Nr. 70 (2 februarie 2006)

«Votul este o arma mai puternica decat bomba atomica»

Interviu cu Excelenta Sa Daniel Mancini, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Italiei in Romania si R. Moldova (cu sediul la Bucuresti)

— Excelenta, ce aspecte speciale vor caracteriza si vor completa noua Dvs. misiune diplomatica, cea de Ambasador al Italiei in R. Moldova cu sediul la Bucuresti?

— Prezentarea scrisorilor de acreditare a presedintelui R. Moldova, intalnirile cu factori de decizie de la Chisinau, inclusiv cu prim–ministrul, cu presedintele Parlamentului, cu ministrul Economiei, m–au determinat sa inteleg si mai mult cat de apropiate sunt Italia si R. Moldova si cat de importanta este, in acest context, situatia geografica a R. Moldova si aspiratiile europene ale cetatenilor sai. Care vor fi aspectele specifice ale noii mele activitati? Sunt Ambasador al Italiei in R. Moldova, avand resedinta la Bucuresti, dar am intentia sa vin la Chisinau cat de frecvent posibil. Aceleasi scopuri, dar si un program clar in acest sens, le vor avea si alti colaboratori ai Ambasadei Italiei la Bucuresti. Vizitele noastre la Chisinau vor deveni mai frecvente, incepand cu aceasta misiune. Ne–am propus chiar ca, in fiecare luna, un functionar al Ambasadei Italiei la Bucuresti sa se afle timp de cateva zile in R. Moldova pentru a studia pe teren si a contribui la solutionarea diverselor probleme ce tin de relatiile bilaterale moldo–italiene.

— O tema frecvent abordata in presa de la noi, dar si de catre cetatenii R. Moldova, aflati la munca in tara Dvs., este cea privind oportunitatea deschiderii unei Ambasade a Italiei la Chisinau. Cand s–ar putea produce acest eveniment?

— Dat fiind faptul ca, in cadrul intalnirilor de la Chisinau, chiar presedintele Voronin a vorbit despre importanta deschiderii unei misiuni diplomatice a Italiei la Chisinau, vreau sa cred ca lucrurile vor avansa cat de curand posibil. Or, stabilitatea si evolutia oricarui tip de relatii, fie ele politice, economice, diplomatice sau culturale, au nevoie de prezenta aici a unei Ambasade a Italiei. Vreau sa va spun ca si autoritatile italiene sunt convinse de importanta activitatii nu doar a Ambasadei R. Moldova la Roma, ci si de functionarea unei misiuni diplomatice italiene la Chisinau. La moment, este dificil de indicat exact perioada in care va fi inaugurata la Chisinau o astfel de misiune, dar sper mult ca acest lucru sa se intample cat de curand posibil. Pana in prezent pot afirma cu siguranta doar despre intentia ferma a autoritatilor italiene de a deschide cat mai curand posibil, atunci cand circumstantele vor fi favorabile, o Ambasada la Chisinau. Deocamdata, insa, vom asigura prezenta in R. Moldova a reprezentantilor Ambasadei Italiei la Bucuresti printr–o activitate din ce in ce mai intensa si mai ampla. As mai vrea sa subliniez ca am elaborat un mecanism eficient de consultanta intre Ambasada Italiei la Bucuresti si Ambasada R. Moldova in Romania, una dintre cele mai importante din lume misiuni diplomatice pentru cetatenii de aici. Am creat un mecanism eficient de consultanta. In fiecare luna, eu si colaboratorii Ambasadei noastre ne vedem cu Ambasadorul R. Moldova pentru a crea un climat de stricta colaborare.

— De obicei, italienii vin in R. Moldova mai mult dintr–o curiozitate, pe cand cetatenii de aici pleaca in Italia in cautarea unei vieti mai bune, dar si a unor venituri ce le–ar permite un trai decent familiilor lor, aflate acasa... Cum ar putea fi fortificata colaborarea moldo–italiana, astfel incat sa existe mai multe interese si garantii reciproce?

— Este o intrebare speciala, as vrea, insa, sa fac o precizare importanta. Cetatenii italieni nu vin in Moldova doar din curiozitate. Detinem suficiente date si exemple care confirma ca italienii vin in Moldova pentru a munci si pentru a crea relatii economice si comerciale cat mai avantajoase si cat mai profitabile dintre tarile noastre. Sunt inregistrate mai multe investitii importante, facute de cetateni italieni si cred ca, intr–un viitor cat mai apropiat, R. Moldova va deveni una foarte importanta pentru relatiile economice si comerciale ale Italiei in aceasta regiune. Aceasta previziune este sprijinita si de conditiile geografice ale R. Moldova, ma refer la vecinatatea Dunarii, a zonei Balcanilor, dar si a Europei Centrale. Daca e sa ne referim la cetatenii moldoveni aflati in Italia, intr–adevar, sunt foarte multi si in majoritatea cazurilor sunt bine integrati. Legislatia italiana in vigoare (si aceasta se refera nu doar la cetatenii R. Moldova, ci la toti cetatenii straini care muncesc sau invata in tara noastra) este aplicata in mod echitabil in raport cu toti cetatenii straini, acestia beneficiind de un tratament legitim in Italia. Evident ca ar fi posibil sa realizam mult mai multe pentru cetatenii straini care au preferat sa se stabileasca pentru un timp in Italia. Personal, cred ca in urma colaborarii guvernelor noastre, al Italiei si al R. Moldova, printr–un efort al opiniei publice din ambele tari, am putea fortifica relatiile, facandu–le mai intense si mai eficiente chiar si la nivel social.

— Ce probleme provoaca cetatenii R. Moldova aflati ilegal la munca in Italia?

— Comunitatea moldovenilor in Italia este, in mai toate cazurile, o comunitate bine integrata. De obicei, cetatenii de aici lucreaza bine, traindu–si cu satisfactie propria lor viata acolo. Si autoritatile italiene, si cetatenii italieni care conlucreaza cu cetatenii moldoveni sunt satisfacuti de calitatea acestor relatii. Sigur ca sunt inregistrate si cazuri dramatice, provenite in special din cauza aflarii ilegale a unor cetateni in Italia, dar acestea nu se refera in mod special la cetatenii R. Moldova. Subliniez ca cetatenii moldoveni nu au un comportament mai rau decat alti cetateni straini, stabiliti in Italia. Republica Italia este un stat care ii trateaza pe toti strainii la acelasi nivel de legalitate, fara a face uz de discriminare sau alte diverse abuzuri. In Italia se vine la munca in baza unor permise speciale. Si pentru a–ti continua studiile, la fel ai nevoie de un permis oficial. In acest caz, toti cetatenii straini sunt obligati sa se conformeze legislatiei in vigoare si sa se comporte in conformitate cu legea. Si in acest context nu putem sa–i tratam pe cetatenii moldoveni altfel decat pe cei veniti din Romania, Ucraina, Bulgaria sau din alte tari si acest fapt trebuie sa fie clar, pentru a evita orice fel de neintelegeri sau confuzii. Dat fiind faptul ca autoritatile italiene ii trateaza pe toti cetatenii straini in mod egal, strainii care vin in Italia pentru a munci sau pentru a–si continua studiile cunosc ca pot conta pe o atitudine calda si deschisa din partea administratiei italiene, dar, in acelasi timp, ei trebuie sa respecte legislatia tarii noastre care este aceeasi pentru toti.

— Avem un trecut istoric comun, dar, in lipsa unor relatii economice reciproce, aceasta "rudenie" e prea putin eficienta. In ce domenii pot investi italienii in R. Moldova si ce garantii au ca aceste investitii, facute la noi, ar fi protejate si eficiente?

— In urma discutiilor pe care le–am avut aici, principalii conducatori ai statului mi–au confirmat convingerile mele si cele ale autoritatilor italiene ca R. Moldova este decisa sa se integreze cat mai curand in comunitatea euro–atlantica, cautandu–si, in cazul unor probleme, repere in Uniunea Europeana. Totodata, am descoperit ca autoritatile R. Moldova sunt constiente ca acest drum va fi inca lung si plin de dificultati. Reformele sunt una dintre conditiile imperioase. In aceste circumstante, convingerea mea personala este ca directia aleasa de R. Moldova este una corecta, iar calea integrarii in marea familie europeana este una ireversibila. Si daca aceasta impresie a mea este una adevarata, este clar ca trebuie intreprinse toate actiunile necesare pentru elaborarea, in R. Moldova, a unei legislatii adecvate, care ar garanta si ar proteja investitiile straine. Ambianta legislativa, administrativa, independenta justitiei sunt oportune in asigurarea unor garantii intreprinzatorilor straini care intentioneaza sa investeasca in R. Moldova.

— Ce–i determina, totusi, pe italieni sa investeasca in R. Moldova?

— Cred ca italienii au fost printre primii care au inteles marile posibilitati si potentialul vast pentru investitii in R. Moldova. Sigur ca, in cazul nostru, un rol decisiv l–a avut si conditia geografica, Italia si R. Moldova fiind doua state vecine, si afinitatile istorice. Investitorii, intr–o mare masura, sunt ajutati si de comunitatea cetatenilor R. Moldova din Italia si de sutele de investitori italieni care au investit deja aici. In acest proces este important si faptul ca, atat la nivelul opiniei publice, cat si la nivel oficial, este clara intentia R. Moldova de a adera la comunitatea europeana. Intentiile ar trebui completate, intr–un viitor proxim, cu un comportament adecvat celuia din comunitatea europeana. Cetatenii R. Moldova au, in acest sens exemplele Romaniei si Bulgariei, care urmeaza sa acceada in UE in viitorul cel mai apropiat. In aceste conditii este importanta si continuitatea proceselor de reforme interne, care, de obicei, sunt de durata, dat fiind faptul ca, in special in tarile ex–sovietice, acestea sunt afectate de diverse dificultati. Si in acest sens, tarile din aceasta regiune demonstreaza rezultate eficiente in cazul unor actiuni perseverente. Elaborarea, dar si respectarea unei legislatii interne, adecvate investitiilor straine, este o conditie deosebit de importanta si pentru cetatenii italieni care vor sa investeasca in R. Moldova. In prezent, sunt destul de multi italienii cu diverse activitati in R. Moldova. In cazul edificarii unor garantii, inclusiv legislative, sunt sigur ca numarul acestora va creste.

— Nu mai e un secret pentru nimeni ca cetatenii straini care incearca sa–si initieze vreo afacere in R. Moldova sunt stupefiati de nivelul degradant al coruptiei. Ce poate face R. Moldova pentru a combate acest fenomen? Cum se lupta Italia impotriva coruptiei?

— Nu trebuie sa credeti ca, la capitolul coruptiei, R. Moldova se afla intr–o situatie diferita de alte tari. Istoria din ultimele decenii, in special acolo unde statele s–au confruntat cu procesul de tranzitie de la o economie socialista, planificata centralizat, la o economie de piata libera, a demonstrat ca trecerea a fost infaptuita cu mari dificultati, iar de foarte multe ori chiar cu mari sacrificii facute de membrii societatii. De fiecare data, insa, perseverenta a condus la rezultate functionale. Toate tarile din aceasta zona, cele care provin dintr–un regim caracterizat printr–o economie planificata centralizat, au putut respira liber, si–au putut edifica o viata mai prospera doar dupa ce au devenit membri ai acestui mare club al economiei de piata. Comunitatea europeana permite functionarea unor societati dinamice, in care investitiile sunt asigurate de diverse garantii, in care clasa politica si cetatenii sunt cooperanti. In aceste conditii noi, clasele politice din statele–membre le raspund cetatenilor cu deosebita responsabilitate la solicitarile lor. La randul lor, cetatenii au incredere in Parlament si Guvern, in institutiile oficiale, adica in toti cei pe care i–au investit cu increderea lor. Daca aceste persoane, insa, nu raspund asteptarilor cetatenilor, ele sunt revocate. Votul este o arma miraculoasa, una mult mai importanta si mai puternica decat bomba atomica. Cetatenii europeni au deprins deja ca nu exista o arma mai importanta decat votul. Chiar daca, uneori, votul pare un mecanism neinsemnat, in realitate, votarea este procedura care poate face o distinctie importanta intre persoane, constituind, in consecinta, o clasa politica eficienta, formata din reprezentanti care nu ar insela asteptarile cetatenilor. Evident, nu am misiunea si nu imi propun sa comentez situatia interna a R. Moldova, as vrea doar sa ajut persoanele din aceasta tara sa–si decida drumul si modalitatea de a ajunge acolo unde noi, cei din tarile europene, am ajuns deja.

— Ce ati putea intreprinde in acest sens?

— Ceea ce putem face e sa va acordam sprijin, sa va oferim ajutor si suport politic... Experienta noastra v–ar putea ajuta sa accedeti cat mai curand in UE, in perspectiva inscrierii, la momentul potrivit, in calitate de membru al acestei mari familii europene. De altfel, in urma acestei vizite la Chisinau sunt incurajat, deoarece am constatat ca, in aceasta tara, la fel ca si in celelalte tari din regiune, opinia publica este deosebit de atenta la tot ce se intampla, monitorizand activitatea si intentiile de aderare a R. Moldova la UE. Exista suficiente cazuri semnalate de presa, se vorbeste mult despre actiunile intreprinse de autoritati si de societatea civila in contextul Planului R. Moldova–UE. Este foarte important acest proces. Opinia publica ar trebui sa–si desfasoare actiunea de control si de tutela a relatiilor politice. Am suficienta incredere ca societatea din R. Moldova va reusi.

— Marea dorinta a cetatenilor R. Moldova de a ajunge in UE, in conditiile in care posibilitatea de obtinere a unor vize si contracte de munca este limitata, a provocat un fenomen periculos, exprimat prin activitatea ilegala a mai multor agentii turistice sau a unor persoane private care efectueaza tranzactii cu vize contra unor sume enorme de bani... Bunaoara, o viza pentru Italia sau Franta a ajuns sa coste 3000 de euro... Ce veti intreprinde pentru a combate acest fenomen?

— In calitatea mea de Ambasador al Italiei, acreditat in Romania si R. Moldova, as vrea sa clarific intr–un mod cat mai categoric si transparent ca sectia consulara a Ambasadei Italiei la Bucuresti nu concepe si nu va concepe nici un fel de vize, acordate la solicitarea unor agentii turistice care intentioneaza sa favorizeze patrunderea cetatenilor moldoveni in Italia, sub pretextul unor calatorii turistice. Fiecare cetatean al R. Moldova care intentioneaza sa plece in Italia, trebuie sa se prezinte personal la sectia consulara, prezentand toate actele necesare. Angajatii nostri vor decide daca solicitantii detin invitatii autentice, fie la munca sau la studii, si daca intentiile acestora sunt intr–adevar cele declarate. Vor primi vize pentru Italia doar persoanele care solicita sa plece, respectand legislatia in vigoare. Noi nu facem si nu vom face nici un fel de aranjamente sau intelegeri cu nici un fel de agentie turistica. Cat priveste patrunderea ilegala sau traficul de fiinte umane pe teritoriul tarii noastre, noi calificam aceste cazuri drept activitati ilegale. Noi refuzam categoric orice contact, cu orice entitate, efectuat indirect, in urma ocolirii legislatiei in vigoare. Tot ce se intampla in afara unor contacte directe, este ilegal, si sper ca aceste situatii vor fi combatute de catre autoritatile R. Moldova, pe de o parte, si de autoritatile italiene, pe de alta parte.

— Cum este viata Dvs. personala? Care sunt cele mai importante activitati din cariera Dvs.?

— Intr–adevar, este bine sa nu uitam si de raportul uman dintre persoane, pentru ca toti noi, pe de o parte voi, jurnalistii, pe de alta parte noi, persoanele cu statut diplomatic, oamenii politici sau profesorii universitari, toti lucratorii din orice sfera de activitate, sunt in primul rand fiinte umane, si fiecare dintre noi ascunde o personalitate proprie, si are o istorie aparte a vietii sale. De 28 de ani fac parte din serviciul diplomatic italian. Pana in prezent am desfasurat diverse activitati profesional–diplomatice in mai multe tari ale lumii. Am muncit in Spania, in Irak, cu multi ani in urma, inca la inceputul razboiului dintre Iran si Irak, in Franta, Pakistan, SUA, Belgia, facand parte din cadrul delegatiei italiene care se ocupa de relatia cu NATO. Am avut mai multe activitati in Italia, fiind specializat in colaborarea cu tarile Europei Centrale.

Cea mai recenta activitate a mea, desfasurata la Roma, a fost cea de vicedirector general pentru tarile europene in cadrul MAE. Sunt casatorit. De cateva luni locuiesc impreuna cu sotia la Bucuresti. Suntem fericiti si sper sa revin in Moldova cat de curand, impreuna cu Anna Rita.

— Va multumim pentru acest interviu.

Pentru conformitate, Aneta GROSU

Doar vorbe bune despre cetatenii Moldovei

Stefanio Mercuri, presedintele Asociatiei Intreprinzatorilor italieni in R. Moldova:

Asociatia noastra a fost inregistrata acum 4 ani, dar in ultimul timp si–a intensificat in mod special activitatea. Cred ca mai exista destule rezerve privind fortificarea relatiilor moldo–italiene. Sunt sigur ca deschiderea oficiala a unei reprezentante diplomatice la Chisinau ar face ca lucrurile sa avanseze. E timpul sa se ia o decizie in acest sens, deoarece odata cu intrarea Romaniei in UE exista riscul ca toti strainii care incearca sa investeasca in R. Moldova sa se transfere in Ucraina, in cazul in care la Kiev, dupa cum se vorbeste, ar fi deschisa o astfel de misiune. As fi trist daca cetatenii R. Moldova, pe care ii respect foarte mult, s–ar pomeni in afara acestui circuit european.

In prezent, in R. Moldova activeaza 150 de intreprinderi italiene, si tara Dvs. ocupa locul doi, dupa Rusia, la capitolul investitiilor din Italia.

Incercam si noi, oamenii de afaceri care au investit in Moldova, sa determinam oficialitatile italiene sa ia in serios situatia, deschizand o misiune diplomatica la Chisinau. Sper ca o astfel de decizie sa fie adoptata cat de curand, desi exista mai multe discutii in contradictoriu.

Cat despre interesele italienilor in Moldova, cei mai multi vin sa investeasca, descoperind o piata noua de desfacere in aceasta zona a Europei de Est. Functioneaza preturi favorabile, care determina investitii mai modeste decat cele care ar urma sa fie facute acasa, intr–o activitate similara. O alta categorie de italieni vine incoace in turism, dar, in opinia mea, aceasta ramura e prea putin dezvoltata aici. Oficialii moldoveni ar trebui sa investeasca mai intens in turism pentru a atrage strainii. Este destul loc pentru deschiderea vreunui centru de reabilitare sau a unui sanatoriu modern care ar atrage turistii italieni sa aleaga linistea, confortul si atmosfera binevoitoare din Moldova. Exista teren pentru aceasta, deoarece, pe parcursul activitatii lor in Italia, cetatenii R. Moldova au demonstrat ca sunt lucratori buni, onesti, harnici. De vreo 5 ani, de cand sunt in Moldova, ma intereseaza tot ce se spune despre moldoveni. Nu am auzit vorbe urate.

Italienii sunt mai calzi

Galina Caraus, directorul Liceului roman–italian "Dante Alighieri" din Chisinau:

Relatiile moldo–italiene ar trebui fortificate de ambele parti. Cetatenii R. Moldova, plecand in Italia, gasesc acolo caldura si receptivitatea italiana, foarte apropiata si felului nostru de a fi. Italienii, cei care au bani, gasesc aici o piata de desfacere eficienta. O relatie cat mai apropiata si cat mai corecta ar permite, probabil reducerea numarului de plecari clandestine a cetatenilor nostri in Italia. Oportunitatea deschiderii unei Ambasade italiene la Chisinau este tot mai pronuntata, in special in legatura cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Speram ca pana atunci vom avea o Ambasada a Italiei la Chisinau, in caz contrar, drumurile cetatenilor nostri pana la Bucuresti, in scopul perfectarii unei vize pentru aceasta tara, vor deveni tot mai dificile si tot mai greu de suportat. Acolo, unde, apar prea multe dificultati, apare loc pentru coruptie, fenomen pe care, cel putin la nivel oficial, ne propunem sa–l combatem.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com