Nr. 70 (2 februarie 2006)

 Investigatii

Vin ai nostri? Pleaca ai nostri?
Noi ramanem iar ca prostii?
Agenda serviciilor secrete Continuare 

Avioanele — americanilor, secretele — rusilor?
O parte din presa de la Chisinau a avansat ideea ca Valeriu Pasat ar mai fi cercetat penal, intr–un alt dosar, pentru tradare de Patrie Continuare 

Zilnic, din inchisori, deputatii primesc cateva kilograme de scrisori
Nu stim cum ajunge Ziarul de Garda in penitenciarele din R. Moldova... Continuare 

Coruptie la etajul 5 al Academiei
Aproape saptamanal, Academia de Stiinte a R. Moldova organizeaza diverse evenimente     Continuare 

Firme din lista neagra — Actionari ai "Victoriabank"
Rapoartele ONU ignorate la Chisinau Continuare 

Zilnic, din inchisori,
deputatii primesc cateva kilograme de scrisori

Nu stim cum ajunge Ziarul de Garda in penitenciarele din R. Moldova. S–ar putea ca, in cadrul rarelor intrevederi, rudele sau avocatii sa le ofere inculpatilor si condamnatilor ziarul nostru. Este cert ca Ziarul de Garda este citit si acolo, dovada fiind numeroasele scrisori care sosesc din penitenciare pe adresa redactiei. Sunt mai putine decat cele care ajung in Parlament, cate 2–3 kilograme pe zi, dar destul de multe pentru o publicatie independenta. De obicei scrisorile detinutilor nu contin date despre infractiunile pe care le–au comis la libertate si pentru care au fost condamnati. Ei prefera sa povesteasca despre alte probleme, in special despre felul in care, in detentie, le sunt incalcate drepturile.

Unul dintre cei mai cunoscuti, datorita felului in care incearca sa–si protejeze drepturile de condamnat, este Tudor Ciorap. Ultima scrisoare, primita de la acesta la Ziarul de Garda, este trimisa din penitenciarul nr. 13 din municipiul Chisinau.

Ciorap afirma ca, fiind internat la spitalul penitenciarului de la Pruncul, a fost supus unor experimente medicale. Detinutul se refera la un sir de actiuni care au avut loc in anul 2000, explicand ca, la 1 iulie 2005, odata cu intrarea in vigoare a Codului de executare, conform legislatiei, a avut dreptul sa ia cunostinta de materialele din dosarul sau personal, precum si de corespondenta medicala.

"La 23 octombrie 2000, am fost arestat de catre colaboratorii DCCOC al MAI, fiind acuzat in temeiul art. 125 al. 2 al Codului Penal al R. Moldova. Dupa arestare, pe timp de noapte, am fost dus la CPS Hancesti, unde, timp de trei zile am fost torturat cu cruzime, fiind supus celor mai groaznice cosmaruri. In acele zile, in repetate randuri, fusese chemata Salvarea, intervenind pentru a ma salva de moarte." Ciorap povesteste ca, ulterior, a fost transportat la Penitenciarul nr. 13, unde, pentru a fi primit cu leziuni corporale foarte grave, s–a invocat faptul ca ar fi inghitit corpuri metalice. Potrivit unor acte din dosarul personal al detinutului, cativa politisti chiar facusera declaratii ca acesta ar fi inghitit 6 cuie, pe cand se afla la CPS Hancesti. In dosar, aceste presupuneri sunt sustinute doar de declaratiile politistilor, nefiind argumentate de rezultatele unor investigatii medicale, cum ar fi roentgenul sau ultrasonografia. Potrivit dosarului personal, peste cateva zile, la 9 noiembrie 2000, Ciorap este internat la spitalul penitenciarului de la Pruncul, in sectia de reanimare, iar la 21 decembrie, adica peste vreo 42 de zile, in lipsa acordului sau sau al rudelor sale, este operat. Ciorap sustine ca interventia chirurgicala a fost efectuata in scopul exterminarii sale fizice, pe cand informatia medicilor explica faptul ca detinutului i–a fost efectuata "o revizie a organelor interne" in scopul "eliminarii corpurilor straine". Ulterior, in cadrul unor explicatii oficiale apare si o alta cifra, potrivit careia Ciorap ar fi inghitit nu 6, ci 15 corpuri straine.

"In realitate nu am inghitit absolut nimic", afirma Ciorap, explicand ca singurul motiv al interventiei chirurgicale din 21 decembrie 2000 a fost "exterminarea" sa fizica.

Desi, in aceasta problema, s–a adresat cu o cerere la Procuratura Militara, solicitand tragerea la raspundere a medicilor care l–au operat fara acordul sau si al rudelor sale, inlaturandu–i ombilicul, el afirma ca are mari indoieli ca cererea sa va fi examinata obiectiv, deoarece a descoperit mai multe acte falsificate sau chiar sustrase din dosarul sau.

Ciorap cere demararea unei urmariri penale a medicilor care l–au operat si a colaboratorilor sistemului penitenciar, implicati "in acest experiment medical" si in "tentativa de omor". De asemenea, Ciorap cere o intrevedere de urgenta cu un anchetator caruia i–ar dezvalui mai multe argumente la acest subiect.

O treime din cererile adresate la CEDO dezvaluie tratamentul inuman si degradant

Sotia lui Tudor Ciorap, Nina Popovici–Ciorap, afirma ca are certitudinea ca si acest caz va deveni subiectul unei noi cereri adresate de sotul sau la CEDO. "Pana in prezent am adresat 16 cereri la CEDO. In noiembrie 2005 am fost informati ca capete de acuzare au fost admise", afirma Nina Popovici–Ciorap.

Avocatul Vitalie Iordachi, de la Organizatia "Juristi pentru Drepturile Omului", a confirmat ca, pe marginea sesizarilor lui Ciorap, CEDO i–a expediat o decizie de admisibilitate, acestea fiind retinute pentru examinare in fond. Subiectele sesizate de Ciorap vizeaza conditiile de detentie, supunerea la alimentare fortata, dreptul la

un proces echitabil in procedura de revizuire a unui dosar penal, dreptul de a fi prezent in instanta de judecata in dosare civile, cenzura corespondentei si dreptul de a se intalni cu familia in conditii private.

Iordachi confirma ca, in decembrie, aceste obiectii au fost prezentate Guvernului de la Chisinau si ca Executivul a solicitat instanta de la Strasbourg sa prelungeasca termenul in care urmeaza sa ofere un raspuns, pe motiv ca "este un volum foarte mare de lucru" in cazul cererilor lui Ciorap.

Avocatul sustine ca celelalte cereri depuse de Ciorap la CEDO nu au fost abordate pe motiv ca, deocamdata, nu au fost examinate in toate instantele nationale.

Potrivit statisticelor, o treime din numarul total al cererilor adresate la CEDO de catre cetatenii R. Moldova vizeaza tratamentul inuman si degradant la care sunt supusi detinutii in penitenciare, in izolatoare de detentie preventiva sau la politie.

Lilia Boliuh, responsabila pentru relatiile cu mass–media din cadrul Departamentului Institutii Penitenciare (DIP) al Ministerului Justitiei sustine ca si la DIP sosesc sute de scrisori de la detinuti, Tudor Ciorap fiind unul dintre cei mai insistenti, in acest sens.

Seful Penitenciarului nr. 16 de la Pruncul, locotenent–colonel de justitie, Vasile Vremea, a confirmat ca, pe parcursul detentiei sale, Ciorap a fost operat de mai multe ori. "Inghite tot ce–i cade sub mana. Nu stiu cine il invata, dar scrie peste tot", afirma Vremea.

In cadrul Directiei medicale a DIP, Victor Ciuburciu ne–a spus ca in aceasta institutie sunt chiar "specialisti calificati pe Ciorap". Unul dintre acestia, potrivit lui Ciuburciu, e si chirurgul Ilona Burduja care ne–a spus ca Ciorap a fost operat de 11 ori pe motiv ca a inghitit corpuri straine. "Un om cu psihica normala nu poate spune ca i–au taiat ombilicul", explica chirurgul Burduja, precizand ca aceasta tema ar trebui considerata "inchisa", deoarece au fost prezentate numeroase concluzii ale expertilor care au fost acceptate in instantele de judecata.

"Incearca sa fuga de raspundere penala", spun medicii explicand ca Ciorap este condamnat la 15 ani privatiune de libertate. Ei mai spun ca, pe parcursul anului 2005, Ciorap s–a aflat 90 la suta din timp in institutiile medicale, beneficiind astfel de un tratament mai bun decat alti detinuti.

Tot in 2005, potrivit specialistilor DIP, Ciorap a adresat 500 de scrisori in diferite instante. Intrebati din ce cauza, totusi, l–au operat fara acordul sau, urcandu–l incatusat pe masa de operatii. "A dat acordul verbal", spun medicii, preferand sa "inchida" aceasta tema.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com