Nr. 35 (7 aprilie 2005)

 Divers

Pacate marturisite si nemarturisite
Interviu cu parintele, Valeriu Potoroaca, de la Biserica Sf. Pantelimon din Chisinau Continuare 

Aura intre doua fete si un barbat adevarat
Luni, 4 aprilie, vedeta noastra care, la 23 martie, dupa lungi asteptari, a nascut doua fetite gemene, le–a organizat prima plimbare la aer liber    Continuare 

Reintalnirea cu Creanga
De cand m–am despartit de Ion Creanga au trecut 40 de ani. Am devenit medic. Intotdeauna am trait bine cu Creanga. Continuare 

Papa Ioan Paul al II–lea a fost un campion al luptei pentru unitatea credintei
Sanctitatea Sa a redeschis bisericile romano–catolice din R. Moldova, dupa zeci de ani de prigoana la care au fost supusi credinciosii romano–catolici, ca si cei ortodocsi, in anii regimului sovietic. Continuare 

Papa Ioan Paul al II–lea a fost un campion al luptei pentru unitatea credintei

Sanctitatea Sa a redeschis bisericile romano–catolice din R. Moldova, dupa zeci de ani de prigoana la care au fost supusi credinciosii romano–catolici, ca si cei ortodocsi, in anii regimului sovietic.

Vineri, 8 aprilie, in ziua in care Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II–lea, va fi inhumat in Bazilica Sf. Petru din Roma, Biserica Romano–Catolica din Chisinau va organiza o liturghie solemna. In aceste zile, Episcopia Romano–Catolica din R. Moldova este in doliu. Incepand de luni, 4 aprilie, in biserica a fost deschisa o carte pentru mesaje de condoleante. In fiecare zi, credinciosii din Chisinau vin sa se roage pentru cel care le–a fost "parinte" timp de peste 25 de ani.

Un parinte...

L–am rugat pe monseniorul, Benone Farcas, vicarul general al Episcopiei Romano–Catolice din Chisinau, sa evoce personalitatea Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II–lea. In opinia lui, "Sfantul Parinte nu este numai intaistatatorul Bisericii Catolice, nu este numai supremul pontif. El este un parinte pentru noi. Pierderea Sfantului Parinte inseamna pierderea unui tata si noi ne referim la persoana lui, anume in acesti termeni".

Dupa cum ne–a declarat monseniorul, Benone Farcas, cuvantul "pierdere" e "cumva prea mult spus, pentru ca Sfantul Parinte Ioan Paul al II–lea va continua sa ne sprijine din cer, asa cum a facut–o si pe pamant. Din punct de vedere strict bisericesc, pentru noi, acest Duhovnic a fost un aparator si un luptator extrem de tenace pentru pastrarea valorilor si a tezaurului credintei noastre, a valorilor Evangheliei si a celor umane".

Ocrotitorul vietii si a celor saraci

"Oricat de multe au fost presiunile timpului, aplicate asupra lui, Sfantul Parinte n–a facut nici un pas inapoi", ne–a declarat vicarul general al Episcopiei Romano–Catolice din Chisinau, referindu–se la atitudinea Papei Ioan Paul al II–lea fata de apararea vietii (la atitudinea fata de problema avortului si a eutanasierii) sau fata de alte aspecte delicate ale vietii sociale, in raport cu invatatura Bisericii Catolice.

"A fost o persoana care a inteles oamenii si care i–a aparat intotdeauna pe cei mai slabi. Despre acest lucru stau marturie astazi mesajele pe care le primim din partea oamenilor, nu numai din partea catolicilor, dar in mod deosebit din partea celor care, in aparenta, nu au nimic de a face cu Biserica Catolica", a mentionat monseniorul, Benone Farcas.

Restauratorul ierarhiei catolice in R. Moldova

Sanctitatea Sa, Ioan Paul al II–lea, a fost cel care a restaurat ierarhia catolica in R. Moldova, infiintand in 1993 o administratie apostolica, o entitate cu caracter provizoriu, care a fost ridicata la rang de episcopie in anul 2001. El a numit primul ierarh aici, pe episcopul Anton Cosa.

Ca in toate republicile ex–sovietice, in perioada sovietica, si in R. Moldova Biserica Catolica a fost deosebit de oprimata. Lacasul in care merg astazi sa se roage catolicii din Chisinau a fost confiscat de autoritatile timpului, transformat la inceput intr–un studio de inregistrare, iar apoi — in magazia Teatrului de Opera si Balet. Cladirea a fost retrocedata Episcopiei Catolice la inceputul anilor '90 ai secolului trecut, fiind intr–o stare deplorabila. Ulterior, a trecut prin mai multe procese de reparatie.

Potrivit monseniorului, Benone Farcas, in perioada sovietica, in toata R. Moldova era doar un singur preot romano–catolic, a carui activitate era strict circumscrisa bisericii in care se afla. Atunci, romano–catolicii din intreaga R. Moldova aveau o singura biserica, aici, in Chisinau, una foarte mica, luata de conducatorii timpului de la Biserica armeana. Aceasta bisericuta a functionat mai mult de 30 de ani. Preotul nu avea posibilitatea sa mearga si in alte comunitati romano–catolice din R. Moldova. Ulterior, biserica armeneasca a fost retrocedata Bisericii Ortodoxe, iar romano–catolicii au primit lacasul care le apartinea.

De mentionat ca, in prezent, Biserica Romano–Catolica din R. Moldova numara aproximativ 20.000 de credinciosi. Exista 12 parohii si peste 20 de comunitati. Nu toate comunitatile de credinciosi catolici pot fi pastorite deocamdata de un preot.

O dorinta ramasa neimplinita

Referindu–se la vizita Sfantului Parinte in Romania, in anul 1999, vicarul general al Episcopiei Romano–Catolice din Chisinau ne–a declarat ca aceasta "a fost dovada dorintei sale, ramasa neimplinita, din pacate, de a vedea infaptuita unitate intre cele doua mari Biserici. El a fost un campion al luptei pentru unitatea credintei si pentru aceasta a facut foarte multe lucruri. A intreprins vizite nu numai in Romania, ci si in Grecia, Bulgaria. Apoi faptul ca a cerut iertare tuturor, inclusiv Bisericii Ortodoxe, in timpul anului sfant, anului 2000, pentru nedreptatile savarsite de predecesorii lui sau de orice reprezentant al Bisericii Catolice. Dorinta lui cea mai mare a fost aceea de a reface unitatea Bisericii".

In opinia ierarhului moldovean, principiile promovate de Papa Ioan Paul al II–lea vor avea continuitate. "Succesorul sau ii va continua opera. Cu siguranta, ii va fi deosebit de dificil, pentru ca se va afla in umbra unei personalitati care cu greu va fi egalata in viitor, dar politica Bisericii va fi aceeasi. Noi avem convingerea ca Biserica este calauzita de Duhul Sfant si de aceea oricine va fi cel care o va conduce in continuare, el va merge pe aceeasi strada, aparand integritatea credintei, viata si pe cei saraci", a tinut sa precizeze parohul Bisericii Romano–Catolice din Chisinau.

Sfantul Parinte ne–a indemnat sa mergem inainte

Monseniorul, Benone Farcas, a avut ocazia sa–l cunoaca personal pe Papa Ioan Paul al II–lea. Pe 6 ianuarie 2000, atunci cand episcopul de Chisinau, Anton Cosa, a fost hirotonit chiar de Sfantul Parinte, acesta a avut posibilitatea sa mearga in audienta cu un grup de preoti din R. Moldova, Romania, Polonia, printre care a fost si interlocutorul nostru. "Sanctitatea Sa ne–a adresat cateva cuvinte de incurajare... In toate mesajele pe care ni le–a transmis, Sfantul Parinte a subliniat dragostea lui fata de acest popor. Ne–a indemnat intotdeauna sa mergem inainte si s–a rugat pentru Moldova", ne–a mai spus vicarul general al Episcopiei Romano–Catolice din Chisinau, Benone Farcas.

Maria Viziru


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com