoie sa tii cont de lege.

Executivul Gagauziei — importator de motorina

Potrivit datelor Departamentului Vamal, printre agentii economici care, in 2004, au importat benzina fara a detine licenta pentru import, se numara si firmele "Oztor" si "Sindbad". Ultima are doar licenta pentru comertul cu amanuntul al produselor petroliere. Cantitatea de benzina importata de acesti doi agenti economici este insa neinsemnata – cateva sute de tone. Alta e situatia la importul de motorina. Paradoxal, dar printre importatorii de motorina fara licenta figureaza si un organ al administratiei publice locale – Comitetul Executiv al UTA Gagauzia. Acesta a importat in 2004, potrivit datelor Departamentului Vamal, peste 2000 de tone de motorina, plasandu–se printre cei mai mari importatori de motorina. Drept urmare, in bugetul de stat nu au ajuns taxe si accize in suma de 2,4 milioane de lei. La aceasta trebuie sa adaugam si taxa de 180 mii de lei pentru licenta de import. Vicepresedintele Comitetului Executiv al UTA Gagauzia, Gheorghe Molla, ne–a declarat ca motorina a fost o donatie a Guvernului Turciei si din acest motiv nu s–a platit nici un fel de taxe si accize vamale. Desi, ajutoarele de acest gen, sunt scutite de impozite prin decizii la nivel central, acestea nu o data au facut obiectul unor anchete penale ale organelor de drept. Mai adaugam ca printre firmele ce au importat motorina fara a avea licenta figureaza si "Bavax" (circa 150 de tone), "Indjoil" (circa 750 de tone), "Scorpiol", "Adecvat", "Clivasima" si chiar Retelele Electrice Chisinau din cadrul grupului "Union Fenosa".

Firma fara licenta in capul listei importatorilor de gaze lichefiate

UTA Gagauzia este lider si la importul, fara licenta, al gazelor lichefiate. Firma "Printemps", inregistrata la Comrat, a reusit sa importe anul trecut peste 4800 de tone de gaze lichefiate, fiind astfel al treilea importator de acest combustibil pe piata Republicii Moldova. In conditiile in care o tona de gaze lichefiate a costat cel putin 4484 de lei, afacerile firmei numai in urma comercializarii gazului au depasit suma de 21 milioane de lei. Ca acest agent economic nu dispune de licenta de activitate, ne–o confirma si ANRE, care, anunta, printr–un comunicat din 17 martie 2005, ca i–a acordat firmei "Printemps" licenta pentru importul si comertul cu ridicata al gazului lichefiat. Dupa cum am aflat, in 2003, "Printemps" solicitase licenta de acest tip de la ANRE, insa in ultimul moment si–a retras cererea. Prin urmare, in ultimii trei ani, aceasta firma a importat gaze lichefiate fara a dispune de licenta. Numai pentru licenta de import, "Printemps" nu a platit la bugetul de stat peste jumatate de milion de lei. Dar mai exista impozite si taxe de la plata carora s–a eschivat. De exemplu, in 2003, "Printemps" a importat circa 900 de tone de gaze lichefiate. Conform datelor de la vama, valoarea totala a gazelor lichefiate importata in ultimii trei ani de "Printemps" se ridica la circa 70 de milioane de lei.

Reprezentantii Vamii Comrat considera ca "Printemps" importa legal gaze lichefiate, deoarece dispune de licenta eliberata de Departamentul Standardizare si Metrologie (DSM). Sa nu stie reprezentantii Vamii ca la 27 iulie 2000, Parlamentul a retras DSM dreptul de a acorda asemenea licente, iar din august acelasi an, dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr.1185, licentele privind importul produselor petroliere acordate agentilor economici de catre DSM au fost declarate nule? Singura autoritate abilitata cu dreptul de a acorda licente pentru importul gazelor lichefiate este, din 30 iulie 2001, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica. Toti agentii economici care au avut licente de tip vechi, eliberate de DSM sau Ministerul Finantelor, au fost impusi sa le reperfecteze la ANRE.

Am incercat sa aflam la Inspectoratul Fiscal informatia despre taxele si impozitele platite de "Printemps" in anul 2004. Natalia Plamadeala de la Directia evidenta contribuabililor a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a refuzat sa ne confirme daca acest agent economic achita sau nu taxe si impozite. De parca ar fi vorba de un secret de stat sau un secret comercial!

... si cu doua coduri fiscale

Mai mult, firma "Printemps", se vede, are trecere la autoritati, deoarece foloseste, in activitatea de import, doua coduri fiscale, fapt ce constituie o incalcare a legislatiei in vigoare. Conform datelor Departamentului Vamal, in luna martie 2004 pentru a importa gaze lichefiate "Printemps" a folosit codul fiscal 1002611000823 (identic cu IDNO), dar in restul cazurilor a folosit codul fiscal 000005325462. Specialistii de la Inspectoratul Fiscal au ramas surprinsi la auzul ca o firma foloseste doua coduri fiscale. "E o incalcare grava a prevederilor Codului Fiscal. Trebuie sa aiba mari pile ca sa poata utiliza doua coduri fiscale", a concluzionat un reprezentant de la Fisc. Altfel spus, fara protectie din partea unor reprezentanti din cadrul guvernului si al vamii, asa ceva este imposibil. La Camera Inregistrarii de Stat am aflat ca firma "Printemps" are ca domeniu de activitate comertul cu cereale, produse alimentare si nicidecum importul de gaze lichefiate. Reprezentantii firmei respective au fost de negasit.

Organele de stat — surde la sesizarile ANRE

ANRE a sesizat in repetate randuri Departamentul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat si CCCEC despre firmele care importa produse petroliere fara a dispune de licenta pentru acest gen de activitate. Pe masa conducatorilor tarii au fost puse nu o data liste cu firmele care nu respecta legislatia in domeniu. Cu toate acestea un sir de agenti economici continua sa aduca in tara nestingherit sute de tone de benzina, motorina si gaz lichefiat. Daca aceasta practica continua, inseamna ca situatia este sub control. Al cui? E timpul ca organele de drept sa ne spuna acest lucru. Mai ales ca in ultimii ani din bugetul de stat s–au alocat sume impunatoare pentru intretinerea structurilor abilitate cu contracararea contrabandei, dar si a coruptiei.


Centrul de Investigatii Jurnalistice
(www.investigatii.md)


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com