In noiembrie 2005, Ziarul de Garda a publicat cateva articole de investigatii cu privire la cateva firme cu conexiuni internationale dubioase care au devenit actionari ai Bancii "Victoriabank". A fost prezentata o schema a intercalarii unor firme, din care reiese ca actionari din umbra ai acestei banci sunt firmele "Renan" si "Aerocom", care figureaza in diferite rapoarte internationale cu privire la transportatori iliciti de arme si droguri, care au facut operatiuni impreuna cu cunoscutul dealer international de arme Victor But.
Din noiembrie 2005 pana in prezent, practic in fiecare zi in presa mondiala apare cel putin un articol cu privire la afacerile ilegale ale lui But si la firmele acestuia, concentrate in Rusia, Ucraina si Moldova.
Lam intrebat pe presedintele "Victoriabank", Victor Turcanu, daca reputatia acestei banci este afectata de reputatia mondiala a noilor parteneri. "Potrivit regulamentelor, trebuia sa fim informati despre provenienta banilor cu care au fost cumparate actiunile bancii. Din actele care neau fost puse la dispozitie nu am avut claritate despre transparenta acestor mijloace financiare, de aceea am solicitat in scris suportul Bancii Nationale si al Bursei de Valori Imobiliare inca anul trecut. Pana acum nu avem nici un raspuns", a declarat marti pentru Ziarul de Garda Victor Turcanu.
Victor Turcanu nea spus ca nu poate, totusi, acuza institutiile de stat de un dezinteres cu privire la situatia din "Victoriabank", aceasta institutie financiara fiind vizitata cu regularitate de catre echipele CCCEC.
Alexandru Tanase, avocatul lui Victor Turcanu, nea spus ca ofiterul de urmarire penala la informat ca pana la 1 decembrie 2005 urma sa fie transmis in judecata acest caz, dar acest lucru nu sa intamplat nici pana la 1 februarie si din aceasta cauza materialele dosarului nu sunt inca cunoscute, la fel ca si temeiurile acuzatiei.
Notam ca acuzatiile sunt foarte deductibile din comunicatul de presa al CCCEC, emis la 17 octombrie, din care citam: "La 12 octombrie 2005, realizandusi intentiile sale criminale indreptate inspre acordarea ajutorului lui Victor Turcan de a lua mita, cu scopul mascarii implicarii lui Victor Turcan in luarea personala a mitei, Dorel Turcan a primit de la victima banii in suma de 15 000 dolari SUA, pentru a transmite acesti bani in calitate de mita lui Victor Turcan, evident pentru eliberarea de catre BC "Victoriabank" SA a creditului in suma de 550 000 dolari SUA pentru firma solicitanta. Fiind retinut, el a recunoscut doar ca banii in cauza sunt careva datorii mai vechi. Acest raspuns este dat de obicei de catre persoanele corupte."
Referinduse la acelasi caz, Valeriu Gorbulea, viceprocuror General al R. Moldova a declarat la 3 noiembrie 2005 in plenul Parlamentului : "Procurorii suspecteaza, iar, in faza inaintarii invinuirii, invinuiesc persoanele in comiterea infractiunii. Aceasta are loc in baza unui proces in contradictoriu, unanim recunoscut in lume. Procurorul, este parte in acest proces in contradictoriu, ceea ce si are loc actualmente in cazul lui Victor Turcan."
In numarul viitor revenim cu detalii de interes international asupra acestui proces in contradictoriu.
A.R.