Nr. 44 (16 iunie 2005)

 Investigatii

Presupusul rapitor al lui Dimitrov a fost retinut
Organele de drept din Federatia Rusa l–au retinut recent, potrivit unor surse operative din cadrul MAI, pe Alexandru Sinegur, liderul unei grupari criminale, banuita de comiterea mai multor asasinate pe teritoriul Moldovei si al Ucrainei. Continuare 

Politistii incearca sa se imbogateasca pe seama tinerilor reveniti din strainatate
Politistii fac legea in satele din R. Moldova. Continuare 

Un american a castigat 5 lei pentru un cantec lansat in Moldova
John a venit la Chisinau si a lansat o piesa care a ajuns printre hit–uri pe posturile de radio din Moldova. Continuare 

Molojen profaneaza festivalul patronat de Voronin
Apelurile facute de cetatenii Moldovei la numarul 999XX — secret de stat Continuare 

Presupusul rapitor al lui Dimitrov a fost retinut

Organele de drept din Federatia Rusa l–au retinut recent, potrivit unor surse operative din cadrul MAI, pe Alexandru Sinegur, liderul unei grupari criminale, banuita de comiterea mai multor asasinate pe teritoriul Moldovei si al Ucrainei. Sinegur, fiind dat in urmarire internationala, a fost retinut in vara anului 2001, de catre organele de drept din Federatia Rusa si extradat R. Moldova, iar, in septembrie, acelasi an, este eliberat de magistratii moldoveni. Judecatorul s–a ales cu o mustrare, iar inculpatul, aflat la libertate, ar mai fi comis alte doua asasinate si rapirea unei persoane. El este banuit ca ar fi pus la cale omorarea omului de afaceri Piotr Sari si de complicitate la rapirea oficialului de la Departamentul Tehnologii Informationale (DTI), Piotr Dimitrov.

Si–a sapat groapa

In anul 2001, Alexandru Sinegur a fost arestat preventiv, fiind banuit ca, impreuna cu alti complici, a rapit un om de afaceri din Odesa, care a fost tinut inchis intr–un subsol din Chisinau timp de sase luni, perioada in care gruparea criminala a estorcat de la familia acestuia 1,5 mil. de dolari. Pana la urma omul de afaceri a fost ucis cu bestialitate, nu inainte de a fi pus sa–si sape propria groapa intr–o plantatie de vie de langa Chisinau.

Eliberat din sala de judecata

In septembrie, acelasi an, in pofida faptului ca era cercetat penal de Sectia ancheta a cazurilor penale exceptionale a Procuraturii Generale pentru apartenenta la o grupare criminala, Sinegur este eliberat din arestul preventiv de judecatorul Constantin Uratu de la Judecatoria sectorului Centru al capitalei, pe motiv ca "circumstantele nu si–au mentinut puterea probanta" si ca "in privinta lui nu s–au efectuat actiuni de ancheta pe parcursul ultimelor patru luni". Judecata a ignorat faptul ca, in timpul aflarii acestuia in arest, unii dintre complicii sai s–au autodenuntat, indicand locul comiterii unui omor.

Procuratura Generala a calificat atunci drept neintemeiate argumentele magistratului, care l–a eliberat pe Sinegur, si a cerut Consiliului Superior al Magistraturii destituirea lui din functie pentru faptul ca a "incalcat intentionat legislatia, eliberandu–l din arestul preventiv pe Sinegur, banuit de comiterea mai multor omoruri la comanda". Acesta a fost primul caz in care PG a solicitat CSM destituirea din functie a unui judecator.

Judecatorul s–a ales cu mustrare

Decizia ilegala a judecatorului a fost casata ulterior de Tribunalul Chisinau, ultimul a prelungit termenul de tinere in arest a lui Alexandru Sinegur. Acesta insa era deja la libertate. Materialele prezentate de PG dovedeau ca inculpatul, eliberat din arest, va influenta martorii si alti complici de–ai sai, ceea ce s–a si intamplat ulterior. Potrivit procurorilor, la putin timp dupa eliberarea sa a disparut unul dintre martorii principali in acel dosar. Mai mult, aflat in libertate, Sinegur ar mai fi omorat doi oameni, iar pe unul l–ar fi rapit si pana in prezent nu se stie nimic despre soarta lui. Actualmente Sinegur este principalul suspect in punerea la cale a asasinarii omului de afaceri Piotr Sari, a unei autoritati criminale din sudul republicii Ivan Ceban, supranumit "Gans", si, de asemenea, el este banuit de organizarea rapirii directorului adjunct al Departamentului Tehnologii Informationale, Piotr Dimitrov.

Cat priveste judecatorul Constantin Uratu, care l–a eliberat atunci, s–a ales, dupa cum ne–a spus chiar el, cu o mustrare si in prezent continua sa exercite aceeasi functie.

Si–au inscenat rapirea

Intre timp, pentru a–si sterge urmele, Sinegur, impreuna cu un complice de–al sau, a recurs la un siretlic, inscenandu–si propria rapire, pentru a orienta organele de drept pe piste false, dar si pentru a scapa de urmarirea penala. Pentru ca povestea cu rapirea sa fie credibila, infractorii au atras in plasa jurnalisti de la cateva televiziuni si publicatii, care au prins usor nada la o informatie falsa, precum ca doi cetateni ai Moldovei ar fi fost rapiti de catre persoane cu cagule si dusi intr–o directie necunoscuta. Rudele si prietenii celor doi declarau cu lacrimi in ochi jurnalistilor ca acestia au fost rapiti chiar din fata lor intr–o zi de week–end, cand se aflau cu totii la Centrul de distractii si agrement "Lukoil", din sectorul Rascani.

Abia acum, peste cativa ani, surse din cadrul MAI spun ca cei doi si–au inscenat rapirea. Sursele citate afirma ca atunci in aceasta poveste s–ar fi implicat si reprezentanti ai Politiei, care i–au ajutat pe cei doi sa scape de urmarirea penala si sa plece, cu pasapoarte false, din R. Moldova. Cu toate acestea, nimeni nu a incercat sa faca lumina in acest caz si sa spuna opiniei publice adevarul.

Asasinul lui Sari?

Din surse sigure am aflat ca in cadrul urmaririi penale, in cazul asasinarii omului de afaceri Piotr Sari ucis, in iulie 2003, cu cateva focuri de arma chiar in preajma locuintei sale din Chisinau, persoanele retinute au recunoscut ca cel care a comandat omorul ar fi Alexandru Sinegur. Un detaliu si mai socant pe care l–am aflat de la sursele MAI, e ca la cateva zile de la asasinarea lui Sari, un membru al unei grupari criminale din sudul republicii, Ivan Ceban, supranumit "Gans" a fost invitat la Ministerul de Interne. Potrivit surselor citate, el a dezvaluit politistilor ca ar sti cine a pus la cale omorul lui Piotr Sari. La cateva zile, Ceban a fost asasinat. Si in acest caz, potrivit Politiei, ar fi implicat Sinegur.

De asemenea, tot el ar fi organizat, la indicatia unor persoane sus–puse, rapirea, in august 2002, a oficialului de la DTI. Daca e sa ne intoarcem in urma si sa dezlegam nitel ghemul incalcit care a urmat dupa rapirea lui Dimitrov, am putea face putina lumina. La momentul in care anchetatorii erau aproape de a da de urmele unor persoane implicate in acea rapire, procurorii municipiului Chisinau si al sectorului Botanica, Petru Bobu si Ion Vazdoaga, au fost inlaturati de la anchetarea cazului, iar ulterior demisi din organele procuraturii. Atunci, in lipsa unor explicatii referitor la cele doua destituiri pe care trebuia sa le ofere opiniei publice conducerea PG, s–a acreditat ideea ca angajati ai MAI si persoane influente de la guvernare ar fi interesati in musamalizarea cazului. Poate nu am crede acestor supozitii, daca Parlamentul, la scurt timp, nu opera in regim de urgenta completari la Codul de procedura penala, atribuind Politiei competente de urmarire penala in cazul crimelor grave si, prin urmare, procurorul general decide sa–l transmita anchetarii in cadrul MAI, de rand cu alte cateva dosare grele.

Au fost si de acei care ne–au spus ca tot ce face Sinegur, face pentru bani, si ca toate problemele si le rezolva cu ajutorul banilor. Admitem ca in cazul asasinarii lui Ivan Ceban si Sari au fost puse in joc interese contra unor sume mari, insa in cazul lui Dimitrov, care nu era decat un sefulet la DTI, ceva nu se leaga. Atata doar ca acesta din urma detinuse, mai multi ani la rand, cheita de la pusculita Partidului Comunistilor. Sa fi devenit acesta victima a unor reglari de conturi in sanul Partidului?

Reporterii CIN amenintati

Reporterii CIN care au incercat sa gaseasca, dupa eliberarea lui Sinegur, legatura dintre cele trei omoruri, despre care se spune ca au fost puse la cale de el, au fost atentionati, in cateva randuri, de catre reprezentanti ai organelor de drept ca ar putea sa aiba probleme grave, daca vor insista sa "dezgoleasca" aceste cazuri. Acestia au lasat sa se inteleaga ca itele acestui "ghem" duc catre cele mai inalte varfuri si ca ancheta se impotmoleste ori de cate ori se apropie de momentul demascarii persoanelor, care–i protejeaza pe infractori. Nu intentionam sa facem public faptul ca reporterii CIN au fost avertizati, fiind siguri ca nu ne paste vreun pericol, in conditiile in care seful statului si ministrul de Interne Papuc nu scapa nici o ocazie sa declare ca, chipurile, toate gruparile criminale din Moldova au fost anihilate. Ceva insa ne–a pus serios pe ganduri. La cateva ore, dupa ce am vorbit cu judecatorul Uratu, am primit un telefon, la sediul CIN, de la o persoana, despre care cunoastem ca este suspectata de legaturi cu cel putin unul dintre cazurile investigate de noi. Speram ca acest telefon a fost doar o coincidenta.

Kremlinul — "krisa" lui Karamalak?

Dup cum am mai aflat, Sinegur mai este ravnit si de organele de drept din Ucraina si Romania.

Intrebarea este: daca Federatia Rusa il va extrada si de data aceasta pe Sinegur, dupa ce l–a predat deja o data organelor de drept din Moldova, care l–au eliberat cu atata usurinta, lasandu–l sa–si continue, in voie, activitatea criminala. Reprezentantii organelor de drept pun la indoiala faptul ca Sinegur va fi extradat R. Moldova. Si, chiar daca Sinegur va fi extradat, vor reusi oare organele de drept sa duca la bun sfarsit ancheta si sa scoata la iveala adevarul?

O alta autoritate a lumii interlope, tutelata de Federatia Rusa, Grigore Karamalak, a declarat, cu cateva luni in urma, la Televiziunea publica rusa "Pervii Kanal", controlata, dupa cum se stie, de Kremlin, ca a finantat, in 2001, campania electorala a Partidului Comunistilor, care s–a instalat cu tot dinadinsul la conducerea tarii. Seful statului, in replica, l–a invinuit pe Karamalak ca este un criminal care a ingropat in asfalt oameni de vii. Este interesant ca Federatia Rusa il protejeaza pe Karamalak, in pofida faptului ca PG a Moldovei a solicitat in repetate randuri extradarea lui, prezentand probe ale crimelor de care se face vinovat. Sa intelegem ca el detine probe mai tari impotriva guvernarii comuniste, de vreme ce este "gazduit" de Moscova? Nu excludem ca si Sinegur poate fi un "tuz" bun in mana rusilor. Iar surse din organele de drept spun ca oficialul de la Pasapoarte le–ar fi reprosat, cu putin timp inaintea disparitiei sale, unor persoane sus–puse din actuala guvernare, "ca mainile le–ar fi fost patate de sange", reprosandu–le ca "au acces la putere pe bani murdari".

Centrul de Investigatii Jurnalistice


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com