Nr. 44 (16 iunie 2005)

EXOD

Moldova a gresit calea, spun expertii...

Marti, la Chisinau a avut loc o conferinta internationala "Republica Moldova: Politici de dezvoltare". Aproape 200 de functionari publici si experti straini au stat la Hotelul "Codru" timp de o zi si au incercat sa clarifice de ce e saraca R. Moldova, de ce lumea fuge din tara si de ce nu se dezvolta economia nationala. Premierul, prim–ministrul, consilierii lui Voronin, ministri si viceministri au fost invitati sa ia cunostinta cu un raport de 200 de pagini despre crearea locurilor de munca si reducerea saraciei, efectuat de un grup de experti straini. Acestia au declarat ca Moldova in ultimul deceniu a mers pe o cale gresita. "Itinerarul tranzitiei a fost cel putin neadecvat, iar tranzitia a fost un esec din toate perspectivele", se spune in acest raport vizat si de reprezentantii Guvernului. In aceasta comunicare se mai arata ca in ultimii ani, numarul posturilor vacante devine tot mai mic, barbatii s–au transformat in "elemente economice pasive", femeile au ajuns tot mai prost platite, iar intreprinderile nu au curaj sa creeze noi locuri de munca, din cauza problemelor legislative. Din acest motiv cetatenii R. Moldova au gasit unicele locuri, atractive, de munca in strainatate, iar Moldova traieste din afluxul valutar transferat de acestia sau din imprumuturi straine, care impovareaza statul cu datorii si care atrage dupa sine un regulament valutar de speriat pentru orice investitor strain. Businessul local e total descurajat, locurile de munca nu mai au sens, iata de ce am intrebat cativa experti straini ce ar face ei, daca ar fi moldoveni si ar vrea sa creeze posturi noi, in aceste conditii...

Daca ati fi un om de afaceri in Moldova, ce ati face ca sa creati noi locuri de munca?

E greu sa intreprinzi ceva in Moldova

John Weeks, consultant economic, Marea Britanie:

"Imi vine greu sa imi imaginez ca as avea o afacere in Moldova, prin care as propune locuri de munca. Aici sunt foarte populare intreprinderile mici si acestea, probabil, necesita o perioada de protectie, pana la momentul in care vor creste. In Marea Britanie, de exemplu, intreprinderile, care au venituri anuale mai mici de suma care ar fi echivalenta cu 3 mil. de lei moldovenesti, sunt scutite de impozite, anume pentru ca acestea sa fie incurajate sa se dezvolte, sa creasca si sa ofere noi oportunitati de munca."

Statul nu are grija de investitori

Max Spoor, consilier economic, Olanda:

"As prefera sa investesc in industrie. Dar stiu ca imi va fi greu. Mai intai de toate, statul trebuie sa isi faca treaba, sa faca un volum serios de investitii sociale, sa faca drumuri si alte obiecte ale infrastructurii atragatoare si accesibile, in asa fel ca sa usureze eventualul efort al investitorilor. Or, in aceste conditii, nici investitorii locali si cu atat mai mult cei straini nu au conditii eficiente, pentru a porni o afacere si a investi, in vederea crearii unor noi locuri de munca."

Cursul valutar descurajeaza exporturile

Terry Mc Kinley , consilier economic, SUA:

"Daca as dori sa pornesc o afacere in Moldova, as dori, probabil, sa ma ocup de exporturi. Dar nu ma simt prea avantajat, deoarece cursul valutar in Moldova este supraevaluat si nu imi va fi usor sa fac tranzactii valutare la exportul de marfuri. As incerca sa apelez la ajutorul colegial al asociatiilor de businessmeni, ca sa ne aparam impreuna interesele in fata statului, caci altfel nu voi putea dezvolta o afacere si nu voi putea sa creez locuri noi de munca."


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com