Nr. 44 (16 iunie 2005)

 Investigatii

Presupusul rapitor al lui Dimitrov a fost retinut
Organele de drept din Federatia Rusa l–au retinut recent, potrivit unor surse operative din cadrul MAI, pe Alexandru Sinegur, liderul unei grupari criminale, banuita de comiterea mai multor asasinate pe teritoriul Moldovei si al Ucrainei. Continuare 

Politistii incearca sa se imbogateasca pe seama tinerilor reveniti din strainatate
Politistii fac legea in satele din R. Moldova. Continuare 

Un american a castigat 5 lei pentru un cantec lansat in Moldova
John a venit la Chisinau si a lansat o piesa care a ajuns printre hit–uri pe posturile de radio din Moldova. Continuare 

Molojen profaneaza festivalul patronat de Voronin
Apelurile facute de cetatenii Moldovei la numarul 999XX — secret de stat Continuare 

Molojen profaneaza festivalul patronat de Voronin

Votul cetatenilor pentru Eurovision nu a fost folosit. Molojen nu vrea sa spuna cati oameni au votat si cati bani s–au adunat, ca sa nu "aduca prejudicii imaginii R. Moldova". Membrii juriului, oameni onorabili si cu imagine, au fost manipulati pe tot parcursul concursului, dar nu au recunoscut niciodata public ca 999XX a fost o minciuna si ca votul lor a fost, de asemenea, trucat.

"Din cauza unor probleme tehnice in Moldova, juriul a fost cel care a stabilit rezultatele. Numarul de voturi a fost prea mic, de aceea am solicitat juriul sa prezinte propriile rezultate. Astfel juriul din Moldova a acordat 12 puncte Letoniei si doar 7 puncte Romaniei", a declarat Svante Stockselius, presedintele concursului Eurovision.

Din contextul acestei declaratii oficiale a presedintelui Eurovision–ului, reiese foarte clar ca la 21 mai nu au fost luate in consideratie rezultatele votului telefonic al cetatenilor R. Moldova, ci doar decizia celor 8 membri ai juriului.

Desi mass–media a solicitat in nenumarate randuri membrilor juriului din Moldova sa prezinte si sa explice rezultatele votarii, acest lucru asa si nu a fost facut public. Totodata, deputatul PPCD, Angela Arama, a remis o interpelare la adresa ministrului Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen, prin care a solicitat date cu privire la votul cetatenilor. Acesta din urma a declarat ca nu poate face publice optiunile cetatenilor, deoarece acestea "pot prejudicia imaginea R. Moldova". El nu a explicat de ce oamenii, care au votat si au platit cate 8 lei pentru acest vot, nu au dreptul sa cunoasca ce s–a intamplat cu votul lor si, mai ales — cu banii platiti, obligatoriu, de catre fiecare votant. In acest fel, festivalul patronat de insusi Vladimir Voronin, se afunda in tina intransparentei.

Albania a recunoscut imediat, Moldova tace pana azi

Oficialii moldoveni au reusit sa buimaceasca si autoritatile internationale ale Uniunii Europene de Emitere (EBU). Imediat a doua zi, dupa finalizarea concursului s–a spus public ca trei tari nu s–au descurcat cu procesul de televoting — Albania, Andorra si Monaco. Moldova nu a figurat in aceasta lista, deoarece toate datele cu privire la votare au fost secretizate.

Spre deosebire de Moldova si ministrul Molojen, Letonia, tara pentru care Moldova ar fi acordat punctajul maxim, "si–a prejudiciat" de tot imaginea, facand publice rezultatele votarii chiar in urmatoarele zile dupa concurs. Astfel, in finala au votat 65 190 de letoni, date facute publice chiar de Compania letona de televiziune LTV.

Desi din votul Moldovei s–a facut mare secret, din declaratia presedintelui Eurovision–ului rezulta clar ca votul de 8 lei, al cetatenilor R. Moldova, nu a folosit la nimic, deoarece nu a fost luat in consideratie, juriul fiind acela care a dat puncte, potrivit propriilor decizii sau unor interese impuse.

Deputatul Angela Arama s–a adresat in continuare Procurorului general, solicitand investigarea modului in care s–a efectuat televoting–ul, a modului in care au fost prezentate datele votarii catre organizatori, precum si date cu privire la compania care a organizat votul telefonic in Moldova sau date cu privire la gestionarea banilor luati de la cetateni in rezultatul votarii. Pana atunci, membrii juriului: Vlad Gorgos, Ion Chiorpec, Anatol Caciuc, Teo Radulescu, Traianus, Andrei Sava, Vlad Mircos inca nu au distribuit un comunicat de presa prin care ar elimina sutele de comentarii duplicitare cu privire la votul si manipularea lor in cadrul concursului "Eurovision".

Votul cetatenilor Moldovei — gunoiul Eurovision–ului

"Nu se pot face speculatii pe seama rezultatelor televoting–ului, pentru ca acestea au fost trimise de compania EBU prin fax, conform procedurilor prestabilite. Majoritatea, care a votat, nu poate fi controlata, de aceea acuzatiile aduse juriului de rezerva sunt nefondate", a declarat Vasile Duca, conducatorul concursului de la Chisinau pentru presa cu cateva saptamani in urma.

Amintim ca la editia din acest an au participat 39 de tari si show–ul a fost vizionat de peste 150 mil. de oameni. Foarte multi au remarcat prestatia Moldovei, acordand pentru prima data atentie acestei tari.

Ascunderea rezultatelor votarii nu numai ca a prejudiciat imaginea R. Moldova. Organizatorii Eurovision–ului au organizat si concursuri pentru participantii la televoting. Operatorul de telefonie german "Digame.de" a anuntat o tragere la sorti printre votanti, doi dintre acestia urmand sa castige cate un bilet VIP la ceremonia semicentenara a Eurovision–ului, care va avea loc la 26 octombrie la Copenhaga, Danemarca, invingatorii urmand sa primeasca bilete la avion, locuri la hotel si la manifestarile festive. Cetatenii Moldovei nu pot fi printre acestia.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com