Cea mai frecventă întrebare a jurnaliștilor de investigație: De ce corupții nu sunt la închisoare?
Astăzi la Johannesburg, Africa de Sud și-a lansat activitatea ce-a de-a zecea Conferință Globală a Jurnaliștilor de Investigație, care întrunește peste 1000 de jurnaliști de investigație, profesori de jurnalism, activiști din peste 100 de țări.
În cadrul conferinței vor fi organizate zeci de ateliere de profesionalizare și schimb de bune practici în materie de jurnalism de investigație, inclusiv metode noi de documentare și prezentare a anchetelor reportericești, conexiuni între echipele de investigații din întreaga lume, tendințe noi în lumea corupției și criminalității și instrumente relevante pentru reporteri, metode de asigurare a securității fizice, juridice și virtuale a reporterilor.
În deschiderea conferinței au luat cuvântul reporteri din statele unde jurnaliștii de investigație sunt supuși celor mai mari riscuri, inclusiv omoruri. Roman Anin de la Novaya Gazeta din Federația Rusă a remarcat că în ultimii ani 6 colaboratori ai redacției sale au fost omorâți. Totodată, atât el cât și alți colegi care se ocupă de investigații jurnalistice sunt expuși unor presiuni, dar și unor campanii de denigrare în presa pro-guvernamentală: ”S-au scris foarte multe articole denigratoare despre noi, inclusiv că am fi agenți americani, sau ai altor țări. Autoritățile ne consideră pe noi dușmani, în loc să îi considere pe corupții dușmani ai statului”.
Ferial Haffajee, jurnalistă la Huffington Post, a a declarat în deschiderea forumului că cea mai frecventă întrebare legată de activitatea jurnaliștilor de investigație este: ”De ce toți acești corupți încă nu sunt la închisoare?”, eficiența investigațiilor fiind una dintre temele care vor fi discutate de asemenea, în cadrul conferinței.
Din Republica Moldova la eveniment participă reporteri ai Ziarului de Gardă și Rise.