ZdG 2017: Raport de activitate. Pentru cine tragem clopotele?
În 2017, ZdG s-a clasat pe locul I la capitolul credibilitate a surselor media în categoria presă scrisă, în cadrul unui sondaj privind audiențele mass-media în R. Moldova. ZdG a fost lansat pe piața media din R. Moldova în 2004 ca un ziar de investigații în limba română. În același an a fost lansată pagina web în limba română. Cu câțiva ani în urmă a fost lansată și versiunea rusă a ediției tipărite a Ziarului de Gardă, dar și pagina web a acestei ediții.
Pe parcursul anului 2017, varianta tipărită a Ziarului de Gardă a fost distribuită săptămânal, în sute de localități din toate raioanele Republicii Moldova, având un tiraj de peste 9000 de exemplare săptămânal, cei mai mulți abonați venind din raioanele Cahul, Fălești, Telenești și Ștefan-Vodă. Menționăm că printre abonații ZdG sunt și multe instituții publice, biblioteci, școli, primării, închisori, procuraturi, magazine – unde un exemplar de ziar este citit de mai multe persoane în fiecare săptămână.
Și paginile noastre web au fost populare anul trecut și şi-au sporit audiența. Pe parcursul anului 2017, pagina web a Ziarului de Gardă, www.zdg.md, a fost vizitată de 1,2 milioane de utilizatori unici, care au generat 5,3 milioane de vizualizări. Cei mai mulți dintre cititorii zdg.md, 70%, sunt din R. Moldova, urmați de cei din Italia, România, Marea Britanie, Franța, Germania, Statele Unite și Rusia, țări în care au emigrat numeroși concetățeni de-ai noștri.
Cei mai mulți cititori ai site-ului nostru sunt tineri între 25 și 34 de ani, urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. Din totalul celor care ne-au vizitat on-line, 51,4% sunt femei și 48,6% bărbați. Cele mai multe vizualizări au fost înregistrate în luna mai, urmată de luna ianuarie a anului 2017.
ZdG este prezent și pe rețelele sociale, Facebook, Odnoklassniki, Twitter. Cea mai activă comunitate de pe aceste rețele este pe Facebook, unde suntem constant urmăriți și citiți de circa 40.000 de cititori, anul trecut înregistrând aproape 10.000 de fani noi ai paginii.
Începând cu anul 2010, echipa ZdG împreună cu Asociația Telejurnaliștilor Independenți produce săptămânal și programe video, la rubrica Reporter de gardă, care sunt plasate la cel puțin 10 stații naţionale și regionale din Republica Moldova: TV8, Canal Regional, TV Elita, TV Prim, Drochia TV, Media TV, NTS, Sor TV, Albasat, N4, dar și la alte posturi TV. Echipa noastră mai produce și programe radio, care sunt emise de cel puțin 5 stații de radio din Republica Moldova. Toate aceste stații TV și radio au acoperire națională și regională, ajungând, practic, în fiecare localitate din R. Moldova.
Produsele video ale echipei noastre sunt prezente și pe site-urile de socializare, în acest an pagina de Facebook a programului Reporter de Gardă înregistrând o creștere fără precedent a numărului de consumatori, unele dintre produsele video având peste jumătate de milion de vizualizări, altele – trecând de cifra de 250000. Produsele video publicate pe pagina „Reporter de Gardă” au adunat împreună 2,6 milioane de vizualizări.
În acest mod, pe parcursul anului 2017, ZdG a avut cea mai vastă paletă de audiență dintre grupurile independente de presă, având 4 platforme de comunicare cu publicul: ziare tipărite, produse TV, radio și on-line, în două limbi.
De asemenea, textele ZdG, în special investigațiile, au fost în permanență preluate de către alte mass-media din Republica Moldova, inclusiv Pro TV, Jurnal TV, TV 8, de o mulțime de pagini web, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate, inclusiv din Cehia, Norvegia, Suedia, Franța, Georgia, Armenia, Rusia, SUA, Ucraina.
Investigațiile ZdG și efectele acestora:
Pe parcursul anului, ZdG a publicat zeci de articole de investigație, care au abordat, în primul rând, corupția, problemele din justiție, tenderele falsificate, spălarea de bani publici, abuzurile în funcții publice, dar și averile nejustificate legal ale demnitarilor.
În acest sens, menţionăm articolele ZdG cu privire la averile judecătorilor și miniștrilor, cu privire la reparațiile de la vila prezidențială de la Condrița, vacanțele președintelui proaspăt ales Igor Dodon, dar și relațiile de rudenie și de partid din interiorul instituțiilor guvernamentale, afacerile tenebre din cadrul CNA sau a Primăriei Chișinău.
Cele mai vizualizate investigații de pe zdg.md în 2017 au fost: Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese, CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor și Mitropolitul Vladimir, dat afară din pădure şi trimis la Procuratură.
Multe dintre anchetele realizate de ZdG au avut o rezonanță publică impresionantă, servind și ca motiv de demarare a unor investigații din partea organelor de drept. În acest an, echipa redacțională a lansat o nouă serie de investigații în format TV, care au fost emise la mai multe stații TV naționale și regionale.
De asemenea, reporterii ZdG au lucrat în cadrul unor proiecte internaționale, documentând cazuri de corupție sau drepturile omului. Astfel, o echipă a ZdG a fost în Ucraina, la Sergheevca, unde a documentat și a scris mai multe articole despre proprietățile din statul vecin ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Reporterii ZdG Anatolie Eșanu și Victor Moșneag au făcut o deplasare la București, unde au cules date pentru un articol despre protecţia datelor cu caracter personal și accesul jurnaliştilor din România la probe din dosare penale. Făcând o comparație cu R. Moldova, reporterii ZdG au constatat că jurnaliștii din România se bucură de un acces mult mai facil la probele din dosarele în care sunt cercetați politicieni sau persoane cu funcții de răspundere. Marina Ciobanu și Viorica Tataru au realizat un proiect despre fenomenul oligarhiei în R. Moldova, Ucraina și Georgia, respectiv, au vizitat aceste țări pentru a aborda subiectul în cunoștință de cauză. Aceleași reportere au realizat un reportaj amplu de la Praga, Cehia, despre fenomenul propagandei rusești și modul în care este combătut în acest stat european.
Agresiuni, amenințări:
Pe parcursul anului 2017, ZdG a fost ținta unor numeroase atacuri din partea autorităților publice sau a unor entități anonime. În toate cazurile în care ZdG a cerut asistența autorităților pentru elucidarea acestor atacuri, nu a urmat nicio schimbare.
La începutul lunii ianuarie 2017, redacția a primit sute de apeluri cu privire la faptul că Poşta Moldovei nu a distribuit ziarul abonaților.
La 4 mai 2017, tirajul ZdG nu a fost distribuit în chioşcurile din Chișinău de către Moldpresa și a fost pentru prima dată în 13 ani când ziarul nostru a fost sabotat atât de masiv de un distribuitor de presă.
În luna februarie 2017, pagina on-line a ZdG a fost clonată de un grup anonim, care distribuia conținut neprofesionist, prielnic PD și agresiv la adresa opoziției. După declarațiile de susținere a mai multor ONG-uri de presă, pagina a fost ștearsă, dar MAI nu a efectuat o anchetă pe acest caz, informându-ne că nu ar fi putut găsi făptașii.
În luna martie 2017, pagina web a ZdG a fost supusă unui atac DDOS, iar partenerii din străinătate care găzduiesc pagina au avut nevoie de mai multe ore ca să restabilească accesul la pagină.
În luna mai, câțiva polițiști au intimidat-o pe reportera Maria Șveț, imputându-i că ar fi fotografiat o clădire a oligarhului Vlad Plahotniuc.
Tot în luna mai, reporterii ZdG care filmau cu drona mitingul de Ziua Victoriei, au fost somați de persoane în civil, care nu s-au legitimat, să coboare drona și să nu mai filmeze, în timp ce alături, delegația PD își filma coloana cu propria dronă, nefiind supusă interdicțiilor.
În august, reportera ZdG Viorica Tataru a fost bruscată și agresată verbal de către paznicii unui restaurant unde aceasta filma o petrecere mondenă cu fețe bisericești, tot Viorica Tataru a fost admonestată pentru că a filmat serbarea Mitropolitului Vladimir.
În luna octombrie, reporterele Marina Ciobanu și Viorica Tataru realizau un reportaj, pe o stradă publică, în fața clădirii GBC și au fost somate în mod repetat de către bodyguarzii clădirii, care le-au sugerat că vor avea probleme dacă vor continua să filmeze pe această stradă. ONG-urile de media au făcut o declarație publică, solicitând MAI să realizeze o anchetă pe acest caz, dar MAI nu a răspuns solicitării.
În luna noiembrie 2017, a fost pentru prima dată când un premier al Republicii Moldova ne-a atacat public pentru o știre, declarând că ZdG s-ar ocupa de manipulări grosolane și dezinformarea populației.
Tot în luna noiembrie 2017, la realizarea articolului Regele gheretelor de la Pretura Centru, după ce pretorul Pavel Rusu, vizat în articol, a refuzat să comunice cu noi la telefon, prin intermediul anticamerei și al purtătorului de cuvânt al Primăriei Chișinău, reporterul ZdG a mers la Pretura Centru, unde a fost îmbrâncit și dat afară de angajați ai preturii.
Reporterii ZdG au avut acces limitat și selectiv la evenimentele organizate de către președintele Igor Dodon, dar și la Parlament, unde polițiștii le-au adresat atenționări că, dacă vor fi prea insistenți, ar putea să aibă „probleme când trec strada”.
Acces la informație – tot mai limitat
Accesul la informație a fost o problemă constantă pe parcursul anului trecut. Reporterii ZdG au fost nevoiți să trimită sute de scrisori cu solicitări de informații către diferite instituții de stat, pentru că acestea nu afișează informațiile privind bugetele, banii publici, contractele de lucrări și investiții publice.
În acest sens, până în prezent nu am primit răspuns la solicitări de informație adresate Președinției Republicii Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Serviciului Vamal, CNAM, Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, precum şi Ministerului Afacerilor Externe.
Învățăm de la alții, instruim pe alții
Pe parcursul anului 2017, membrii echipei ZdG/RdG au continuat să învețe despre jurnalism, anchete, accesul la informații, metode moderne de informare a publicului, participând la mai multe traininguri în R. Moldova și în străinătate. De asemenea, și redacția ZdG şi-a deschis ușile pentru tinerii reporteri care au dorit să învețe jurnalism de investigație în format TV, print sau on-line.
În februarie 2017, reporterul ZdG Anatolie Eșanu a fost într-o vizită de 3 săptămâni în SUA, în cadrul programului International Visitor Leadership Program (IVLP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite, în timpul căreia a avut ocazia să viziteze instituții prestigioase de presă de peste Ocean, organizații neguvernamentale care susțin libertatea presei, dar și instituții de stat de la Washington, inclusiv Departamentul de Stat al Statelor Unite.
În februarie 2017, Marina Ciobanu și Viorica Tataru au participat la trainingul „Istorii jurnalistice în format multimedia”, la Praga, Cehia, unde au asimilat o nouă formă de prezentare a materialelor jurnalistice și o oportunitate de a face investigațiile lungi și grele mai accesibile pentru publicul contemporan.
Pe parcursul lunilor ianuarie-aprilie, Aliona Ciurcă a participat la un workshop privind jurnalismul cultural, care s-a desfășurat la Tbilisi, Chișinău și Kiev.
În noiembrie Tatiana Beghiu a participat la Open Media Camp, unde a învățat să prezinte mai structurat materialele jurnalistice.
Tot în noiembrie 2017, mai mulți reporteri de la ZdG au participat la TechCamp Moldova: Technology of Truth, unde jurnaliști din R. Moldova și din România au învățat să identifice știrile false și generatorii de propagandă folosind cele mai noi unelte tehnologice și investigative.
Tot în noiembrie, reprezentantul ZdG a participat la Conferința Globală a Reporterilor de Investigație din Johannesburg, Africa de Sud.
În decembrie 2017 reporterul ZdG Anatolie Eșanu a fost într-o vizită de documentare privind NATO în România. A discutat cu reprezentanţii Ministerului Apărării Naționale de la București despre impactul aderării României la NATO şi a vizitat mai multe unităţi militare şi instituţii de învăţământ cu profil militar din 5 orașe ale României.
Tot în decembrie, Victor Moșneag a participat la o vizită de studiu pentru jurnaliștii de investigație la Berlin, Germania.
ZdG a oferit din experiența sa lecții de învățat tinerilor reporteri. Mai mulți tineri au realizat reportaje scrise și istorii video în cadrul redacției, iar două reportere absolvente ale Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Maria Șveț și Liliana Botnariuc, au ales să muncească permanent în cadrul ZdG, reușind să realizeze mai multe articole, dar și să efectueze câte o vizită la Bruxelles în cadrul instituțiilor europene și NATO. De asemenea, studentul Facultății de Jurnalism de la Universitatea de Stat, Maxim Stratan, s-a încadrat activ în echipa redacțională, îmbinând studiile cu munca reportericească.
PREMII. Justificarea muncii, confirmarea rolului ZdG
Anul 2017 a fost bogat în premii pentru echipa ZdG. În luna martie, membrii echipei ZdG au luat 7 (șapte) premii la Gala Anuală a Premiilor Asociației Presei Independente. Astfel, ZdG a luat Premiul pentru Cea mai bună investigație, Cea mai bună fotografie, Cel mai bun management, dar și premii la categoriile Jurnalism social, Cel mai bun design și Reportaje multimedia.
Joi, 14 decembrie 2017, la Gala „Jurnaliștii Anului 2017”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Comitetul pentru Libertatea Presei, ZdG a luat trei premii, iar cu o zi mai devreme, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova a premiat două investigații jurnalistice pe teme de corupție scrise de ZdG în 2017.
Consiliul de Presă din R. Moldova a desemnat săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” câştigător al concursului pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică, ediția 2017. La concursul pentru etică și deontologie profesională au participat opt instituţii mass-media, nominalizate de consumatorii de produse media şi de un grup de experţi constituit de Consiliul de Presă. Câştigătorul concursului a fost ales după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experţii şi membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaţilor de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii concursului: patru instituţii mass-media cel mai bine apreciate în ambele topuri (site-ul Agora.md, agenția de presă IPN, ziarele „SP” din Bălți și „Ziarul de Gardă”). Ulterior, în cadrul unei şedinţe speciale, Consiliul de Presă a evaluat rezultatele concursului și a decis să ofere Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică 2017 săptămânalului de investigații „Ziarul de Gardă”. Premiul a fost înmânat la Gala „Jurnaliştii anului 2017” (ediţia a 23-a), care a fost organizată joi, 14 decembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei. Premiul Naţional de Etică şi Deontologie profesională jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din R. Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice profesionale şi în semn de recunoaştere a meritelor instituţiilor mass-media în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă, iar în anul 2016 portalului Anticoruptie.md.
Tot joi, 14 decembrie, în cadrul Galei „Jurnaliștii Anului 2017” Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, a fost premiată „pentru jurnalism responsabil și semnalarea problemelor din sistem”. Premiul a fost acordat pentru seria de materiale despre cazul Niculinei Bulat, tânăra orfană în dializă care a decedat în luna octombrie, în urma neglijenței sistemului medical. Alina Radu a scris mai multe articole despre acest caz, încă din momentul în care Niculina avea 9 ani și a ajuns în dializă, dar nu i se oferea și medicația necesară. Și mama Niculinei, Ludmila Negură, era în dializă, și i-a fost, la fel, refuzată spitalizarea când se simțea foarte rău, murind în brațele propriei fiice de doar 14 ani, la 18 iulie 2013. După moartea mamei sale, deoarece era minoră și orfană, ZdG a făcut, periodic, demersuri la toți miniștrii Sănătății din toate Guvernele, dar nu au existat îmbunătățiri. Niculina, ca și orice copil în dializă, nu a mai crescut, rămânând la statura vârstei de aproximativ 10 ani, și a fost nevoită să meargă singură la dializă după moartea mamei, fără să aibă vreun sprijin.
În cadrul Galei „Jurnaliștii Anului 2017” ZdG a fost premiat și pentru „abordarea temelor de interes public major în investigații jurnalistice”.
Miercuri, 13 decembrie 2017, doi jurnaliști din echipa ZdG au fost printre premianții celei de-a doua ediții a concursului pentru cele mai bune investigații media pe teme de corupție, organizat de PNUD Moldova. Victor Moșneag și Anatolie Eșanu au luat premiul I pentru investigația „Camerele de supraveghere a traficului, un proiect ucis de interese”. Totodată, Anatolie Eșanu a obținut premiul II pentru ancheta jurnalistică „Magazinele lui Şor: Business electoral pe spatele pensionarilor”. La concurs au participat 20 de jurnaliști și echipe de investigație și 45 de investigații, fiecare având dreptul să propună pentru jurizare maximum trei articole, realizate și publicate/difuzate pe parcursul anului 2017 (ianuarie – octombrie).
La sfârșitul lunii noiembrie 2017, Victor Moșneag a fost desemnat învingător în competiția organizată de SEEMO (South East Europe Media Organisation) și CEI (Central European Initiative) destinată jurnaliștilor de investigație. În competiția din acest an s-au înscris 22 de reporteri din 10 state din Europa de Sud-Est. În decizia juriului SEEMO-CEI se spune că premiul a fost acordat lui Victor Moșneag pentru „munca sa excelentă care abordează corupția și problemele justiției din R. Moldova. (…) Seria lui de articole prezintă corupția în justiție, arătând veniturile, proprietățile lor și marea diferență dintre salariile legale și averile de facto ale acestora”.
Finanțări. Cine sunt partenerii ZdG?
În acest an, ZdG a lansat o nouă platformă de abonare a ziarelor, abonare.md, unde orice persoană, din orice colț al lumii, poate realiza un abonament pentru o persoană din R. Moldova. Astfel, mai mulți reprezentanți ai diasporei au donat abonamente pentru școli, alte instituții publice, pentru pedagogi, medici, pensionari. Vrem să remarcăm cu bucurie că în acest an avem peste 7500 de abonați și câteva mii de cititori care procură ZdG de la chioşcuri, banii din aceste abonamente acoperind parțial necesitățile de tipar, hârtie și distribuție a edițiilor noastre tipărite.
Totodată, menționăm că jurnalismul de investigație, cel mai complicat tip de jurnalism, nu ar fi fost posibil fără susținerea partenerilor noștri străini: FPU, ICFJ, NED, IREX Europe, FHI360, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada Olandei la București, Ambasada Canadei la București, Freedom House, cărora le mulțumim pentru sprijin și încredere.
ZdG rămâne în căutarea unor surse de alternativă, care ar face jurnalismul de investigație sustenabil, viabil și accesibil pentru fiecare cetățean.
Planuri pentru 2018
ZdG își fortifică în acest an Departamentul de Investigații, promițând să realizeze anchete și mai argumentate, și mai diverse ca formă de prezentare. Câțiva reporteri noi vor fi angajați la începutul anului 2018 în redacția ZdG.
ZdG va tipări în fiecare joi Ziarul de Gardă în limba română și în fiecare vineri – Ziarul de Gardă în limba rusă, care sunt distribuite în numeroase sate din toate raioanele Republicii Moldova.
Paginile web în limbile română și rusă vor fi retsructurate, pentru a putea oferi informații de interes public într-un mod și într-o formă mai adecvate. Vom relansa pagina web în limba engleză.
În fiecare săptămână, echipa va livra o nouă investigație în format TV, care este difuzată în zilele de sâmbătă la TV8 și pe parcursul săptămânii la alte 10 posturi TV regionale.
De asemenea, ZdG va veni în acest an cu produse multimedia surprinzătoare, noi, care sperăm să aducă și mai multă transparență în R. Moldova și mai multă încredere cititorilor în puterea jurnalismului de investigație.
ZdG va organiza dezbateri TV si întâlniri cu publicul în diverse regiuni ale R.Moldova. ZdG va organiza și un mini-studio pentru dezbateri și filmări ce țin de spectrul tematic al unei echipe de investigații jurnalistice.
ZdG va crea un departament pentru comunicarea cu publicul, pentru a valorifica mai bine temele sugerate de cititori, dar și multiplele probleme semnalate de cetățeni.
ZdG va monitoriza în mod special problema accesului la informații, dar și răspunsul autorităților la investigațiile jurnalistice, informând despre acest fapt publicul, dar și partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.
ZdG va monitoriza în mod special campania electorală parlamentară, dar și principalele instituții de stat în ceea ce privește corupția, transparența, spălarea de bani, abuzurile în funcții publice.
ZdG planifică un șir de traininguri pentru angajați, în special pentru reporterii de investigație, pentru reporterii din cadrul departamentelor TV și on-line.
ZdG planifică o colaborare mai strânsă cu școlile și facultățile de jurnalism, pentru a contribui la instruirea și inspirarea studenților și reporterilor începători în ceea ce privește jurnalismul de investigație.
ZdG planifică un șir de parteneriate cu reporteri și redacții din alte state pentru realizarea unor investigații transfrontaliere.
În anul 2018, ZdG împlinește 14 ani de activitate, 14 ani de devotament jurnalismului de investigație și drepturilor omului. Cu această ocazie, ZdG va organiza câteva evenimente publice pentru a sensibiliza societatea în privința problemelor ce țin de corupție și transparență.
ZdG mulțumește tuturor celor care au făcut și fac posibilă activitatea acestui grup de presă.