Campania electorala a luat sfarsit si Directia Finante a Primariei Chisinau face totalurile activitatii anterioare a institutiei. Rapoartele financiare care dezvaluie activitatea Consiliului Municipal Chisinau,
De altfel, ultimele zvonuri potrivit carora presedintele Voronin
Primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca,
Conform datelor de la 1 iunie 2007, datoriile creditoare cu termenul de achitare expirat au constituit 201 mil. lei. Cele mai insemnate datorii fiind admise la edificarea unor constructii populiste, dedicate campaniei electorale. Pentru reconstructia Complexului «Gloria Muncii» (ieri, cei cativa consilieri solicitati de Ziarul de Garda nu au putut spune exact unde este plasat acesta) si a Cimitirului civil «Eternitate» 11,6 mil. lei, proiectarea si constructia protectiei teritoriului adiacent raului Golbocica 5,7 mil. lei, proiectarea si constructia liniei de troleibuz din str. Independentei, sectorul Botanica 5,4 mil. lei, executarea lucrarilor de amenajare a cartierelor din municipiul Chisinau 10 mil. lei, executarea lucrarilor de amenajare a trotuarelor in placa ornamentala 3,9 mil. lei si reconstructia iluminatului public peste 9 mil. lei.
Va amintiti? Fiecare proiect din aceasta serie a fost unul electoral, indiferent daca era edificat pe timpul lui Ursu sau pe timpul lui Iordan.
«Tin minte ca Guvernul promisese sa acopere o parte din aceste cheltuieli, cel putin asa
Amintim ca municipalitatea mai datoreaza si suma de 185,1 mil. lei, care constituie compensatiile pentru energia termica livrata populatiei pentru lunile ianuarie mai 2007, dintre care doar 40 mil. lei au fost achitate, cealalta parte a datoriei neavand acoperire financiara.
Multi dintre membrii Consiliului municipal au stiut ca intreprinderea «Termocom» e falimentara si nu merita aceasta injectare financiara, ca aceste complexe nu au cel putin proiecte clar definite, iar aceste cheltuieli, de peste 200 mil. de lei nu fusesera planificate in bugetul municipal, de aceea nu puteau fi alocati nici banii. Acum se stie ca decizii cu privire la spalarea celor 200 mil. de lei nu puteau fi luate de un singur om, au fost voturi cooperante ale consilierilor fractiunilor PCRM, PPCD si ai unor independenti. Ramane ca fiecare dintre ei sa raspunda onest in fata noului primar si a chisinauienilor despre frauda comisa.
Or, primarul Dorin Chirtoaca a incercat deja de luni sa afle cum a fost posibila crearea acestor datorii. El a declarat ca, in ultimii 2 ani, mai multe proiecte au fost realizate in lipsa alocarii din bugetul municipal a surselor financiare necesare. Exemplu in acest sens este si santierul din Valea Morilor, deschis fara acoperire financiara si fara remunerarea celor care au participat la primele lucrari de pe acest santier. Se stie ca deciziile abuzive sau ilegale pot fi reziliate. Vom vedea care fractiuni municipale sunt dispuse sa ridice mana,
Petru AMARIEI