Cetățenii din diasporă cu pașapoarte expirate depun contestații la secțiile de votare
Mai mulți cetățeni moldoveni aflați în străinătate, care nu au reușit să-și reînnoiască pașapoartele pentru a putea vota la alegerile parlamentare, s-au deplasat la secțiile de votare pentru a depune contestații. Unii cetățeni susțin că inițial, cei de la secția de votare au refuzat să primească contestații, însă ulterior acestea au fost acceptate. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) precizează că depunerea contestațiilor se face direct în instanța de judecată prin poștă, poșta electornică sau prin fax.
Președinta CEC Alina Rusu a declarat în briefingul de presă de la ora 13:00 că cetățenii din diasporă pot depune contestațiile doar direct în instanța de judecată.
„Aceste contestații pot fi depuse prin poștă, prin poșta electronică sau prin fax. (…) Potrivit Codului Electoral acestea trebuie să fie examinate în ziua alegerilor”, a declarat Rusu.
În total, 123 de secții de votare au fost deschise peste hotarele țării. Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova care sunt stabiliți peste hotare își pot exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului valabil sau a livretului de marinar.
Printre cei care au decis să se deplaseze la secțiile de votare pentru a depune contestații în această privință se numără și cetățeni moldoveni stabiliți în Irlanda:
Unii cetățeni susțin că inițial, cei de la secția de votare au refuzat să primească contestații, însă ulterior acestea au fost acceptate.
Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile. Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.
Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rândul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.
O parte dintre migranţi a decis să vină acasă pentru a vota. Unii vin prioritar pentru asta, alţii – ca printre altele. Cert e că fiecare dintre ei a decis să arate sistemului actual de guvernare că, aşa cum spun ei înşişi, votul lor contează. ZdG a discutat cu cei veniţi din Franţa şi Marea Britanie, din Israel şi Irlanda, din Danemarca şi Polonia, ca să afle motivele plecării lor, dar şi cauzele revenirii acasă, pentru ziua votării. I-am întrebat şi despre speranţele lor legate de rezultatele alegerilor şi despre ce cred că ar putea schimba diaspora acasă.
Urmăriți live pe ZdG toate evenimentele din ziua alegerilor parlamentare:
LIVE/ Moldova alege Parlamentul. Primii alegători aduși în mod organizat
Accesați harta interactivă pentru a vedea toate circumscripțiile uninominale deschise în țară și peste hotare, adresele secțiilor de votare și a găsi informații despre toți candidații care aspiră la un mandat de parlamentar.
Foto: colaj ZdG, Sursa: facebook.com/mverdes2