Lista observatorilor acreditaţi de CEC pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie
Peste patru mii de observatori naționali și internaționali au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru monitorizarea alegerilor parlamentare de duminică, 24 februarie, curent. Procesul de acreditare s-a încheiat ieri, 22 februarie.
Procesul electoral va fi monitorizat de 3412 observatori naționali acreditați din partea a 20 de organizații obștești, dintre care 170 vor monitoriza desfăşurarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării și 776 observatori internaționali desemnați de 58 de instituții internaționale.
Lista observatorilor naţionali:
- Asociația obștească „Promo-LEX”
- Filiala din Chișinău IIMDD AIP CSI
- Asociația obșteștească Fundația Est-Europeană din Moldova
- Asociația obștească „Democrație, Egalitate, Cooperare, Accesibilitate și Suport”
- Asociația obștească „Reprezentanța în Moldova a National Democratic Institute din SUA”
- Asociația obștească „MIRAD”
- Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă Comisia Electorală Centrală
- Asociația obștească Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova
CEC a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituții internaţionale, după cum urmează:
- 35 persoane – din partea a 17 autorităţi electorale;
- 146 persoane – din partea a 9 organizaţii non-guvernamentale din 7 țări;
- 110 persoane – din partea a 20 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova;
- 485 persoane – din partea a 12 instituții internaţionale guvernamentale, printre care Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegația Uniunii Europene, Comunitatea Statelor Independente (CSI).
Lista observatorilor internaţionali:
Misiunea și atribuțiile observatorilor acreditați
Observatorii sunt persoanele cu drept de vot, autorizate în modul stabilit, care pot reprezenta organizaţii sau instituţii interne, străine sau internaţionale. Ei au misiunea de a urmări modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor. Totodată, calitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat în alegeri, membru al organului electoral şi reprezentant a concurentului electoral. Persoanele de încredere pot fi acreditate în calitate de observatori naţionali doar dacă sunt înaintate de către concurenţii electorali.
Conform art. 68, alin (5) din Codul Electoral, observatorii acreditaţi de Comisia Electorală Centrală pot monitoriza procesul electoral pe întreg teritoriul ţării şi la toate secţiile de votare, iar observatorii acreditaţi de consiliile electorale de circumscripţie – doar pe teritoriul circumscripţiei respective.
Observatorii acreditați:
- au dreptul să asiste la toate operaţiile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte operaţii electorale;
- trebuie să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate;
- au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale;
- pot efectua filmări foto şi video cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării;
- pot depune şi sesizări privind neregulile depistate, care se examinează de către preşedintele organului electoral, cu informarea obligatorie a autorului sesizării despre decizia luată.
Observatorii acreditaţi îşi pot continua activitatea şi în turul al doilea al alegerilor, precum şi la votarea repetată/referendumul repetat.