Conducatorii Ministerelor de Forta indraciti de atatea onoruri departe de grijile subalternilor. In fruntea cortegiului funerar al lui Sergiu Coipan lipsea zambitorul general de armata Victor Gaiciuc
Petru Badicico, unul dintre asasinii politistului, Sergiu Coipan: "Neam antrenat o saptamana si jumatate in tirul care apartine clubului sportiv al Armatei. A fost foarte interesant..." "Pe 2 martie prima data acestia au venit la club. Veneau, beau ceai acolo... Este un fapt neplacut ca antrenorul de instructie ia primit si pe ei la tir.
De obicei, acolo vin si se antreneaza fosti si actuali militari, si rudele acestora...Dupa ce au sustras pistoalele, cei doi au iesit din incapere zambindui paznicului... Nu se grabeau..."(din discutia cu seful clubului sportiv al Ministerului Apararii, militar in retragere Constantin Chitoroaga, despre institutia tirului ai caror angajati manifesta, dupa tragicul incident, un comportament, cel putin, straniu).
Dupa moartea politistului, Sergiu Coipan, asasinii Petru Badicico si Maxim Tcaci declarau cu sange rece: "...in momentul in care politistul care alergase dupa noi, discuta cu un coleg deal sau la telefon, intrebandul numele prietenului meu, am tras patru focuri in el si am fugit... Pana la urma, vazand ca sunt inconjurat de politie, am hotarat sa ma predau, nu avea sens sa lupt cu politia...", marturisea, razand, criminalul Badicico, fapta cu care a nenorocit familia Coipan. Despre circumstantele in care a fost impuscat "un ofiter de politie", discuta, in prezent, grupul de ancheta penala al Procuraturii Generale, comisia de control creata la Ministerul Apararii in legatura cu furtul celor doua pistoale si Procuratura Militara, care a intentat un dosar penal pentru "neglijenta de serviciu"(art. 329 CP) a responsabililor tirului din care au fost furate pistoalele de lupta TT si PM. Reprezentantii institutiilor de drept mentionate au precizat, pentru Ziarul de Garda, circumstantele in care a fost omorat Sergiu Coipan, straduinduse sa creeze impresia "unui caz ordinar de omor". Responsabilii Procuraturii si ai Ministerului Apararii nu impun o anumita gravitate nici celuilalt cap al crimei, care este insa cel de frunte faptul ca pistoalele ucigasilor sunt din dotarea Ministerului Apararii, conducerea caruia, reiesind din investigatia realizata de noi, se face principalul vinovat de moartea constiinciosului politist Sergiu Coipan.
Periodic, din depozitele Ministerului Apararii dispar arme si munitii, spun surse de la Ministerul Apararii. In toamna anului trecut, au fost condamnati, un sef de depozit si un responsabil de inventariere a armamentului, in legatura cu furtul a 220 de grenade F1, 31 de aruncatoare de grenada si a altor lazi cu munitii din depozitul Brigazii de Infanterie Motorizata 2 de la Bulboaca. In cazul furtului celor doua pistoale, istoria se repeta, doar ca aceasta din urma hotie sa soldat cu victime. Un politist a fost omorat, altul ranit. Totodata, sursele de la Procuratura declara ca asasinii au recunoscut ca "daca cineva iar fi impiedicat sa iasa cu pistoalele furate, iar fi impuscat pe toti cei prezenti in sala tirului". "Pe 2 martie, acestia sau inscris la clubul sportiv "Tir", fiindule notate datele de identitate in registrul special. Este un lucru neplacut ca antrenorul, Svetlana Mocrieva, a dat drumul acestor indivizi sa se antreneze. De obicei, acolo vin si se antreneaza fosti si actuali militari si rudele acestora, reprezentantii catedrelor militare de la Universitate si Academie, conform contractelor, de 2 ori pe an. Se trage mai mult din arme sportive (tip "margolin" si altele), dar pentru a face mai multi bani, ofeream si pistoale "TT" si "PM". Cei doi achitau bonul de 3,50 lei pentru un patron PM si 4 lei, costul unui patron TT. Veneau, beau ceai acolo...In momentul cand cei doi au decis sa plece cu armele, au trimis antrenoarea la depozit, dupa patroane. Detasanduse, ea nu trebuia sa lase pistoalele la ei. In cealalta sala, alt antrenor isi deservea clientii. Cei doi au iesit din incapere, mergand incet si zambindui paznicului... De regula, usile tirului erau mai totdeauna incuiate. Conform regulamentului, intrun tir ca acesta, clientii trebuie sa fie insotiti pana la iesire de antrenor... Dar poate ca este mai bine ca antrenorul nu ia ajuns din urma, caci aveau sa fie mai multe victime...", spune seful clubului sportiv al armatei, dl Chitoroaga.
Despre statutul tirului sportiv al armatei, de unde sau furat cele doua pistoale, Constantin Chitoroaga, care in cadrul MA a ocupat ultima data functia de loctiitor al comandantului de regiment MIG29, nea declarat ca clubul sportiv al fortelor militare este o institutie ce contribuie la dobandirea surselor extrabugetare pentru MA. "Clubul sportiv inscrie 13 probe de sport, inclusiv biatlonul de iarna si de vara, tintirea din arme sportive si de lupta. Membrii si clientii clubului sunt militari prin contract si in rezerva. Cele doua erau persoane din drum...Regulamentul poate ca nu admite folosirea pistoalelor de lupta de catre persoanele civile intrun tir cu specific militar, dar nici nu interzice. Astfel, ce nui interzis, nui in afara legii... Pentru a se castiga mai multi bani, ofeream clientilor si pistoale de lupta. Cum altfel sa dobandim surse extrabugetare?! Cei doi nu sunt primii care impuscau din pistoale de lupta. Am avut destule pistoale de lupta, si pana la ei sa tras...", a spus Chitoroaga.
"Clubul pregateste biatlonisti, adica snaiperi de exceptie...", a accentuat dl Chitoroaga, delectanduse parca. Ucigasii politistului, cei doi, cu varste de 21 si 23 de ani, care, apropo, mai sunt si fosti condamnati pentru jaf, se distreaza mereu pe seama faptei lor. Comisarul municipiului Chisinau, Valentin Zubic, afirma intrun interviu ca acestia au furat pistoalele cu scopul formarii unei bande criminale de hoti. Seful sectiei exercitarea urmaririi penale in cadrul PG, Sergiu Garabagiu, declara ca, initial, actiunile acestora au fost conduse de o stare iluzorie, din domeniul fantasticului, la care nu doreau sa renunte. Potrivit lui, se cerceteaza o versiune mai diocheata privitor la intentia criminalilor, care deocamdata nu poate fi divulgata. Intrebat daca responsabilii tirului din care au fost furate armele vor fi anchetati penal, procurorul militar, Iacob Cupcic, a declarat ca: "Este devreme de spus, am inceput urmarirea penala pentru a verifica in ce circumstante au fost furate pistoalele si rolul factorilor de decizie a clubului sportiv in aceasta". Alte surse responsabile de acest dosar penal de la PG au tinut sa avertizeze ca legislatia nu prevede tragerea la raspundere penala pentru abuz de serviciu sau alte neglijente in cazul persoanelor care nu detin functii de raspundere. Procurorii au conchis, la insistentele noastre, ca vor analiza "partea militara" a acestei crime... "Conducerea MA ar putea sa devina complice doar in cazul in care atesta incalcari de legislatie, eliberarea unui numar prea mare de arme sau a unor arme contraindicate acelui tir", a mai spus procurorul Sergiu Garabagiu. In acelasi timp, seful clubului si al tirului, dl. Chitoroaga declara: "Clubul sportiv central al armatei activeaza in baza hotararii, din 2001 a Guvernului si conform ordinului ministrului Apararii de creare a clubului din acelasi an. In baza acestui ordin a fost elaborat si regulamentul care stabileste sarcinile si obiectivele de lucru ale tirului. Referitor la folosirea pistoalelor de lupta in tir, regulamentul nu spune nimic...
Leam primit de la fostul ministru Gaiciuc, in 2003, cand am participat la Campionatul CSI intre fortele militare. Dupa ce am revenit de la Campionat, lam rugat pe dl. Gaiciuc sa mi le lase. Greseala este ca nu a fost modificat ordinul ministrului in legatura cu adaosul acestor arme, trebuia elaborata si o anexa la regulament, privind utilizarea armelor de lupta. Pentru asta voi raspunde la colegiul ministerului." "Momentan, am predat armamentul tirului la dispozitia sefului marelui stat major, Ion Coropceanu, pentru un control de serviciu", a spus seful tirului. Chitoroaga a mai mentionat ca ultima data, specialistii ministerului au efectuat control de serviciu in institutia tirului acum o luna. Ministerul de Interne sau Procuratura nu controleaza tirul.
Reiesind din aceste circumstante, consultantul principal in Comisia pentru securitate nationala, aparare si ordine publica a Parlamentului, Grigore Butescu, califica regimul de activitate a tirului "inadmisibil si dubios". Potrivit acestuia, Legea cu privire la arme interzice folosirea armelor de lupta intrun tir in care au acces si persoane civile, iar regulamentul acestuia rezulta din legea cu privire la arme. Conform legii, doar ofiterii se folosesc de arme de lupta, in tiruri cu regim inchis, cum sunt si poligoanele MA. In tirurile comune, legea permite doar utilizarea armelor pneumatice.
Grigore Butescu conchide, facand trimitere la Legea cu privire la arme, ca desi tirul este o institutie de stat, al carei fondator este MA, avea dreptul sa activeze in regimul respectiv in baza de licenta, care se elibereaza cu autorizatie prealabila de la MAI. "Reiesind din conditiile in care activa, presupun ca tirul a fost deschis nelegitim", a declarat expertul. "Deoarece tirul era o institutie profitabila, trebuiau sa fie controlate conditiile de activitate, de pastrare si de paza ale ei, dupa care in baza avizului pozitiv al MAI, isi putea primi licenta (n.r. precizam ca comisiile MA au controlat acum o luna tirul). Totodata, potrivit Legii cu privire la arme, persoanele cu antecedente penale nu au dreptul sa impuste si urmeaza sa fie tinute sub observatie de organul MAI.
Surse competente afirma ca pentru tragicul incident din saptamana trecuta, in contextul caruia au mai fost raniti grav un politist si un tanar (ultimul fusese confundat de politistul care a tras cu unul dintre asasini), trebuie sa raspunda factorii de decizie de la Ministerul Apararii, cel de Interne si Procuratura. Ultima, este cea care, prin definitie, supravegheaza respectarea legislatiei in stat si care este obligata sa se autosesizeze in cazul in care au de furca cu niste ministere corupte si incompetente.
...Vineri, 1 aprilie, in fruntea cortegiului funerar al politistului Sergiu Coipan (despre care colegii spun ca o data cu venirea in functia de sef al sectiei jafuri a Inspectoratului General de Politie, "nu mai avem furturi de masini") se aflau inalti demnitari de stat, viceministri si ministri, generali si... proaspeti generali de politie. La inmormantare nu era prezent si zambitorul exministru al Apararii, Victor Gaiciuc, deoarece dansul a fost trimis de presedintele Voronin la Bruxelles, pe langa cartierul NATO. Nu am reusit sa aflu daca si el a fost prezent, si de aceasta data, la sindrofia decoratilor?!
Aliona AVRAM