Potrivit Procuraturii Generale, acesta a fost condamnat pentru insusirea bunurilor altor persoane in proportii deosebit de mari (art.195 alin.(2) CP). Complicele acestuia, Viorel Agachi, a fost si el condamnat pe faptul insusirii bunurilor altor persoane in proportii deosebit de mari, purtarii si pastrarii de munitii fara autorizarea corespunzatoare (art.195 alin.(2), 290 alin.(1) CP).
In baza probelor prezentate de procuror, instanta de judecata
Acum 10 ani, Gheorghe Straisteanu era proprietarul a 3 statii de alimentare cu benzina si a primului post privat de televiziune din R. Moldova, «Catalan». Businessul acestuia
Pe cand era parlamentar, Straisteanu isi felicita astfel alegatorii: «Sa aveti liniste in suflet, multa speranta, credinta in zile mai bune, pe care tot noi trebuie sa le faurim. Paine pe masa, fericire si un Craciun bogat. Voi sarbatori Craciunul si Anul Nou la Poiana Brasov, adica tot printre ai nostri si cu gandul la ai nostri, adica la Dumneavoastra«.
La expirarea mandatului si a imunitatii sale parlamentare, Straisteanu a fost lipsit de proprietati, in contul creditelor bancare pe care refuza sa le ramburseze.
In noile conditii si cu noul sau statut, Straisteanu se retrasese in zona Manastirii de la Tiganesti, pe care o ctitorise altadata, intrand in conflicte violente cu calugarii de acolo. In anul 2005, aparusera primele informatii oficiale despre furturile din automobile, comise de Straisteanu si Agachi. Ancheta si procesul de judecata in instanta de fond a continuat doi ani. Desi au fost retinuti in flagrant, Straisteanu a fost vazut la libertate, pe holurile Judecatoriei Buiucani.