Gheorghe Vartosu, un cetatean britanic, provenit din R. Moldova a fost condamnat de o instanta franceza la opt ani de privatiune de libertate si isi ispaseste in prezent pedeapsa intro inchisoare din Franta pentru mai multe crime, inclusiv trafic de fiinte umane. Totodata instanta de drept a solicitat arestul bunurilor imobiliare pe care le detinea Vartosu in localitatile britanice. Norbury si Croydon in valoare de 380.000 lire sterline, inclusiv un automobil BMW X5 Sport Automatic.
Gheorghe Vartosu a fost condamnat de judecatoria din Nice, Franta, prin care a fost stabilit un termen de detentie de 8 ani si achitarea unei sume pentru despagubiri in valoare de 500 000 de euro. In timp ce apartamentul pe care acesta il cumparase in Franta ia fost confiscat, Gheorghe Vartosu a pus intro situatie complicata familia. Casa din Marea Britanie in care locuieste sotia lui, Victoria Vartosu, a fost de asemenea sechestrata, alaturi de alte bunuri pe care le detinea.
Peste 40 de imigranti din R. Moldova si din Romania au fost deportati zilele trecute din Irlanda, se spune intrun articol publicat in "Northside People". Ziarul face referinta la Departamentul de Justitie al Irlandei, care a declarat ca martia trecuta un avion charter a transportat acasa 44 de cetateni ai Romaniei si ai R. Moldova.
Autorii articolului mai presupun ca pana la sfarsitul saptamanii trecute alte grupuri de imigranti au fost deportati, in timp ce autoritatile irlandeze ar fi refuzat sa comenteze aceste cazuri. Ziarul prezinta drama a cativa dintre cetatenii deportati care nu au comis alte incalcari decat ca au muncit ilegal pe teritoriul Irlandei.
"Virgil a fost deportat in seara de marti, iar sotia lui Ana Maria a fost deportata in ziua urmatoare", se spune in acest articol care reda cazul a doi tineri romani, care sau cunoscut si sau casatorit aflanduse la munca ilegala in Irlanda.
"Masina lui Virgil a fost oprita si i sa spus ca trebuie sa plece", relateaza colegii lui, specificand ca in cazul unor cupluri, sotiile au permisiunea sa isi urmeze sotii pe calea deportarii. "Daca in familie sunt doi, ei aresteaza barbatul si apoi ii ofera posibilitate sotiei sa il urmeze", se spune in ziar comentanduse ca astfel aceasta familie a fost aruncata inapoi in satul sarac de unde proveneau si unde nu aveau un loc stabil de munca.
Noaptea imigrantii someri din Roma dorm pe banci sau pe bucati de carton in gradinile publice, in subterane sau in case parasite, iar cei mai norocosi pe bancheta din spate a unor limuzine uitate neincuiate. Dar ce fac ei ziua? Unele grupuri de caritate din Roma le ofera pranzuri, altele adapost. Organizatiile de caritate ofera aceste servicii pentru "emigrantii economici" asa sunt numiti in rapoartele oficiale in ultimul timp oamenii care siau parasit casa, familia si tara in cautarea unui loc de munca. Potrivit unui comunicat al Centrului pentru refugiati "Joel Nafuma", zilnic intre 100 si 200 de imigranti le trec pragul, majoritatea dintre acestia fiind din Moldova, Romania si Ucraina. Comunicatul prezinta mai multe beneficii care pot fi oferite imigrantilor someri si ofera adresa electronica si programul de lucru al Centrului:
St Paul's withintheWalls, Via Napoli 56, tel. 064883339,
www.stpaulsrome.it
"Joel Nafuma" Refugee Centre este deschis de la 08.30 la 16.30 de luni pana vineri.
Potrivit presei romanesti, zilele trecute Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei, a declarat ca Romania va introduce un regim special de vize pentru R. Moldova, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, care va fi destul de flexibil incepand cu luna decembrie a acestui an. El a explicat ca acest regim flexibil de vize este si o conditie a institutiilor UE, adaugand ca acest regim preferential pentru cetatenii R. Moldova va constitui o premiera in spatiul european.
"Vom deveni vecinii din Uniunea Europeana pentru Moldova", a declarat Ungureanu, referinduse la o politica a responsabilitatilor speciale fata de vecinii de peste Prut.