(VIDEO, DOC) 200 de mii de lei de la Guvern pentru reparaţie de milioane la vila prezidenţială de la Condriţa
Vila prezidenţială de la Condriţa a fost renovată. Oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate.
În mai 2017, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului organizează un concurs de oferte pentru lucrări de reparaţie a pardoselilor din parchet la casa de odihnă din Condriţa. La 22 mai, licitaţia este adjudecată de compania „Darnicigrup”, care urma să efectueze lucrări în valoare de 197,3 mii de lei, echivalentul a aproximativ 10 mii de euro. SRL-ul care a câştigat licitaţia, înfruntând alte două companii, este la primul contract oficial cu o instituţie de stat, deşi a fost înregistrat la Camera Înregistrării de Stat încă în 2012.
Trei companii necunoscute la un concurs organizat de Guvern
Agenţia Achiziţii Publice (AAP), printr-un răspuns în scris, ne-a informat că, potrivit dării de seamă din 24 mai 2017, la procedura de achiziţie pentru „lucrări de reparaţie a pardoselilor din parchet la casa de odihnă din Condriţa” au fost depuse trei oferte: SRL „Akdemir” a propus suma de 199 253,02 lei, SRL „Pandora” – 199 875,29 lei, iar SRL „Darnicigrup” – 197 323,38 lei (sume fără TVA). Astfel, oferta celor de la „Darnicigrup” a fost declarată câştigătoare. Pentru achiziţionarea lucrărilor, nu a fost organizată o licitaţie propriu-zisă, ci doar o cerere a ofertelor de preţuri fără publicare (COPF). Cu alte cuvinte, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a remis invitaţii pentru mai multe companii din domeniu, invitându-le să depună oferta lor pentru contractarea lucrărilor, o astfel de prevedere fiind permisă de lege în cazul achiziţionării lucrărilor de până la 200 de mii de lei, conform explicaţiilor oferite de reprezentanţii AAP. Legea stabileşte că la această procedură trebuie să participe cel puţin 3 agenţi economici calificaţi, fapt care s-a şi produs.
Pe lângă lucrările oficiale, de schimbare a podelelor, la vila prezidenţială de la Condriţa, în ultimele luni, au avut loc şi altfel de lucrări, mult mai costisitoare, spun oameni care activează la moşia destinată preşedintelui. Ion Iovu, consultant în cadrul Direcţiei Generale pentru Administrarea Clădirilor Guvernului, spre care am fost redirecţionaţi pentru a discuta la subiect, ne-a anunţat că el ar putea să ne ofere informaţii doar despre lucrările contractate de Guvern pentru pardoseli. „În privinţa la alte lucrări de reparaţie care au loc acolo, nu am informaţii. Prin intermediul nostru, acele lucrări nu au fost executate. N-am cunoştinţă de cauză cine efectuează alte lucrări. Noi ne-am ocupat doar de pardoseli. Au fost mai înainte nişte lucrări despre care spuneţi dvs., cred că prin primăvară au început, dar nu am alte informaţii. Nu pot să vă spun dacă cineva privat ar putea efectua lucrări la edificiul statului. Nu am aşa informaţii”, ne-a zis Iovu.
„De mai demult nu s-au făcut lucrări de reparaţie acolo”
De ce Guvernul a decis, totuşi, să facă reparaţie la vila de la Condriţa? „Reparaţia pardoselii s-a decis să se facă după ce a fost estimată starea lor. Noi am venit cu propunerea. De mai demult nu s-au făcut lucrări de reparaţie acolo”, explică Iovu. Întrebat cum s-a ajuns ca lucrările să fie achiziţionate de la o firmă complet necunoscută, care nu a mai câştigat anterior vreun contract cu statul, funcţionarul ne-a zis că „am trimis oferte de participare la mai multe firme. Nu putem lucra cu aceleaşi firme. A fost dat cel mai mic preţ. La pardoseli lucrările au fost efectuate deja. S-a mai făcut şi lăcuirea suprafeţelor de tâmplărie. Dacă asta a fost oferta, înseamnă că au ajuns bani”, zice Iovu.
Veaceslav Mistrean, administratorul „Akdemir” SRL, participant la acea licitaţie, susţine că participarea sa la concurs „a fost pe bune”, firma sa neavând doar rolul de a legifera procesul, aşa cum se întâmplă deseori în asemenea cazuri, în cadrul COPF-urilor. „Nu, nu am fost ca alternativă. Nu mă ocup de aşa ceva. Am vrut să câştigăm, dar alţii au dat un preţ mai mic”, susţine Mistrean, care a fondat firma împreună cu Dmitrii Burguji. Întrebat dacă licitaţia a fost corectă, Mihail Sireţanu, administratorul „Pandora” SRL, ne-a zis: „Nu ştiu. Cred că da. Ne-a invitat Direcţia Guvernului. M-au invitat să particip. Eu ştiu cu ce scop m-au invitat!? Am dat oferta… Parcă nu a fost nimic dubios. Nu-i cunosc pe câştigători”.
„Reparaţia nu-i de 3 copeici, îi reparaţie serioasă”
SRL „Darnicigrup”, care a schimbat podelele la vila prezidenţială de la Condriţa, a fost fondată în 2012 de Petru Darienco, fiind administrată de soţia acestuia, Janna Darienco. Conform informaţiilor de pe pagina electronică a AAP, SRL-ul nu a mai câştigat până acum niciun contract cu vreo instituţie de stat pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie. Conform informaţiilor publice, activităţile de bază declarate de „Darnicigrup” nu sunt lucrările de reparaţie sau construcţii, ci comerţul sau reparaţia autovehiculelor. Soţii Darienco deţin calitatea de cofondatori la alte două firme cu activităţi în domeniul reparaţiei maşinilor, „Prof-Service” şi „Auto-Profserv”. Un fost muncitor la aceste companii ne-a anunţat însă că firmele ar fi falimentat, fiind acum inactive. Informaţiile publice, dar şi cele din bazele de date disponibile, nu oferă datele de contact ale companiilor gestionate de Darienco.
La vila de la Condriţa s-au efectuat şi alte lucrări decât renovarea podelelor. Informaţia este confirmată şi de oameni care lucrează la casa de odihnă a preşedintelui, mulţi dintre ei locuitori ai satelor Ulmu şi Condriţa, localităţi din preajma reşedinţei. „De când s-a încălzit, a început reparaţia. În vilă deja s-a terminat. Acum făceau reparaţie la paznici. Galina (soția președintelui, n.r.) mai mult vine pe aici. Ea supraveghează lucrările, dar vine şi Igor Dodon”, ne-a spus un angajat al complexului, în urmă cu o săptămână. „Reparaţia nu-i de 3 copeici, îi reparaţie serioasă. Acolo după domnul Voronin reparaţie nu s-a mai făcut. S-a mai făcut câte ceva aşa… simplu, dar acum s-a făcut reparaţie foarte serioasă”, ne-a declarat o altă sursă. Între timp, unii angajaţi de pe vremea lui Voronin au revenit la lucru, inclusiv fostul şef al complexului, ne-a spus un alt muncitor cu care am discutat, care mai susţine că, duminică, 25 iunie, complexul renovat a fost sfinţit de un preot. Persoane implicate în lucrările de la Condriţa estimează că, în realitate, ar fi fost investite câteva milioane de lei.
Am discutat cu Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Dodon, pentru a afla câţi bani au fost cheltuiţi în total şi din ce surse au fost finanţate lucrările suplimentare celor achitate de Guvern. După ce i-am comunicat subiectul discuţiei, Ceban ne-a spus că nu cunoaşte detaliile solicitate şi ne-a îndemnat să revenim peste o oră după care nu ne-a mai răspuns la telefon până la sfârşitul zilei. În dimineaţa zilei de miercuri, 28 iunie, Ceban ne-a spus că nu a reuşit să vorbească cu preşedintele pentru a ne putea oferi un răspuns şi ne-a îndemnat, din nou, să revenim după ora 13. Deşi l-am sunat la ora stabilită, Ceban nu ne-a mai răspuns. De asemenea, fără răspuns au rămas şi apelurile ulterioare. Spre sfârşitul zilei, Ion Ceban ne-a trimis un mesaj prin care ne informa că se află la şedinţa biroului Consiliului Municipal şi nu poate vorbi. Astfel, până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să mai vorbim cu purtătorul de cuvânt al preşedintelui.
507 ha de pădure pentru recrearea preşedinţilor
Vila de la Condriţa a devenit cunoscută în perioada preşedinţiei lui Vladimir Voronin, atunci când, pentru renovarea ei, din bugetul de stat, au fost oferite, periodic, peste 33 de milioane de lei. În 2007, ZdG scria că au fost alocate 2,12 milioane de lei doar pentru achitarea lucrărilor de montare a sistemului de iluminare a teritoriului Complexului „,Condriţa”.
Teritoriul pe care este construită vila se întinde pe o suprafaţă de 507 ha de pădure, îngrădită, accesul pentru muritorii de rând fiind interzis. Conform datelor de la Cadastru, pe acest teren sunt amplasate 7 construcţii. Cea mai mare, clădirea administrativă, are o suprafaţă de 637 de m.p., celelalte având suprafeţe cuprinse între 452 şi 19 m.p. Complexul mai cuprinde un lac artificial, un beci, dar şi o fermă de animale. Vila se află pe traseul Chişinău-Leuşeni, la 30 km de capitală, lângă satul Condriţa.
În 2010, Mihai Ghimpu, care preluase funcţia de preşedinte interimar după demisia lui Vladimir Voronin, a facilitat accesul jurnaliştilor pe teritoriul complexului de la Condriţa, fiind, practic, o premieră când persoane din afara cercului prezidenţial au intrat pe teritoriul acestuia. Atunci, Ghimpu însă nu a găsit la reședința de vacanță a familiei președintelui foarte multe, pentru că Voronin luase cu el toate animalele pe care le-a creascut acolo, sticlele de vin, dar și borcanele cu conserve. „Nu aş zice că e lux. Sunt lucruri făcute cu gust. Îmi pare foarte rău că nu cunoaştem cheltuielile pentru construcţiile din 2001 şi cheltuielile de întreţinere”, spunea liderul PL.