Presedintele comunist, Vladimir Voronin, patroneaza si ctitoreste manastirea Capriana. Banii pentru reconstructie provin din donatii particulare si sunt pastrati pe contul Cancelariei de Stat a Guvernului. Potrivit regulamentelor Bisericii Ortodoxe Ruse, manastirile sunt proprietatea de veci a Sinodului Bisericii Ruse.
Zilele trecute, presedintele Voronin a intreprins o noua vizita la manastirea Capriana. Potrivit unui comunicat de presa, "presedintele ia indemnat pe responsabilii din cadrul Ministerului Culturii sa urgenteze finalizarea lucrarilor din interior la biserica "Sfantul Gheorghe", astfel incat aceasta sa fie sfintita pe data de 6 mai curent. Seful statului a fost informat ca restaurarea partii de jos a complexului monastic, va incepe in luna mai, pentru lucrarile respective fiind alocata suma de 32 de milioane de lei". Faptul ca un presedinte comunist se ocupa de urgentarea sfintirii unor institutii religioase nu a deranjat edilii bisericii ortodoxe. "De ce puneti aceste intrebari provocatoare intotdeauna? Presedintele a fost la Capriana pentru a se familiariza cu lucrarile de reparatie si pentru a trasa unele prerogative. Nu e bine oare ca cineva face ceva?", nea intrebat retoric secretarul Mitropoliei Moldovei, parintele Vadim Cheibas. Potrivit statutului Bisericii Ortodoxe Ruse, bisericile si manastirile din "teritoriile ortodoxe" de pana la Prut "se vor afla totdeauna sub jurisdictia Sinodului Bisericii Ruse de peste hotare, iar in caz de inchidere sau lichidare a manastirii sau lacasului, averea acestora va fi transmisa eparhiei, aflata in supunerea Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din strainatate" (Regulamentul cu privire la manastirile Bisericii Ortodoxe Ruse in strainatate, aprobat de Soborul Episcopal la 30 octombrie 1959). Si din alte documente bisericesti actuale stabilim ca Biserica Rusa detine un control plenar asupra locaselor de cult din R. Moldova, iar manastirea Capriana este pomenita poate cel mai des in decretele Sinodului de la Moscova.
De exemplu, la sedinta Sfantului Sinod de la Moscova din 7 mai 2003, a fost ascultat raportul Mitropolitului Chisinaului si al intregii Moldove IPS Vladimir, dupa care sa luat hotararea: "De a elibera pe arhimandritul, Platon (Manole), din obligatiile de staret al manastirii Capriana si de a numi in aceasta functie pe iegumenul, Filaret (Kuzmin). Tot la Moscova sau luat deciziile cu privire la deschiderea manastirii de la "Horesti, judetul Chisinau", schimbarea manastirii de femei de la Veverita in una de barbati si transferarea maicutelor de acolo la Raciula, deschiderea unor manastiri la Bocancea, Cahul si Briceni, precum si deschiderea unei manastiri "in raionul Rabnita, Republica Transnistreana Moldoveneasca la 26.12.2003". In aceeasi instanta, in capitala Rusiei au fost instituite "Ordinul in cinstea voievodului Stefan cel Mare si Sfant de doua grade" si "Medalia in cinstea voievodului Stefan cel Mare si Sfant" (Decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ruse din 17 august 2002). La Mitropolia Moldovei am fost informati, insa ca autoritatile bisericesti moldovenesti nu fac rapoarte financiare catre Moscova si ca banii pentru reconstructia bisericilor si manastirilor din Moldova provin, in exclusivitate, din donatiile crestinilor din Moldova. Parintele Vadim nea spus ca banii pentru reconstructia manastirii Capriana pe care Vladimir Voronin o vrea sfintita de ziua Sf.Gheorghe, nu provin din bugetul statului, ci doar din donatii private, dar ca aceste mijloace sunt gestionate, totusi, de Guvern. "Toate donatiile pentru manastirea Capriana sunt varsate pe un cont deschis de Cancelaria de Stat si distributia acestor mijloace se face prin decizia unui consiliu de observatori, condus de directorul Cancelariei, Pantelei Taltu."
Amintim ca presedintele comunist a refuzat sa dea curs invitatiei autoritatilor romane la aniversarea celor 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant, in iulie 2004. Totodata, el a acceptat sa patroneze restaurarea ctitoriei lui Stefan cel Mare din Basarabia, transferata in subordinea Bisericii Ruse de autoritatile comuniste din perioada sovietica si a mers si la Putna, mai tarziu, la 11 noiembrie 2004, intro vizita privata.
"Soarta Bisericii Ortodoxe Ruse in Moldova depinde de rezultatele alegerii presedintelui", a declarat zilele trecute Episcopul de Tiraspol si Dubasari agentiei ruse "Interfax", preluata de radioteos.ru. Iustinian a declarat, la 30 martie, ca, probabil, Voronin va fi reales presedinte si ca liderul comunist de la Chisinau "nu este partas al faptului ca actualele parohii ale Mitropoliei Moldovei sa treaca sub jurisdictia Patriarhiei Romane, deoarece asta va insemna ca independenta Moldovei ramane fara baza". Episcopul de Tiraspol, unul dintre cei 4 eparhi ai Mitropoliei Moldovei, a mai adaugat in acest interviu ca participarea Romaniei, SUA si OSCE in luarea de decizii cu privire la situatia Moldovei va deteriora relatia cu Biserica Ortodoxa Rusa.
Amintim ca, potrivit unui raport recent al Patriarhului Rus, Alexei II, prezentat in octombrie 2004, Biserica rusa are in prezent 26590 de parohii, dintre care 1520 in Moldova, tot la noi biserica moscovita are 49 de manastiri, 955 de scoli duminicale, 18 editii periodice. Acestea si alte cifre si fapte arata o relatie de colaborare si simpatie reciproca dintre conducerea comunista de la Chisinau si conducerea Patriarhiei ruse. De exemplu, recent, la 21 ianuarie, in ziua in care Vladimir Voronin a fost vizitat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, inaltul Patriarh, Alexei II, ia conferit liderului comunist de la Chisinau "Ordinul Bisericii Ortodoxe Ruse Sfantul cneaz intocmai cu apostolii Vladimir de gradul I", in actul patriarhal fiind scris ca aceasta inalta distinctie este acordata "in semn de apreciere a sprijinului acordat locaselor sfinte si manastirilor Mitropoliei Chisinaului si a intregii Moldove".
Acest act de deosebita pretuire din partea Moscovei ortodoxe poate fi calificat ca un gest de raspuns la felicitarea presedintelui Voronin transmisa oficial, in anul trecut, Patriarhului Alexei II, cu ocazia implinirii a 75 de ani. Patriarhul, care sia sarbatorit jubileul in februarie, ia multumit presedintelui Moldovei la inceputul lunii iulie, printro telegrama sosita tocmai cand Voronin era aspru criticat de comunitatea basarabeana pentru neprezenta sa la Putna.
De fapt, au avut loc si cateva intalniri oficiale intre Alexei II si Vladimir Voronin, popularizate cu interes de massmedia din Rusia si de presa de stat din Moldova. "Intalnirea cu Patriarhul Alexei II la ajutat pe liderul comunist sa invinga la alegeri" au titrat in 2001 ziarele rusesti, citand aparitia lui Voronin la postul de televiziune NTV in cadrul emisiunii "Gheroi dnea", realizata cu prilejul vizitei sale la Moscova: "Insusi faptul acestei intalniri cu Putin vorbeste despre multe si in republica (Moldova, n.r.) a fost inteles normal. Cu atat mai mult ca am avut si o intalnire cu Patriarhul bisericii noastre ortodoxe, preasfintia sa Alexei II, si acestea sunt verigi ale unui lant, deoarece problemele, care sunt in republica in toti acesti ani, sunt urmarea unei ignorari grosolane a vectorului relatiilor noastre rusesti."
Agentia de stat "Moldpres" a mai relatat si despre alte intalniri ale lui Vladimir Voronin cu Alexei II, in cadrul carora ei "au facut schimb de opinii referitor la problemele Bisericii ortodoxe din Moldova si ale Mitropoliei Basarabiei". Iar in cadrul vizitei sale la Misiunea Crestina Rusa de la Ierusalim, in noiembrie 2004, a remarcat rolul important al acestei Misiuni Ruse, iar la intalnirea cu Patriarhul Ierusalimului si Palestinei, Irinei I, liderul comunist si proeuropean de la Chisinau "a povestit despre relatiile spirituale puternice ale poporului ortodox al Moldovei cu Biserica mama Patriarhia de la Moscova".
Amintim faptul ca "Biserica Mama" de la Moscova are in subordine Mitropolia Moldovei cu toate cele 4 episcopii: de Chisinau, de Edinet si Briceni, de Cahul si Lapusna si de Tiraspol si Dubasari. Episcopul de Tiraspol si Dubasari sia adus "aportul" sau in servirea regimului separatist Smirnov, primind deseori cu mult fast delegatii de politicieni rusi, veniti la Tiraspol pentru a fortifica separatismul pe Nistru. Potrivit unui articol din presa: "Recent o delegatie a Dumei de Stat in frunte cu adjunctul presedintelui Comitetului pentru tarile CSI, Gheorghii Tihonov (sositi la Tiraspol pentru a participa la festivitatile de 2 septembrie, ziua infiintarii rmn), luau pranzul la parintele Iustinian. La sfarsitul siestei, acesta sa plans de faptul ca nu mai poate citi presa din Moldova si ca nimeni nu vrea sa ii publice articolele. Totusi, episcopul Iustinian ramane unicul episcop al Moldovei care are un site al sau http://diocesetiras.org/ prin care este confirmata apartenenta bisericilor si manastirilor din Moldova fata de Biserica Rusa".
"Ar fi un mare gest de dreptate crestineasca sa se spuna o data, fie si prin proces judiciar, cine a construit cu adevarat fiecare bisericuta din Basarabia si cine este adevaratul ei succesor. Caci majoritatea locaselor de cult din Moldova au fost construite cu decenii si secole in urma de romanii basarabeni instariti, cu sprijinul Regelui Romaniei, si care au fost cotropite cu forta de comunistii sovietici, schimbandule prin neadevar stapanul, neadevar care este inscaunat si pana astazi", nea declarat parintele Ioan, paroh al Catedralei "Sfanta Teodora de la Sihla", consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei. El a adaugat ca nutreste o prea vaga speranta ca vectorul european ales de conducerea de la Chisinau ii va determina pe liderii comunisti sa inceapa un proces de distantare de Biserica de la Moscova, aflata in coalitie cu interesele politice ruse si transnistrene.
Alina Radu