CEC, despre numărul de voturi record în regiunea transnistreană
„Comisia Electorală Centrală (CEC) a primit mai multe sesizări care se referă la transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană”, a declarat Alina Russu, președinta CEC în cadrul unui briefing care a avut loc la ora 18.30.
Șefa CEC a menționat că deși legislația nu interzice organizarea și transportarea alegătorilor la secțiile de vot, urmează să fie documentat dacă în acest proces nu au existat elemente de corupere. „Inspectoratul General al Poliției a fost sesizat. Vor fi documentate cazurile, iar ulterior vom aduce la cunoștință rezultatele”, a punctat Russu.
Președinta CEC a constatat că „se atestă o participare activă” a alegătorilor din stânga Nistrului. Până la ora 18.30, peste 35 de mii de persoane cu domiciliul în regiunea transnistreană au votat deja, cifră care reprezintă un record pentru istoria alegerilor parlamentare din R. Moldova. La alegerile parlamentare din 2014, în regiunea transnistreană au votat 9,2 mii de alegători, de patru ori mai puțin decât în 2019, până la ora 18.30.
Sute de cetățeni din regiunea transnistreană au fost transportați organizat, cu autocare și microbuze, la mai multe secții de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Reporterii ZdG au surprins cazuri de transportare organizată a cetățenilor în localitățile Doroțcaia și Coșnița din raionul Dubăsari, în Varnița din raionul Anenii Noi și în orașul Anenii Noi, acolo unde sunt deschise secții de votare în cadrul circumscripției nr. 47. Totodată, pe rețelele de socializare au fost publicat imagini foto și video care denotă că oamenii au fost transportați în mod organizat și la secțiile de votare din Rezina și Șoldănești, deschise în cadrul circumscriției nr. 47 , dar și la cele din Căușeni și Ștefan Vodă, deschise în circumscripția nr. 48.