Principală  —  Ştiri   —   7 premii pentru ZdG în…

7 premii pentru ZdG în cadrul concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente

Redacția ZdG este printre cele mai premiate redacții la concursurile pentru jurnalism din R. Moldova

Astăzi Ziarul de Gardă a luat 7 premii în cadrul concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente (API). Printre acestea, locul I pentru „cea mai bună investigație jurnalistică”, locul I la categoria „cea mai bună fotografie” și „managerul anului”. 

În total, la această ediţie, au fost acordate 25 de premii la zece categorii de concurs. Totodată, preşedintele API, Tudor Iaşcenco a decernat un premiu special întitulat „Curaj + Demnitate = Reputaţie”.

La categoria „Cel mai bun reporter local”, locul I i-a revenit lui Sergiu PASCARI de la ziarul ”SP” din Bălți pentru reportajele „Реут скорее жив, чем мёртв” , „Могильник для животных как оружие в «мусорной войне»” și „Что убивает Реут?” Pe locul II s-a situat Nelly LANSKAIA de la ziarul ”SP” cu titlurile ”Как «черные» лесорубы уничтожают в Бельцах посадки”, ”Где поесть бедному студенту?” și ”Кадровая встряска в Бельцах. Обзор назначений за год после выборов”. Locul III i-a revenit lui Vadim ȘTERBATE de la ”Observatorul de Nord” din Soroca pentru articolele Eugen Doga: “Mie îmi place să merg după soare…”, ”Între amvon şi strung” și ”Monumente distruse de stat”.

La categoria „Cel mai bun reporter național”, de locul I s-a învrednicit Victoria POPA de la ”Jurnal de Chișinău” pentru articolele ”Eugen Oprea: Copiii noştri putrezesc în mormânt, iar administratorii vor în libertate”, ”Copiii-fantomă” și ”Deprinşi cu munca sau puşi să lucreze?”. Locul II i-a revenit Olgăi BULAT de la ”Ziarul de Gardă” pentru articolele ”Autismul – Sindromul Lumii Intense”, ”Libertate dulce-amară: Sârma ghimpată din sufletul foștilor deţinuți” și ”Campioane Pozitive”. Pe locul III s-a situat Silvia URSUL de la revista ”Natura” cu materialele ”Cu luntrea pe Nistru, la Jora de Sus”, ”Câmpia Ialpugului” și ”La capăt de hartă, la intersecție de drumuri”.

La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică”, locul I a fost oferit lui Victor MOȘNEAG de la ”Ziarul de Gardă” pentru investigaţia „Frații Chirtoacă, afaceri de „excepție” cu Primăria”. Locul II a fost împărțit de Tudor IAȘCENCO de la ”Cuvântul” din Rezina pentru investigația ”Carieră la Solonceni pentru firma șefului de la Cadastru” și Anatolie EȘANU de la ”Ziarul de Gardă” pentru investigația „Licitații subterane”.

La categoria „Cea mai bună fotografie”, pe locul I s-a clasat Tatiana BEGHIU de la ”Ziarul de Gardă”, pe locul II – Vadim ȘTERBATE de la ”Observatorul de Nord”, pe locul III – Andrei OBRAZȚOV de la ”SP”.

La categoria „Cea mai bună acţiune de impact social” au fost examinate campaniile media organizate de redacţiile ziarelor membre ale API în anul 2016. Învingătoare la această categorie a devenit publicaţia „Cuvântul” (Rezina) pentru campanii de amenajare a localității și combatere a corupției, urmată pe locul II de ziarul „Jurnal de Chișinău” pentru campania „Stop alimentelor nesănătoase”, iar pe locul III de ziarul „Est-Curier” (Criuleni) pentru campania despre starea Morgii din Criuleni.

La categoria ”Ziarul cu cel mai bun design”, locul I i-a fost oferit ziarului ”Observatorul de Nord”, locul II – ”Ziarul de Gardă”, locul III – ”SP”.

Ziarul ”SP” a luat premiul I la categoria ”Dezvoltarea elementelor multimedia în jurnalism”, urmat de „Ziarul de Gardă”, locul II și ”Observatorul de Nord”, locul III.

”Premiul pentru jurnaliștii tineri” a fost oferit Danielei Motricală de la ziarul ”Est-Curier” (Criuleni) care a ocupat locul II, iar Veronica Gorea de la ”Expresul” (Ungheni) a ocupat locul III.

La categoria „Cel mai bun manager”, câștigătoare a fost desemnată Alina RADU, directoarea publicației ”Ziarul de Gardă”.

„Premiul Special al API” a fost oferit ziarului ”Observatorul de Nord” din Soroca pentru evoluția înregistrată anul precedent în managementul publicației, îmbunătățirea calității designului ziarului și a paginii web.

Preşedintele API, Tudor Iaşcenco a oferit şi un premiu personal, întitulat: „Curaj+Demnitate=Reputaţie”. Acest premiu i-a fost înmânat fotojurnalistului Constantin Grigoriță pentru atitudine civică.

Începând cu anul 1999, API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale organizaţiei.