Stop vot! Prezența la urne la ora 21:00 – cu aproape 7% mai mică decât în 2014
Astăzi, 24 februarie, în R. Moldova au loc alegeri parlamentare ordinare. Cetățenii aleg componența Parlamentului de legislatura XXI-a, acesta fiind cel de-al 9-a scrutin parlamentar în istoria R. Moldova ca stat independent. Pentru prima dată, Legislativul este ales în baza sistemului electoral mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, într-o singură circumscripție națională, iar alți 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții uninominale, câte unul în fiecare circumscripție.
Deputații pe circumscripțiile uninominale vor fi aleși dintr-un singur tur, fără a fi necesar ca aceștia să acumuleze mai mult de jumătate din sufragii pe circumscripția în care candidează. De asemenea, a fost anulat pragul minim de validare a scrutinului.
Tot astăzi are loc un referendum republican consultativ, care va fi validat dacă la el va praticipa cel puțin 1/3 din numătrul total al alegătorilor. Cetățenii care vor dori să participe la referendum vor primi două buletine cu întrebările:
- Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?
- Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?
Accesați harta interactivă pentru a vedea toate circumscripțiile uninominale deschise în țară și peste hotare, adresele secțiilor de votare și a găsi informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar.
Ora 21:00: Până la ora 21:00 și-au exercitat dreptul la vot 1 445 192 cetățeni, ceea ce reprezintă 49,06% din numărul total de alegători incluși în liste. Prezența la alegerile de astăzi este cu aproape 7% mai mică față de cea înregistrată la precedentul scrutin legislativ, din noiembrie 2014. Atunci, până la ora 21:00, votaseră 1 565 591 alegători (55,86%).
Ora 20.45: În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 partidele politice din R. Moldova au investit milioane de lei pentru a-și asigura un loc în viitorul Parlament.
Ora 20.30: Cu jumătate de oră înainte de închiderea secțiilor de votare din țară, la urne s-au prezentat 48,8% din numărul total de alegători înregistrați în listele electorale. În Diasporă au votat până la această oră 71 de mii de alegători, iar în Chișinău, 319 mii (49,3%).
Ora 19.15: Trei secții de votare din sectorul Botanica au rămas fără energie electrică. Informația a fost confirmată de Ghenadie Vlas, președintele Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr. 24. Lumina s-a aprins după aproximativ 10 minute.
Ora 18.58: Până la ora 18:45, la urnele de vot din municipiul Chișinău s-au prezentat 296 778 alegători sau 46,11% din numărul total de alegători, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale. ZdG a mers să întrebe locuitorii capitalei dacă au mers la vot și dacă nu, de ce nu au făcut-o.
Ora 18.46: După ce PDM a sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în incinta secției de votare, liderul Platformei DA a declarat în cadrul unei conferințe de presă că această contestație este o farsă.
Ora.18:45: „Comisia Electorală Centrală (CEC) a primit mai multe sesizări care se referă la transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană, a declarat Alina Russu, președinta CEC în cadrul unui briefing care a avut loc la ora 18.30. Președinta CEC a constatat că „se atestă o participare activă” a alegătorilor din stânga Nistrului. Până la ora 18.30, peste 35 de mii de persoane cu domiciliul în regiunea transnistreană au votat deja, cifră care reprezintă un record pentru istoria alegerilor parlamentare din R. Moldova. La alegerile parlamentare din 2014, în regiunea transnistreană au votat 9,2 mii de alegători, de patru ori mai puțin decât în 2019, până la ora 18.30.
Ora 18:30: Până la ora 18:30 și-au exercitat dreptul la vot 1 338 670 cetățeni, ceea ce reprezintă 45,77% din numărul total de alegători incluși în liste. Prezența înregistrată astăzi este sensibil mai mică față de cea înregistrată la precedentele alegeri legislative, cele din noiembrie 2014. Atunci, până la ora 18.30, votaseră 1 429 778 alegători (51,01%).
Ora 18.15: Liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că nu vor recunoaște valabilitatea alegerilor din cele două circumscripții din regiunea transnistriană, asta după ce în presă au apărut informații că cetățenii din stânga Nistrului au fost transportați organizat la secțiile de votare.
Ora 18:05: Secțiile de votare din Chișinău au fost astăzi neîncăpătoare pentru sutele de cetățeni din regiunea transnistreană care au venit să-și exercite votul.
Ora 17.50: Unul dintre observatorii acreditați la secția de votare din Varnița, care a refuzat să se prezinte, a declarat că alegătorii discută despre remunerare pentru faptul că votează și că aceștia ar fi plătiți cu 200 de lei sau 400 de ruble.
Ora 15.50: Peste 24 de mii de cetățeni din stânga Nistrului au votat. Numărul este aproape triplu față de prezența totală la vot a locuitorilor din regiunea transnistreană pe 30 noiembrie 2014.
Ora 15:00: La secția de votare nr. 45/7, amplasată în Casă de Cultură din orașul Comrat, a fost instalată o urnă de vot cu stema Federației Ruse. Observatorii și membrii biroului electoral au observat stema Federației Ruse abia după publicarea fotografiei pe rețelele de socializare.
Ora 14:45: Partidul Democrat din Moldova (PDM) a sesizat la Comisia Electorală Centrală (CEC) despre faptul că Andrei Năstase, copreşedinte al Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, ar fi făcut agitaţie electorală în incinta secţiei de votare.
Ora 14:05: La ora 14:00, la urnele de vot s-au prezentat 907 de mii de persoane sau 31,5% din populația R. Moldova. Cei mai activi cetățenii sunt cei cu vârsta de peste 56 de ani.
Ora 13:30: Mai mulți cetățeni moldoveni aflați în străinătate, care nu au reușit să-și reînnoiască pașapoartele pentru a putea vota la alegerile parlamentare, s-au deplasat la secțiile de votare pentru a depune contestații. Unii cetățeni susțin că inițial, cei de la secția de votare au refuzat să primească contestații, însă ulterior acestea au fost acceptate.
Ora 13:20: Până la această oră la secții de votare s-au prezentat peste 814 mii de cetățeni, număr care reprezintă circa 28% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Conform datelor preliminare, la urnele de vot s-au prezentat mai multe femei (51.68%), iar categoria de vârstă 56-70 de ani a fost cea mai activă până acum (38.18%)
Ora 13.00: Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și-a exercitat dreptul la vot alături de fiul său, la secția de votare situată la câțiva pași de reședința sa de pe strada Bulgară din centrul capitalei. Acesta nu a anunțat presa despre ora la care a mers să voteze, respectiv, nu a fost abordat cu întrebări, așa cum s-a întâmplat în cazul altor candidați și lideri de formațiuni politice.
Ora 12.50: Deși a ținut un discurs lung despre ce schimbări trebuie să apară în țară, liderul Partidului „Șor” a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre dosarul său de la Curtea de Apel Cahul.
Ora 11.55: Mai multe autobuze și microbuze cu alegători au parcat în preajma secției de votare din localitatea Coșnița, raionul Dubăsari.
Ora 11.30: Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat la ieșirea din secția de votare că „deține informații foarte clare că „Sheriff” (n.r. cel mai mare holding din stânga Nistrului, fondată în anii 90 de foi foști membri ai serviciilor speciale) dă indicații să vină transnistrenii să voteze pentru Partidul Democrat”.
Ora 11.25: Sute de oameni au fost surprinși în timp ce erau transportați organizat cu autobuze și microbuze, inclusiv cu plăcuțe galbene de înmatriculare, la secțiile de votare din Căușeni și Ștefan Vodă, deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană.
Ora 11.15: Până la această oră (11:15), prezența la vot peste hotarele țării este de 0,46%. Peste 13 000 de alegători și-au exercitat votul.
Ora 11.00: În cazul în care alegerile vor fi fraudate, Maia Sandu nu exclude posibilitatea organizării unui protest.
Ora 10.55: Socialistul Ion Ceban și-a exercitat dreptul la vot.
Ora 10.15: Președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a declarat că a votat pentru bunăstarea R. Moldova, care până în prezent nu a avut parte de niște „guvernări pentru oameni”.
Ora 9.55: În aproprierea secției de votare nr. 47/13 deschisă în localitatea Doroțcaia din raionul Dubăsari, reporterii ZdG au surprins mai multe persoane care distribuiau alegătorilor pliante ale Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM).
Ora 9.30: Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și-a exprimat votul pentru alegerile parlamentare și a participat la referendumul privind reducerea numărului de deputați.
Ora 9.15: Prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, și-a exercitat dreptul la vot.
Ora 9.00: Până la ora 9.00, și-au exprimat dreptul la vot peste 109 mii de alegători, ceea ce reprezintă 3,90% din numătul total al alegătorilor.
Ora 8.55: Și-a exprimat votul liderul PL, Dorin Chirtoacă. Acesta a spus pentru ce a votat și ce așteptări are de la acest scrutin parlamentar.
Ora 8.30: Până la această oră și-au exprimat dreptul de a alege viitorul Parlament peste 72 de mii de persoane sau 2,57% din numărul total de alegători.
Ora 8.15: La secția de votare din Doroțcaia, Dubăsari, deschisă pentru cetățenii din stânga Nistrului, alegătorii au fost aduși organizat, iar în preajma secțiilor au fost văzute parcate mai multe autobuze.
- FOTO/ Alegători aduși organizat la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului
Ora 7.30: Prima secție de votare a fost deschisă în Tokyo, atunci când în R. Moldova era miezul nopții. Ultimele secții de votare se vor deschide pe teritoriul Canadei și SUA.
În total, funcționează 2141 de secții de votare: 2018 pe teritoriul R. Moldova și 123 peste hotarele țării. Pe circumscripția națională au fost înregistrați 15 candidați electorali, iar pe cele uninominale – 325 de candidați. Au fost tipărite 13 844 988 de buletine de vot.
Procesul electoral va fi monitorizat de 3 389 de observatori naționali și 776 de observatori interaționali.
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că cetățenii R. Moldova din disporă pot accesa pagina diaspora.voteaza.md pentru a identifica trei cele mai apropiate secții de votare, itinerarul , dar și informația despre cât de aglomerată este fiecare.
Ora 7.00: Secțiile de votare au fost deschise.