Nr. 35 (7 aprilie 2005)

 Politic

Pactul totalitarist
Un reportaj "filmat" cu o altfel de camera Continuare 

Guvernul si MAE sfideaza legea si justitia
Centrul de Investigatii Jurnalistice (CIN) a solicitat Departamentului Executare a Deciziilor Judiciare al Ministerului Justitiei executarea fortata a hotararilor Curtii de Apel, prin care obligase Aparatul Guvernului si Ministerul de Externe sa satisfaca cererile de acces la informatie ale ziaristilor. Continuare 

Pactul totalitarist

 

Un reportaj "filmat" cu o altfel de camera

Luni, 4 aprilie, Parlamentul era incarcat de deputati, reprezentanti ai misiunilor diplomatice, ziaristi, angajati ai serviciilor secrete si politisti. Cu doar cateva minute inainte de ora 15.00, la usa din spatele Legislativului, cu viteza maxima, s–au apropiat cateva limuzine din care au coborat presedintele si suita sa. Desi era timp frumos si presedintele ar fi putut, pur si simplu, trece drumul spre Parlament, nu a facut–o, poate si pentru ca, in strada, erau adunate cateva zeci de persoane, dintre cei care au mai ramas nemultumiti in societatea noastra.

La intrare — control excesiv. Politistii nu mai cred in dispozitivul detectorului de metale. Ei cauta febril in genti si posete, in special in ale ziaristilor.

In hol, la intrarea in sala de sedinte, Dumitru Diacov, agitat, isi ia, "la munca", o sticla cu apa minerala. Il intreb daca este adevarat ca a primit 200 de mii de dolari pentru realizarea scindarii BMD–ului si pentru votarea presedintelui Voronin. "Prostii, nascociri ale unor ticalosi care vor sa ma compromita... Dar hai sa intram in sala, sa vedem ce va face Rosca...", arunca din mers Diacov. In preajma, se aflau alti doi deputati PD, Dumitru Ivanov si Oleg Tulea, apropo, cel mai tanar deputat din actualul Parlament. Ii intreb daca le–a revenit si lor ceva din cei 200 de mii de dolari. Ivanov raspunde sifonat ca "nu le–a revenit nimic", iar tanarul Tulea se declara sceptic ca, in Legislativ, niste intelegeri ar putea fi facute contra plata.

Spre usa salii de sedinte o vad pe Adela, enervata ca monitoarele arata prost imaginile pe care ea, cu ochii sai proprii, le vede mai vii, mai frumoase, mai colorate. Astfel se pregatea transmisiunea in direct a sedintei Legislativului in care urma sa fie ales presedintele republicii. Pentru urmatorii 4 ani...

Pe "Patul lui Procust" deputatii casca

In sala — lipsa de oxigen. Imediat cum speakerul, Marian Lupu, a deschis sedinta, de asta data fara Imn si fara onorarea Tricolorului, cei mai multi dintre deputati au inceput sa caste. Motive? Mai multe. Recenta trecere la ora de vara, toiul amiezii, lipsa de oxigen – toate faceau ca proaspetii deputati sa se lase coplesiti de somn, mai ales ca, nu se stie de ce, in luarea sa de cuvant, Vladimir Voronin tot amintea de "Patul lui Procust". Sa fi inteles deputatii, mare parte dintre care nu au idee ce o fi insemnand "Patul lui Procust", ca presedintele le vorbeste despre un pat comod in care aici, in Parlament, alesii vor putea ajunge la intelegeri fertile. In timp ce Voronin isi citea speech–ul, Marian Lupu nu inceta sa–si instruiasca vicepresedinta. In sala — Valerian Cristea — plictisit de tot, iar o gramada de deputati care nu prea inteleg limba de stat se chinuiau sa–l asculte pe presedinte. Au tresarit la un singur cuvant al acestuia, atunci cand Voronin, vorbind despre ei, le–a zis simplu, "tovarasii mei". Tot atunci presedintele a mai folosit o formula cunoscuta "tovarasilor" — "initiativa ghilotina", sigur ca, referindu–se la antreprenoriat.

Intre timp, pe tot parcursul cuvantarii lui Voronin, deputatul comunist, Vladimir Dragomir, si–a tot aranjat, fara incetare, "pachetul" de documente. In doar cateva momente chiar el urma sa iasa la tribuna si sa–l prezinte pe "contracandidatul" lui Voronin, Gheorghe Duca.

In sala, in zona comunistilor, se tot auzea o muzica revolutionara. Era sunetul unui telefon mobil al unui deputat nou venit in Parlament. Discut cu vecinul de balcon parlamentar, un analist politic de la noi. Il intreb daca are cumva idee care ar fi cauzele adevarate ce l–au determinat pe academicianul Duca sa participe la acest show. "A trebuit sa accepte, altfel pierdea functia", spune el, in timp ce Voronin promitea sa lege cu drumuri moderne satele de orase, iar deputatul–dansator de la "Codreanca" regiza, cu privirea, un spectacol de gala, interpretat, probabil, de colegii si colegele sale din Legislativ. Intre timp, Voronin anunta ca, "pentru Moldova, calea spre Europa inseamna o cale pe care inainteaza, tinandu–se strans de maini, fara suspiciuni, fara reprosuri si fara banuieli reciproce, si Chisinaul, si Comratul, si Tiraspolul".

Valoarea "Duca"

La randul sau, candidatul, Gheorghe Duca, s–a declarat onorat ca poate "contribui la procedura de votare" si la "stabilitatea politica". El a amintit ca "pluralismul misca lumea" si ca partidele politice ar trebui sa purceada la "curatirea" randurilor sale. Duca a promis sa contribuie la "inmultirea bogatiilor naturale si a frumusetilor naturii". Cand facea aceste promisiuni, el nu stia ca dintre cei 14 care l–au inaintat doar unul singur ii va da votul si asta in urma unei intelegeri, doar pentru ca sa nu "acumuleze" "0" voturi.

Marian Lupu, in loc sa solicite deputatilor adresarea unor intrebari, le–a cerut sa le ofere intrebari candidatilor la presedintie. La randul lor, deputatii nu au avut ce le oferi. Speakerul a concluzionat ca tacerea, adica lipsa intrebarilor, ar insemna "cunoasterea excelenta a calitatilor candidatilor".

Intre timp, ex–speakerita, Eugenia Ostapciuc, calcula, in mintea sa, cate zile, in care beneficiaza de paza de corp si automobile de serviciu, i–au mai ramas din anul, in care se bucura de protectia speciala, prevazuta de legislatie. Il privea cu jind pe succesorul sau.

Lupu anunta demararea procedurii de votare. Urna este "verificata" si sigilata public. In pauza, deputatii — izolati de restul lumii. Asa li s–a asigurat dreptul la alegere libera. Cu exceptia deputatilor Aliantei "Moldova Noastra", ceilalti parlamentari voteaza. In special liderii de fractiuni — pozeaza in fata camerelor de luat vederi. Zambesc, dar nu mai rostesc mesaje de tipul "Jos comunistii", actuale, pana ieri. Ii intreb pe cativa reprezentanti ai misiunilor diplomatice ce cred despre procedura de votare si, in special, despre sansele lui Gheorghe Duca de a deveni presedinte. Diplomatii spun, oficial, ca pentru Duca e o onoare sa candideze si ca, din momentul in care "procedura cere", el nu a avut nimic de ales, decat sa "faca fata" acestei proceduri. Diplomatii au refuzat sa discute despre onoarea candidatului Duca.

Ziaristii pariau. Va vota sau nu fractiunea lui Rosca. Foarte multi au pierdut pariul. Pentru totdeauna. Rosca, alaturi de Voronin, Diacov si Serebrian a participat la votare.

Urmeaza al doilea pariu. Vor vota acestia pro sau contra lui Voronin? Dezlegarea acestuia urma sa se produca in sala, o data cu anuntarea oficiala a rezultatelor. Dupa votare, Iurie Rosca discuta degajat cu Vladimir Filat. In acest moment inteleg ca Filat nu mai e privit ca un corupt si mafiot.

In sala de sedinte — presa in suspans. Membrii comisiei speciale de organizare a alegerilor presedintelui intra in sala. Deputatii PPCD cauta privirile lui Ion Neagu, reprezentantul lor in aceasta comisiei. Neagu, trecand pe langa Cubreacov ii sopteste o singura cifra — 75. Am auzit–o si mi–am notat–o in agenda.

In scurt timp aflam (sedinta a fost transmisa in direct la Moldova 1 si Radio–Moldova), ca Vladimir Voronin a fost reales in functia de presedinte al R. Moldova. Voronin a obtinut 75 de voturi (inteleg de ce anume aceasta cifra a fost soptita de Neagu lui Cubreacov), cu 14 voturi mai mult decat minimul de 61 de mandate, necesare pentru alegerea presedintelui. Pentru Voronin au votat toti deputatii PCRM, dar si cei ai PPCD, PD si PSL, care, daca ne amintim de recenta campanie electorala, promisesera ca nu se vor alia cu comunistul, Vladimir Voronin. Aici ar fi trebuit sa intelegem ca intreg clanul Voronin, blamat de PPCD pentru coruptie si stilul dictatorial de guvernare, este unul proeuropean si prodemocratic... Cei 23 de deputati ai Aliantei "Moldova Noastra" nu au participat la alegerea presedintelui, iar pentru Gheorghe Duca a votat un singur deputat (cine oare?). Doua buletine de vot au fost invalidate. Se pare ca cei doi, care au "stricat" buletinele, au ramas singurii anticomunisti din fosta opozitie PPCD–ista. Cum isi vor valorifica ei mandatele?

Rosca: relatii "noi" cu Voronin

In final, Rosca, Diacov si Serebrian au dat explicatii. De la tribuna. Asa au vrut ei. Au spus cu voce tare ca Voronin le–a promis sa devina cu–adevarat european. Voronin, asezat alaturi de Duca, dadea afirmativ din cap. Tovarasii sai asteptau. "De azi inainte, vechile relatii de ostilitate si neincredere intre Vladimir Voronin si PPCD raman in trecut", a declarat Rosca si i–a strans crestineste mana lui Voronin.

Pana in seara — discutii si abordari. Un fost PPCD–ist sustine ca, de fapt, nu s–a intamplat nimic, pur si simplu, fostii sai colegi si–au dat arama pe fata.

Incerc sa aflu de la analistul politic, Corneliu Ciurea, vicepresedinte al PSL–ului, cum explica cele intamplate in Parlament. Ciurea afirma ca a fost un vot de compromis. L–am mai intrebat cum de s–a intamplat ca si proaspetii deputati PSL sa voteze pro–Voronin, in timp ce presedintelui ii ajungeau, fara indoiala, voturile lui Diacov. Probabil, Diacov nu a vrut sa voteze singur, nu a vrut sa–si compromita numai el formatiunea si a pus conditia ca si PPCD, si PSL sa nu participe la vot, pur si simplu, ci sa voteze pro, sustine Ciurea.

Analistii politici mai afirma ca "s–a incheiat epoca unei coalitii monstruoase".

La 7 aprilie, Vladimir Voronin va fi investit in cel de–al doilea mandat. Va urma formarea noului Guvern. Desi pentru aprobarea Guvernului e nevoie de mai putine voturi in Parlament decat pentru aprobarea presedintelui, negocierile intre cele patru formatiuni pentru stabilirea portofoliilor ar putea provoca o usoara taraganare a acestui proces, spun analistii, sugerand ca cele patru fractiuni care au votat presedintele s–au lansat la guvernare.

Cine ramane in opozitie?

A doua zi, presa straina titra: "Cu o larga majoritate, parlamentarii moldoveni l–au votat pe comunistul Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al R. Moldova. Opozitia crestin–democrata a facut pact cu diavolul si a votat pentru Voronin."

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com