Nr. 70 (2 februarie 2006)

 Investigatii

Vin ai nostri? Pleaca ai nostri?
Noi ramanem iar ca prostii?
Agenda serviciilor secrete Continuare 

Avioanele — americanilor, secretele — rusilor?
O parte din presa de la Chisinau a avansat ideea ca Valeriu Pasat ar mai fi cercetat penal, intr–un alt dosar, pentru tradare de Patrie Continuare 

Zilnic, din inchisori, deputatii primesc cateva kilograme de scrisori
Nu stim cum ajunge Ziarul de Garda in penitenciarele din R. Moldova... Continuare 

Coruptie la etajul 5 al Academiei
Aproape saptamanal, Academia de Stiinte a R. Moldova organizeaza diverse evenimente     Continuare 

Firme din lista neagra — Actionari ai "Victoriabank"
Rapoartele ONU ignorate la Chisinau Continuare 

Coruptie la etajul 5 al Academiei

Aproape saptamanal, Academia de Stiinte a R. Moldova organizeaza diverse evenimente. Bunaoara, la 28 ianuarie, sediul central a gazduit Conferinta Internationala: Probleme actuale ale Stiintelor Socio–Umane in conditiile Integrarii Europene, cu participarea delegatilor din Ucraina, Romania, Montenegru…

Un alt eveniment, diferit de acesta, fusese gazduit de aceeasi institutie cu doar cateva zile mai devreme. De aceasta data, cei implicati au fost ofiteri anticoruptie, persoane ramase prin inselaciune fara bani si escroci. In cadrul unei operatiuni speciale au fost retinuti Mihai Iabanji si Andrei Caraman care, inchiriind biroul 526 al Academiei de Stiinte, "perfectau", in schimbul unor impresionante sume de bani, pasapoarte false persoanelor care doreau sa plece peste hotare.

La 30 ianuarie, in fata usii sigilate, am intalnit un domn care ma intreba daca nu cumva stiu unde sunt cei din 526. Prevenindu–ma ca nu–si doreste probleme, sub acoperirea anonimatului, a acceptat sa–mi vorbeasca. Am aflat deci, ca Mihai Iabanji si cele cateva persoane implicate in aceasta afacere ofereau pasapoarte false in schimbul sumei de 3500 de euro. 1500 de euro erau achitati pentru perfectarea pasapoartelor romanesti de tip vechi. Actele furnizate de ei nu aveau nici o stampila, fapt ce nu le permitea posesorilor acestora sa plece din Aeroportul Chisinau, deoarece riscau sa fie retinuti. Din aceasta cauza, plecau in Ucraina, iar de acolo, prin intermediul unei retele bine puse la punct, isi urmau drumul spre Europa. Pentru acest serviciu oamenii mai scoteau din buzunar inca 2000 de euro. Am inteles ca in strainatate pana si culoarea albastra a pasapoartelor este un impediment pentru cetatenii R. Moldova.

De pe urma inselaciunilor lui Iabanji au suferit vreo 10 oameni

"Cunosc oameni care au acte in regula si tot sunt hartuiti. Cum aud ca esti moldovean, strainii isi schimba atitudinea, devenind indiferenti si uneori chiar brutali. Exista doua modalitati prin intermediul carora cetatenii R. Moldova pot pleca peste hotare: vizele false, pentru care se platesc 2500–3000 de euro, sau pasapoartele false. Stiu cu siguranta ca, de pe urma inselaciunilor lui Iabanji au suferit vreo 10 oameni. Banuiesc ca au fost retinuti, deoarece taraganau oferirea pasapoartelor unor persoane care, mai mult de o luna, au platit toti banii, iar Iabanji amana de azi pe maine incheierea tranzactiei. Cineva s–o fi suparat si pana aici a fost…"

Am incercat sa aflu care este parerea conducerii Academiei de Stiinte vizavi de acest caz de coruptie, descoperit in incinta unei institutii stiintifice care ar trebui sa gazduiasca savanti si nu escroci.

Ion Vartanu, Seful Directiei Generale personal si secretariat al Academiei:

"Noi nu avem nici o atributie vizavi de cele intamplate. Si noi am aflat din presa ca a fost politia si a avut loc o perchezitie. Nu avem nimic cu cei care inchiriaza birouri aici, doar ca, atunci cand trece luna de zile, acestia sunt obligati sa plateasca pentru chirie. La incheierea contractului, acestia sunt obligati sa prezinte actele prin care este autentificata inregistrarea lor la Camera Inregistrarii de Stat. Daca Academia dispune de spatii libere, de ce sa nu le foloseasca? In prezent avem vreo 400 de chiriasi, nu doar in blocul central al Academiei, ci si in alte blocuri. Nu scrie in fruntea fiecaruia ce fel de servicii presteaza, iar noi nu avem dreptul sa–i intrebam de ce natura este afacerea pe care o au. In sediul blocului central se inchiriaza doar birourile de la etajele 4 si 5. Imi amintesc ca acum un an spatiul din fata Academiei arata ca o gara auto. Erau foarte multe firme turistice. Numai aici era dat in chirie jumatate de bloc. Dar iarasi, nu stim ce faceau acestea, ce transportau. E un semn de intrebare: oare toate se ocupau cu turismul? Pe timpuri, doua agentii turistice prestau servicii unui oras intreg si era de ajuns, in prezent sunt atat de multe. Apar ca ciupercile dupa ploaie."

Cateva persoane, din birourile alaturate, imi raspundeau uimite, afirmand ca nu au auzit de nici caz de coruptie pe la ei. Totusi, am reusit sa discut cu o doamna care cunoaste mai multe despre Mihai Iabanji si afacerea sa. "Era cam brutal vecinul nostru. Raspundea urat. In momentul in care a fost retinut, nu eram in oficiu. Mai tarziu, cand am vrut sa revin in birou, seful pazei Academiei mi–a spus ca nu am voie sa urc la etajul 5. Oficiul lor era intotdeauna inchis, iar numarul biroului era camuflat. Nu puteam intelege cine lucreaza acolo, deoarece de fiecare data intrau si ieseau diferite persoane, multe suspecte. Nu erau prea comunicabili si nici nu prea doreau sa–si cunoasca vecinii. Cred ca au infaptuit incalcari grave de legislatie, altfel nu ar fi fost retinuti de anticoruptie. Deseori pe aici vin persoane de la anticoruptie care se intereseaza de cei care inchiriaza birourile, chiar si la noi a intrat cineva si ne–a intrebat ce stim despre vecini. Imi amintesc ca, acum un an, la etajul 3 al Academiei de Stiinte a avut loc o situatie similara. La fel era un birou suspect, veneau foarte multe persoane. Ulterior am inteles ca era o firma turistica care activa ilegal. Nu ar fi bine ca oamenii sa fie inselati in modul acesta in timpurile grele in care traim. In fine, ma bucur de fiecare data cand escrocii sunt retinuti de politie. Nu este corect ca un om sa fie mintit in halul acesta."

De la ex–vicedirectorul executiv al Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica, Andrei Bujoreanu, am aflat ca firmele care doresc sa inchirieze o incapere in sediul Academiei pot face acest lucru in schimbul taxei de 70,27 lei pentru m. p., suma stabilita prin Legea bugetului, chiriasii fiind obligati sa achite in fiecare luna la contabilitate toate serviciile.

Oleg Turcuman, ofiter al Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate a MAI, ne–a declarat ca au fost retinute doua persoane: Mihai Iabanji si Andrei Caraman, din Basarabeasca. Acestia sunt suspectati de sustrageri in proportii deosebit de mari si fals de pasapoarte romanesti. Nu este exclus faptul ca pot fi implicati si in trafic cu fiinte umane. In prezent, potrivit lui Turcuman, au fost descoperite sase victime ale inselaciunilor lui Iabanji si Caraman. Ancheta este in desfasurare.

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com